Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Na Chřiboch

Diskusná téma K článku: Na Chřiboch

Pohorie Chřiby sa nachádza na Morave, na druhej strane rovnomennej rieky v smere od Slovenska. Rozprestiera sa zhruba medzi mestami Otrokovice a Koryčany či Kyjov. Pre mnohých bude skôr známe tým, že v pohorí leží hrad Buchlov.

Pařez

Ahoj, Chřiby jsou suprové hory, bukové lesy jsou jak z pohádky. Pocházím z Boršic (12 km od Osvětiman). Založil jsem si o Chřibech i stránky, tak na ně můžete mrknout. Turistům a vandrákům zdar!

Bulat

Zdravim vsetkych.
Pekny clanok o pohori, ktore mi je doverne zname. V ramci CR je pomerne unikatne- vyskytuju sa tu ako na jednom z mala miest povodne bukove porasty, podobne ako v susednom Zdanickom lese, pretoze vacsina lesov v CR su druhotne monokultury /prevazne smrekove/. Svojim charakterom mi trosku pripomina Male Karpaty- aj ked je samozrejme rozsahom
aj výskami o nieco mensie. No a je samozrejme aj viac "scivilizovane".
Okrem popisovanych lokalit by som este spomenul Střílecký hrad, ktoreho ruiny najdeme nad rovnomennou obcou, no a samozrejme najvyssi vrch Brdo, na ktorom pred par rokmi postavili rozhladnu. Inak vzhladom k miernym prevyseniam je idealne hlavne na cykloturistiku- je tu vela znacenych ciest, este viac neznacenych /neplati tu nastastie podobny zakon ako na SK/. Pred casom som pocul ze existuje nejaka iniciativa, ktora sa usiluje o vytvorenie CHKO Chřiby. Neviem v akom stadiu to je, ci maju vobec realnu sancu na uspech /drevarske a lesnicke lobby su vsade silne/. Kazdopadne by to tomuto rozsahom nie velkemu pohoriu prospelo, pretoze tazba dreva systemom holorubov je v niektorych partiach ozaj drasticka - hlavne po zime clovek zisti, kolko novych "vyhladov" sa vytvorilo.
Ale inak mozno len doporucit.

Tono

A este male upresnenie, na hradisku sv. Klimenta sa na vyvýšenine nachadzaju odhalené základy starého kostola.

Tono

Ahoj Boro, az teraz som sa dostal k precitaniu Tvojho clanku. Pohorie Chřiby ako tak poznam, dokonca som tam bol doposial prvy a zial aj posledny krat v roku 1990. Hrad Cimburk si pamatam este pred obnovou (ta sa tusim zacala v roku 1994 OZ Polypeje). Viac tu castles.cz/hrad-cimburk/
Podla fotiek vidim, ze sa veci zmenili jednoznacne k lepsiemu. Boro, opat si ma navnadil na turisticku navstevu u nasich zapadnych susedov.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum