Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ťažba dreva uzavrela doliny Tatier

Diskusná téma K článku: Ťažba dreva uzavrela doliny Tatier

V prebiehajúce letnej turistickej sezóne prikročili Štátne lesy TANAP-u k dočasnému uzavretiu troch tatranských dolín. Dôvodom je ťažba kalamitného dreva, ktoré napadol lykožrút. Aby ste neboli nemilo prekvapení pri túrach našimi veľhorami, odporúčame oboznámiť sa s aktuálnou situáciou v nasledujúcom článku.

Triops

To je cele len na histericke pochichtavanie sa, ak sa nad tym clovek zamysli... "okrem holorubov vsetko", no nesuhlasim, mozu aj holoruby celych kopcov, akurat sa tomu hovori spracovanie kalamity alebo podobne a tym akoze uzkym pasom holorubov sa hovori tusim podrastovy sposob tazby. Ved holorubna tazba je uz zakazana aj mimo CHU, taki sme my pokrokovi...
Nedavno tu bol v jednej teme link na tusim Kaliskeho blog, kde pisal o tom ako ani jeden z nasich 9(!) NP nesplna medzinarodne kriteria (len TANAP ciastocne), hlavne ze su na papieri a ludia somru ako mame zbytocne vela CHU a obmedzuje to hospodarstvo.

Peter61

Ano, Boro, ak Vlado 2 pise konkretne k useku medzi s. Javorie a Krcahovom, jedna sa "iba" o NP.
§ 19 Národný park (2) Na území národného parku, ak nie je v tomto
zákone ustanovené inak, platí tretí stupeň ochrany
(§ 14),
kde lesníci môžu okrem holorubov skoro všetko, ale kde je zakázané:
c) pohybovať sa mimo vyznačeného turistického
chodníka ...
d) táboriť, stanovať, bivakovať....

Boro

Až na takú maličkosť, že uvedené územie je súčasťou NP a nie NPR.

Jjano

Presne ako píše Kaspy. Pokiaľ tam bude vádnuť lykožrúť, lavíny, zosuvy či požiare, tak to bude NPR. Keď tam príde človek-záchranca, tak v tom okamihu je to reterváciou už iba na papieri... :-(

Kaspy

Vlado2...ano bude to NPR prave dovtedy, kym do toho nezasiahne clovek.

Vlado 2

Bavíme sa o odstraňovaní následkov riešenia - neriešenia lykožrútovej kalamity. Pri takomto rozsahu a závažnosti problému úzkostlivo lpieť či ide, alebo nejde o NPR za mi zdá nesprávne až zlé aj vzhľadom ku samotným NPR. Neriešená lykožrútová kalamita znamená podľa mňa devastáciu NPR, ktorá je navyše vystavená ďalším celkom reálne možným devastačným účinkom ( snehové lavíny, skalné lavíny, zosuvy pôdy, požiare ) Bude to aj potom, alebo je to ešte stále skutočná NPR ? ( nemyslím len na papieri )

Vlado 2

No na druhej strane je zaujímavé sledovať až ľahostajnú nevšímavosť diskutujúcich k hektárom vyschnutého lesa, ktorý odolal vetrisku, ale neodolal dôsledkom aktivity skupiny ľudí, ktorá je však na tejto stránke nedotknuteľná...

Jjano

Tigervegetarian, vychádzaš však z mylného predpokladu, že lesníkom nejde o zárobok. O peniaze ide v prvom rade a na čo by potom zarábali tí drevorubači?
Inými slovami: nehľadaj logiku tam, kde nie je a nemôže byť.

Tigervegetarian

Čudujem sa že na ťažbu kôrovcom napadnutého a kalamitného dreva v tak hodnotnom prostredí sa využívajú ťažké mechanizmy ktoré to tam devastujú. Čo keby túto robotu v rámci verejnoprospešných prác robili bez využitia strojov, teda ručne, dlhodobo nezamestnaní ľudia, ktorých je na východe republiky dostatok?

Raymond

Ja som si fotil tiez tam ale len na stary mobil co som mal vtedy pri sebe, kamarat ma aj video. Vsak tam su hore tym pootmkom take kolaje, to tam vyzera jak keb tam z lietadla hadzali bomby. Ja vobec neviem kto to moze povolit a hlavne ci sa tam bol pozreit. Okolo toho Krcahova sa skoda vyjadrovat.

Sona

Asi treba bombardovat staznostami ministerstvo zivotneho prostredia a podohospodarstva, aj ked pravdepobobne standardnou odpovedou bude, ze to je likvidacia nejakej kalamity, pripadne je to v sulade s lesohospodarskym planom...

Ondro_RK

--> raymond,
presne tadiaľ som išiel naposledy vlani na jeseň a bol som normálne v šoku, keď som to tam videl :-(
Napr. jasne bolo vidieť, že nejaký lesný mechanizmus vyšiel až hore, len pár metrov pod sedlo Javorie, ten stroj(e) iš(ie)l(i) hore potokom!!! (prítokom Demänovky) a len pár metrov odtiaľ sú tabuľky štátnej ochrany prírody, napr. jedna s textom: ,,Turistický chodník z dôvodu ochrany prírody uzavretý od-do..." !!!
Na rázcestí Pod krčahovom dookola rúbanisko...
V r.2007 som tam odfotil túto fotografiu:
hiking.sk/…/nizke_tatry-deman…
teraz nechcite vidieť, ako to tam vyzerá...
Kto tadiaľ išiel pred r.2007 resp. do jesene toho roku, a po r. 2007 (výstavba ,,protipožiarnej" cesty), ten môže porovnávať, ako to tam bolo a ako je to tam dnes.
Je na zaplakanie, čo sa tu a všademožne inde deje :-(

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov