Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma vrtulnik na horach

Lubo

Petka, pri vsetkej ucte, to mozes mysliet vazne.
Je spravne, aby sa cela krajina na daniach skladala na vsetko, co suvisi s HZS vykonmi, aj ked vacsina ma outdoorove aktivity tvrdo v pazi? Je to spravodlive? Pripadne je spravodlive, aby turista, ktory nikdy nechodi do lokalit s posobnostou HZS platil vsetko zo svojich dani? Podla mna je uplne v poriadku, aby HZS na svoju cinnost nepumpovala len stat - to kazdy vie prist s otvorenou dlanou, ze stat daj! Stat by nenasiel v rozpocte dost penazi na to, aby HZS mohla fungovat dobre a na urovni. A mozno nasiel ... vsak ved naco je nam 19percentna dan z prijmu a DPH? Vsak mozeme zdvihnut na dvojnasobok a nech sa vsemocna dobrotiva ruka statu postara o vsetkych podla jeho potrieb ... ale to zavana niecim, co tu uz bolo ...

MisoM

petka dik za pochvali foto :)

ano aj pri nehode to pouzijes, tak to tam maju
na stranke. Zase tych 200 nie je taka strasna suma ale horske poistenie ti to nenahradi, staci aby sa ti nieco stalo ked nebudu moct vystartovat a hzs sa potom bez poistenia nedoplatis ...

Petka

zas aby sa to nezvrhlo, ja by som bola zastancom prave nic statu, vsetko komercne a kzdy si zaplati za doktora za zasah a za vsetko, celkom mi to vo svajciarsku vyhovovalo, nesedeli by mnohi v cakarnach len preto ze nemaju kde travit cas. ja len ze ked vystartuje vrtulnik lebo si ho zavolas a mas na to narok, staci ze platis zdravotne poistenie, pride zachranka, a pride letecky, lebo mas na to narok, aby boli co najrychlejsie pri tebe a ty v nemocnici. ale ked sa to riesi z ineho konca, teda od hzs (a naozaj mi nevadi tych 15 sk zaplatit) tak potrebujes poistenie navyse. tomu ja nerozumiem, ale inak pohoda.
a potom este ta poistovna co ponuka let vrtulnikom hzs...

Petka

no musim od compu na par hodin, tak dakujem za vsetky info, teraz ich mam dost, ale ci mam v tom jasno?! v kazdom pripade uzatvorim pred cestou vsetky poistenia... dakujem a zdravim

Sona

Petka, ja prave nechapem, aky bonus tato karta predstavuje. Ked bude treba vrtulnik pri uraze v horach, zavola ho HZS, ked pri autonehode, zavola ho bezna zachranka. Plati ho tak ako tak zdravotna poistovna. Tak aky bonus??

Lubo

Hmm, a kolko ma ATE vrtulnikov? Isto by bolo idealne, keby na vsetko mohol riesit vrtulnik, lenze to jednoducho kapacitne nie je mozne. Mimochodom, ATE na urcite ukony nema kvalifikaciu – ak ostanes visiet v nejakej stene, je vysoka pravdepodobnost, ze si so sebou v helikopotvorke dovezu aj horskacov, ktori ta z tej steny vyprostia a dostanu na priestranstvo, odkial si ta vyberie vrtulnik. Zriedka budu riskovat manevre vrtulnika v tesnej blizkosti stien. A navyse tu mame pocasie, ktore vo vela pripadoch zamedzi pouzit "to na co mas narok" a chalani pekne vyrazia za tebou, lebo ATE im vrtulnik neposle.

K banneru: oddelenie marketingu v UNIONe netusi, ako to funguje a zaroven to pouziva ako urcitu mieru nadsadenia ... to sa v reklamach stava bezne.

Lubo

Mna by napr. zaujimalo, co by LZZS urobila, keby ma na polskom hrebeni rozboleli kolena tak, ze by som nemal chut pokracovat dalej a zavolal by som do LZZS, ze nie som schopny bezpecne pokracovat v ceste. Oni by prisli, zistili by, ze ma "len" bolia kolena a odviezli by ma k hotelu?

Palo TT

IMHO formu zasahu urci dispecer linky kam volas.
(155,150,112,HZS,LZS)

Posledne 2 spomenute mozu v praxy posobit konkurencne a treto je dobre porozmyslat, v akych podmienkach kam zavolas.

Pochybujem, ze LZS dopravuje zachranarov HZS. Pozri diskusiu co som spominal nizsie.

Vrtulnik poslu ak to dispecer posudi ako vhodne. Urcite najskor neposlu niekoho, aby sa pozreli, ci ten vrtulnik naozaj treba :)

2Lubo: Odviezli by ta do nemocnice, ak by to zdravotka neuznala, tak by od teba vymahali naklady. Ak by si ich o tvojom stave umyslene dezinformoval, asi by ti asi ani ich karticka nepomohla. Takze by ta to vyslo dost draho :)

Lubo

Palo, uz si dostal moj mail? Ak nie, kukni v SPAMoch...

Raymond

Ak si darcom poslu vrtulnik ak o tom poziadas a nebudu pytat zaplatiti ani ak sa zasah ukaze ako neopodstatneny, neviem o com sa tu bavite si najprv precitajte vsetko o karte darcu na stranke leteckej zachrannej sluzby, neviem dalej s cim mas problem o tom kto rozhoduje o tom, ze pride vrtulnik, rozhoduje o tom ten kto si ho zavola, ale v pripade, ze nie si drzitelom karty darcu, ale si "iba" normalne poisteny a ukaze sa zasah ako neopodstatneny si to zacvakas. Akoze neviem si predstavit,ze o tom ci pomna v krizovej situacii pride vrtulnik rozhoduje nejaky pako z hzs, ked on na mieste nie je rovnako ako dispecer na letisku a ako on moze po telefone posudit ci ho potrebujem alebo nie a ked uz tam mam cakat dovtedy kym pride prislusnik hzs a zavola mi ho, tak potom to uz asi nebude take akutne, pretoze ak mozem pockat kym pridu oni peso naco mi je potom vrtulnik. Proste ak zavolam cislo 18155 a poviem,ze som zraneny a chcem aby pomna prisli tak pomna pridu, ci co myslis, ze mi povie, hmm pockajte zavolam si na hzs ci mi odporucaju po vas ist?Ak bude zasah opodstatneny a budem poisteny nic sa nedeje ak nebude zacvakas si to, nie iba v pripade,ze si drzitelom karty darcu. Tak som to pochopil ja.

Raymond

Peta stym ,ze by mnohi nesedeli v cakarni len preto,ze nemaju kde travit cas keby mali platit mas uplnu pravdu. Vsak kolko len spravili tie 20ky u lekara, otec je lekar a hovoril ,ze ked sa to platilo uz chodili babky travit doobedia niekde inde, nie k doktorovi, za kazde pichnutie v riti. To bol modelovy priklad toho, ako sa da odstranit zneuzivanie zdravotnej starostlivosti. To je normalne,ze konicek starych ludi, chodit travit cas do cakarni.

Mrnka

Pocujte, to co ma ten Union za reklamu? ..let vrtulnikom..skoro som odpadla:-) Asi im uz poriadne hrabe..
Prepacte ze som sa trochu odklonila od temy, no nedalo mi.
Inak k hzs a ATE a pod.. Tak ako uz niekto pisal, hzs nema vrtulnik. Ak si v pripade nehody zavolas ATE, mal by prist vrtulnik (ak nebudu mat medzitym nieco lukrativnejsie..) Vrtulnik sa plati zo zdravotneho poistenia.Cely ten nas system je akysi cudny. Uz ked sa zavadzala uhrada zasahov hzs, tak ludia sa zabavali na tom, ze v pripade nudze nevolat hzs ale vrtulnik. No a vrtulnik pre vas pride, ak mate napr. vytknuty clenok. Ina vec je, ked je zle pocasie.Smola.Takze radsej bez urazov:-)

Rast

transport vrtulnikom je zdravotna indikacia, takze to spoplatnene nie je, vacsinou sa zasahy riesia vrtulnikom, pokial je to mozne. Ina vec, je ked je aj patracia akcia, to nie je zdravotny transport, vtedy to spoplatnene moze byt.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma