Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Javorinka nad Čičmanmi

Rbr69

Vdaka vsetkym za dobre rady a zaujem poradit.

Igor STRHÁRSKÝ

Musim uznat, ze kvalita tvojich fotografii isla o rad vyssie. V prvom rade ti odporucam nepouzivat na spracovanie notebook, ked uz, tak aspon s pripojenym externym monitorom (samozrejme nie low-end LCD). Ten farebny posun CPL+prechodovy Cokin je bezny - nie je problem ho v PC odstranit, alebo, komu zsa to paci, nechat to tak. Pri tejto fotografii mam ale pocit, ze vsetko je farebne posunute ku zltej (aj spodok). Podla tienov to nebolo fotene ani prilis zavcasu rano, ani vecer, teda tej zltej tam isto tolko nebolo. Pri spracovani RAW-u asi trebalo posunut bielu viac do "studena" a aj ta fialova hore by sa zmensila. Alebo, nechat tak a potom napr. v PS posunut Color balance len v oblohe... Moznosti nekonecne vela, treba si vsak byt isty tym, ci to, co vidis na obrazovke je aj skutocne tak - na notebooku to je tazko garantovat...
Este na margo HW a SW filtrov - nie je to len vec fadnej oblohy, ale hlavne spravnej expozicie. Ak ten filter pri foteni nepouzijes, v PC to mozes domalovat, ale stratis vela...

Jonathan.sk

re rasťo: ja som myslel na tie dve fialové, ktoré sem dala Psyloo.Mne to totižto robilo to isté...:-(.

Rbr69

mato: mas pravdu, ta Pod hrubym vrchom II aj mala nejaku oblohu, ked pozeram teraz z odstupom na nu, dotvorilo to take volajake akoby vodorovne pruhy, akoby to rozsegmentovalo oblohu. Hlavne sa to da vidiet ak si naklopim display na lcd-cku, tak to robim ja, ked si chcem pozriet nejake napr. jpeg artefakty na obrazkoch, pod sikmym uhlom pohladu sa divne prechody javia este divnejsie :)

Jonathan: natvrdo bol len polarizak, prechodak je softwareovy.

Diky za postrehy a odozvu, v podstate sa len ucim (a dlho budem).

Mato_d

Rasto, podla mna nie je problem s tvojimi fotkami ako takymi.
Uprade zeleza ocividne pomohol, technicky im ozaj nie je vela co vycitat. Uprava z RAWu ti ide, saturacia, kontrast, ostrost... bez problemov.
Akurat aj mne mozno trosku vadia tie prechody, ktore pouzivas na svojich novych fotkach. Na vacsine je to celkom ok, ale niekde ta dokonalost prechodu fakt trochu bije do oci, hned na prvy pohlad to posobi umelo. Typickymi prikladom je tato fotka, alebo "Pod Hrubym vrchom II".
Na druhej strane - fotky "Za Blatnicou" alebo "Strazov spoza..." su podla mna zvladnute perfektne.

Jonathan.sk

...s tou fialovou aj ja som si to všimol, a asi pred rokom sa to tu už na Hikingu aj preberalo.Ak je dosť natvrdo zatianutý polarizák a aj prechoďák, tak výsledok je dosť fialový. Tono Z. si myslím , že by vediel poradiť.

Lubo

Mne sa Rastova obloha paci, je osobita a odlisna od ostatnych. Obcas to tiez potiahne do fialova, ale nepovazujem to za problematicke. Hlavne sa mi paci nizsia saturacia a jas oblohy, pretoze takto viac vynikne to, co foti.

Mimochodom, niektore neutralne prechodove filtre od Cokinu idu lahucko do fialovo. Ak sa prida este polarizacia, tak to ma moznost za urcitych okolnosti viac vystupit. Peto Sirota na stretnuti mi o tom hovoril...

Rbr69

:) nie su to ziadne divoke upravy (coho tiez nie som zastanca), ale ... raz proste digital pouzivame preto, aby som za prve mal foto lacnejsie nez po vyvolani na papier a vdaka foteniu do suroveho RAWu vytiahol z toho zaberu co mozno maximum (individualne) co sa mi pri danych svetelnych podmienkach (napr.expozicie pouzitim manualneho rezimu) nemuselo podarit. RAW proste treba "ocistit", inak to mozem praskat rovno na JPEG, zmensit a sup na web, co ale vedie k tzv. vycvakavaniu co mozno najvaecsieho mnozstva zaberov (mnohi na to kompaktiky pouzivaju, nic v zlom).
Co sa tyka prechodov, rozhodol som sa sem tam ich do fadnej oblohy dorobit napr. vo Photoshope, nez investovat do prechodovych filtrov, ale to je tiez vecou nazoru.

Psyloo

->blahola, no ved jasne, ze nejde o zivot;-)snazime sa vyriesit problem (dokonca aj moj;-)U Rasta na fotkach ta obloha ani mi velmi nevadi, na niektorych mojich (nie tych co mam sem) je naozaj hrozna.

Blahola

To je vec vkusu, netvrdím, že sa mi to nepáči. V galérke je plno foto z jesene, kde les horí od červenej a pod. Psyloo, Rasťo v pohode nejde o život, sú to len fotky.

Feänor

Strašne umelé fotky dávaš, realita je krajšia

Psyloo

Rasto, ja som si vsimla cim to je.Kedy fotim s polarizakom (Hoya Pro1D) a este na to davam prechodovy (Cokin P120 alebo P121) tak potom mi to taha do fialovej...skusim este s polarizakom od Hamy...tak uvidim, ale hadam, ze bude takisto (fialova obloha). Kazdopadne ked fotim iba s prechodovym tak oblohu mam o.k.

Blahola

Tomáš, Rasťo: Podobnú oblohu má aj psyloo pri foto zo Súľovských vrchov.

Rbr69

Tomas: je tam vytvoreny prechod v PSCS2 (aby to nebicko nebolo fadne), na mojom notebooku to ani tak nevyzera, je mozne, ze nastavenie na teplejsie farby to dava do fialova. Dam pozor, aby sa to takto nejavilo aj u priaznivcov teplych monitorov :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Šarišský hrad Takže sa rekonštruuje aj tento, ako to tu teda funguje.? Otvorený je tým pádom len cez víkendy ako väčšina, ktoré sú opravované?

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok