Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Skupinka

Funttomas

Psyloo, áno, ešte rástli a bolo ich tam požehnane.

Psyloo

Tomas, tak ako sa ma tato skupinka?;-)stale kvitne? urcite si si vsimol ze bolo ich tam viac. Aj cele mnozstvo salamandier skvrnitych;-) Mna ale dost zaujali diery na naucnej tabuli (asi 2 v poradi), neviem ci niekto (clovek) spravil to nashval, alebo to su stopy zveri (zeby medved? vraj sa tam vyskytuje). Neskor pridam fotku, zeby bolo jasne o com pisem;-)

Psyloo

Mario, vdaka za vysvetlenie, tiez som dnes nieco pohladala na webe a nasla som: botany.cz/…/pulsatilla-vernal… dole na stranke su dalsie odkazy na ine druhy poniklecov.
Zatial v PL Tatrach sa mi ich nepodarilo najst, ale krokusov (safran spissky) mame velke mnozstvo;-)

Mario Duchon

P. veľkokvetý - listy zperené na okolo 40 úkrojkov širokých 2 - 5(6) mm
P. prostredný - listy zperené na okolo 20 úkrojkov širokých 6 - 12 mm
P. slovenský - listy jednoducho zperené, úkrojky 13 - 25 mm široké

Blahola

Mário vysvetli mi rozdiel medzi veľkokvetým a slovenským prosím ťa, zaujíma ma to. Dnes som objavil na Znieve krásny kúsok, ale ten sa mi javí ako veľkokvetý.

Mario Duchon

Nádherný trs !
Aj ja myslím podľa toho čo vidím z listov, starých i mladých ,že je to poniklec slovenský - P. slavica , výška stonky nehrá rolu, časom podrastie aj tento. Poniklec slovenský rastie aj v poľskej, vápencovej časti Tatier a určite tam rastie aj poniklec biely a možno aj jeden z najvzácnejších - poniklec jarný. A len tak pre zaujímavosť na Slovensku rastie 14 druhov, poddruhov a krížencov ponikleca, takže je čo hľadať :)

Psyloo

tak este je aj velkokvety? uz ten sa mi zdal "velky";-) kazdopadne vdaka za odpoved.

Blahola

Poniklec veľkokvetý má kvet na vyššej stonke. Inak parádny úlovok, takýto trs pokope.

Blahola

Odborníka mám v robote, na mňa sa len občas niečo prilepí. Mal by to byť poniklec slovenský, veľkokvetý rastie južnejšie. Ak kecám, nech ma niekto opraví!

Psyloo

co viem, to ziaden nerastie;-( Blahola, ty si taky odbornik na rastliny, tento poniklec na fotke ja aky druh? (priznam sa, ze sa vobec nevyznam, len ze sami vsetky moc pacia;-)

Blahola

Poniklecov je viac druhov, napr. ten lúčny by som rád vidieť. Nechce sa mi veriť, že by v PL nerástol žiadny druh.

Psyloo

mas pravdu,su take jemne a nadherne. my v PL take vobec nemame (no vsak sa vola poniklec slovensky;-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky