Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma vrtulnik na horach

Diskusná téma vrtulnik na horach

zdravim, chcela by som sa opytat ako je to v vrtulnikom na horach, ci neviete ako sa to hradi v pripade potreby, a vlastne cokolvek co by mi mohlo pomoct. diky

Raymond

no ked mas uzatvorenu poistku ak ides do hor, tak ti v ramci tejto poistky uhradia aj zasah vrtulnika, ak teda nepresiahne vysku ,ktoru poistovna hradi, takze ti staci uzatvorit poistku cez net na stranke hzs.sk$ret v sekcii poistenie, vyber si poistovnu, ktora ti vyhovuje a potom si odtial opis cislo na vrtulnik ak by si ho potrebovala myslim, ze to je 18155

Petka

tak si predstav, ze som sa v tom kus sprtala a zistila, ze ked si zavolam hned vrtulnik, teda ze ho potrebujem, tak neplatim nic, lebo to hradi normalne zdravotna poistovna, teda sak platim statu, tak mam narok, ale ked netreba vrtulnik, treba HZS poistenie, aby si neuctovali, ked zavolaju vrtulnik HZS tak bud sa to vykryje z poistky do hor, alebo mi to daju zaplatit. a potom LZZS ma este taku kartu darcu a to mozes si zavolat vrtulnik a kedy sa aj nahodou neskor zistilo ze tio nespada pod ukony hradene normalnou poistkou, pretoze si darca, nezaplatis im. takze diky a riaden som sa v tom zorientovala, pet

Lubo

Podla mojich info karta darcu LZZS uz nefunguje. Vrtulnik bez HZS si taktiez tazko zavolas, oni su opravneni vykonat zachranny let iba na zaklade ziadosti opravnenej osoby, inak im to zdravotka nepreplati. Opravnenou osobou je lekar na dispecingu 155, pripadne zachranar HZS. Ak je let objednany 155kou, plati to zdravotka, ak HZS, plati to poistovna...

Palo TT

Podla mna je letecka zachranna sluzba (www.ate.sk) uplne nezavisla organizacia a zasahy su hradene tvojov zdravotnou poistovnou zo zakladneho (zakonneho) zdravotneho poistenia. Zdravotna poistovna posudzuje opodstatnenie zasahu. Inak im je jedno, ci zasahuju pri dopravnej nehode, alebo v horach.

V praxy ak v horach nebudes poisteny a zranis dostatocne tazko, volaj rovno ATE, budes to mat lacnejsie :) Ale nespoliehal by som sa na to, poistenie do hor je samozrejme uzitocna vec.

Btw. Ta reklama s vrtulnikom od Unionu co tu stale vidiet sa mi zda velmi neeticka a neseriozna. Neviem o tom, ze HZS by mal vrtulnik. Alebo sa mylim?

Lubo

PaloTT, rad ta tu opat vidim.
Mam jeden offtopic: prosim kukni si mailbox, mas tam odo mna dolezitu spravu a odpis mi. Vdaka!

Petka

moja posledna info spred 5 min. je ze karta darcu funguje, takze sa hned zaregistrujem, pre pripad, ale ano tiez sa mi zda ze volat rovno ATE a ked posudia ze nie som na let, alebo cokolvek ine co by v lete brenilo, poslu HZS.
inak hej, suhlas, HZS nema vrtulnik, zavadzajuca je ta reklama, ale aj kopec inych veci.

Lubo

Pre ATE je prilis velke riziko, aby priamo reagovali na ziadosti o zaslanie vrtulnika, pretoze existuje dostatocne velka pravdepodobnost, ze to nemusi byt adekvatne (to oni nemaju ako vediet) a zdravotka by to potom nepreplatila. V horach s posobnostou HZS su to prave horski zachranari, ktori to riesia. Preto je velka pravdepodobnost, ze ak zavolas priamo do ATE, tak ta odporucia na HZS. Vsetky vylohy so zachrannou akciou az po odovzdanie pacienta nemocnici alebo sanitke idu na ucet HZS, ktora si to potom uplatni u obete, pripadne u jeho/jej poistovne.

MisoM

info o karte darcu najdete tu lzs.sk/index.php

tiez som myslel ze to bolo zrusene, teraz som to nasiel nahodou ze karta funguje dalej

Petka

tiez som nemyslela ze zavola a nariadim, nie som doktor neposudim, len sa mi zda efektivnejsie zavolat tam a oni uz informuju dalej alebo poslu vrtulnik, nez by som zavolala horsku a kym oni peso pridu kuknu a zavolaju vrtulnik...

Palo TT

IMHO mozes volat ATE priamo, ale riskujes, ze ked zdravotka vyhlasi zasah za neopodstatneny budes platit.

Mozno by bolo dobre spravit o tom nejaky clanok.

2Lubo: Logicky mi nesedi aj fakt, za ak volas ATE cez HZS plati sa to z poistenia do hor. Poistovna nema dovod preplacat nieco, co zo zakona preplaca uz ina poistovna.
Ved aj sanitky prevadzkuju sukromne firmy, hradia sa zo zdravotneho. Akurat je to lacnejsie, tak poistovne zbytocne zasahy asi vobec neriesia.

Petka

MisoM - pekne fotky na stranke btw.

no cele sa mi zo zda zamotane, ked si zavolas vrtulnik a uzna sa to, hradi ho pistovna kt. si normalne platis, ked zasiahne hzs, musis mat zvlastnu poistku, lebo si v horach, a co tie nie su slovensko, tam na tych skalach neplati inak platna legislativa sr? ci co?
mne nevadi sa poisti 15 sk ked idem do hor, ale je to cele ako kocurkovo, o ktorom uz davno isty klasik pisal.

a len tak mimochodom akosi malo info o tom celom je. ludia si fakt myslia ze horska ma vrtulnik

a preto k tej poslednej tvojej veci paloTT, ked zdravotka vyhlasi za neopodstatneny ten zasah, budem mat tu kartu darcu

Sona

Prave som volala s pani z ATE a snazila som sa zistit informacie o tejto karte. Karta plati, stoji min. 200 Sk na dobu jedneho roka. Turista si potom moze zavolat vrtulnik v pripade nudze priamo. Ak vsak nie je dobre pocasie a vrtulnik nemoze priletiet, musi sa prenho vydat peso horska sluzba, ktorej potom treba zasah zaplatit, ak nemate horske poistenie. Nevedela som od dotycnej pani zistit, co mi moze priniest karta navyse, ak mam horske poistenie a zaobstaram si aj tuto kartu. Vyzera to, ze nic, pretoze v pripade potreby horska vrtulnik zavola aj tak a ten sa potom preplati z mojho zdravotneho poistenia.

Petka

ja myslim ze tu zachranu zivota stoji tych 200 korun na rok, ked spravne chapem, tak je to karta, ktoru vyuzijes nielen v horach ale napr. aj pri autonehode, nie ze by som po tom tuzila, jednoducho dost velky bonus a navyse, lety lzzs idu cez zdravotku, ked su indikovane, cez kartu mas este poistku, ze aj keby nie nedaju ti to hradit, kdezto hzs, platena od statu si este vyberie prachy na dalsom poistnom, ved platim zdravotne, som obcanom sr, a tie kopce su v tomto state.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov