Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Kliešte sa posúvajú vyššie

Wbk

@Tomáš, čo je na tom zvláštne? Je celkom prirodzené, že vo vrchole leta v júli a auguste je aktivita kliešťov dosť výrazne znížená oproti jarným mesiacom.

TomXX

Hm, celkom zvláštne že za posledný mesiac som na psovi nenašiel ani jediného a to som jej dal iba na jar Bravecto a to sa už sto krát kúpala vo Váhu. Niekedy v júni občas po nej nejaký liezol, alebo ak sa aj chytil, tak skapal a uschol. Ale ako píšem posledný mesiac vôbec nič. Mňa všeobecne kliešte nemusia, takže ja úplne v pohode.

Peter61

Ondro, pekný animovaný horor. Je zameraný na prenos KE a autori sú z D. Takže ma troška na prvý pohľad zarazilo, že nespomínajú aj boreliózu, ktorá k nám "prišla" od západu. Druhý pohľad ukázal, že je v tom angažovaný Baxter
baxtervaccines.com/?node_id=1…
Takže ak by spomínali aj boreliózu, ukazovali by iba na neúspešnosť pokusov vyrobiť vakcínu.
Ale ako som napísal, pekné videjko.
Na druhej strane k tomu prírodnému repelentu:

  • nie je každý zaočkovaný proti KE/TBE
  • ľudia majú rôzny "sexappeal" pre kliešťov
    Takže repelent by mal chrániľ pred kliešťom nie kvôli nejakej červenej bodke na koži od kliešťa, ale kvôli možnosti prenosu chorôb.
    Takže keď ten prírodný repelent vyskúša rota dobrovoľníkov, na ktorých kliešte "letia" , možno by som o tom uvažoval. Ale pohybujem sa v ohniskách KE a boreliózy, takže to nebudem dobrovoľník ja :
    1. boreliózu nepotrebujem
  • ani na vakcináciu sa pri KE sa nespolieham na 100 %
Peter61

Boro, dobrý trend.
O dva-tri roky kliešte iba vyčešeš z hlavy/ zotrieš z čela.

Iwanna

Boro :)) Stalo sa aj mojmu dedovi, pricom mu to "odtial" musela vytahovat moja vtedy asi 10r. sestra. Nastastie nasli na chate pinzetu :)

Boro

Tak toto môžem smelo potvrdiť. V r. 2018 som si našiel kliešťa na členkoch. O rok neskôr vyššie - po kolenom a tento rok ešte vyššie- no radšej nechcite vedieť kde. Ale fakt to bolo vyššie.

Peter61

OPRAVA:
... nežiadúce účinky POMOCNÝCH látok.

Peter61

Z akého materiálu boli nohavice ? Akú formu mal prípravok ? ( roztok, spray etc.)

Mal si aj nejaké problémy Ty sám : na koži a pod. ?
btw. jedna vec sú nežiadúce účínky (aj u liekov) účinnej látky a druhá vec nežiadúce účinky podobných látok.

Lubo

Videl som, co mi pripravok s vysokym podielom DEET (okolo 90%) spravil na Aljaske s nohavicami a odvtedy nie som uplne nadseny si to patlat na kozu.

Peter61

Ľubo, máš nejaké zlé skúsenosti s repelentmi, resp.
nejaké štúdie o toxicite DEET?

MisoB

Private, keď udrú horúčavy, dáš kraťasy. Ako mnohí napísali, "chytili" kliešťa na 2.-3. deň, keď vyliezol z oblečenia. Menej oblečenia = menšia šanca pre kliešte na úkryt :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov