Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako na ferraty II.

Diskusná téma K článku: Ako na ferraty II.

V minulom článku sme si povedali niečo o histórii a klasifikácii ferrát a o potrebnej výstroji. Dnes sa budeme špeciálne venovať tomu, ako sa na ferrate bezpečne pohybovať a eliminovať možnosť úrazu. Samozrejme, nácvik v praxi pred tým, ako sa vydáme na samotnú zaistenú cestu, je nevyhnutný.

Lubo

Dnes som videl ako asi 13 ročný chalan busil ferratu s Y vyrobenou z jednej daisy-chain a karabinami z expresov. Mal ale aspoň sedák.

Peter61

Dolomitská premiéra:
dlho ohlasovaný a s nádejou očakávaný inovatívny ferataset od firmy Pat+ Mat

Peter61

R.2011 – chybny ferataset, tazky uraz, status praesens : skontrolvana iba polovica „As of February 2013, 50 % of the 100,000 affected lanyards“ petzl.com/…/scorpio-recall
pritom je stale na hlavnej stranke

Pavol.hreha

to tomaash:

asi to bolo toto

největší mýtus: provlékací použiju na dolezení nebo ho použiju vícekrát. Viděli jste někoho na ferratě spadnout tak ať se mu vypárá smyčka nebo projede lano tlumičem? Já 3x. Nikdo nebyl schopný pokračovat v tůře, 2x se dojišťoval lanem a se zlámanýma žebrama to jakž takž dolezli (1x holka 25 let - cca. 50kg - set Ocún,1x chlapík 60 let - 90kg - set Salewa - projel kompletně celý a byl problém ho dostat z převisu, kdybych neměl mrtě lezeckého vybavení vč. prusíku sebou, tak se volal taky vrtulník), 1x jsme volali vrtulník (holka 26 let - 60 kg - utržená slezina, zlámané žebra a díra v noze od roxoru trčícího ze skály).

outdoorforum.cz/…/viewtopic.p…$ret

Tomaash

Kdesi som cital nazor cloveka, ktory bol pri troch padoch na ferratach, kde sa dotrhal cely absorber, alebo zabrala lanova brzda. Nikdy ten nestastnik stade neodisiel po vlastnch, vsetkych bral vrtulnik. Riesit, ci je brzda na jedno pouzitie (a to su vsetky, ci trhacie, ci presmykovacie lanove - ono to tam dost tazko ide prevliect spat), mi pripada scestne. Kto mieni padat a trhat sity absorber, nech si zoberie so sebou nahradny. Vo vacsine setov sa da pohodlne vymenit.

Inak toto je momentalne asi najlepsi ferratovy set edelrid.de/…/cable-comfort.ht…

Peter61

Bacarrdi: ad "ferratovy set TRHACI.... je to sranda a luxus na JEDNO POUZITIE "

Pozor na vec, ferratovy set s lanovou brzdou je tiez jednorazovka: lano sa sice da po tazkom pade prevliect spat, ale tiez sa ma (vcitane karabin) VYMENIT.

1adrenalin

No to už je dosť. Niekto si tu vyrobil ferrat. set.PPP Prajem ti Prijemné Pády. V horolezectve sa vypočítavajú pádové faktory a z osobnej skúsenosti možem povedať, že lepší je 15metrový pád s faktorom 0,
5, ako dvojmetrový pád s faktorom 2. POZOR!!!! pri ferratách môže byť pádový faktor 5 i viac!!!! Sám som liezol voľakedy veľké steny ale do ferraty by som si robený set nikdy nevzal. Aj tie originály testované sa mi zdajú na také pádové faktory tvrdé.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma