Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Do Jaskyne mŕtvych netopierov nechoďte

MatusM

Nuž, čo na to napísať? Všetko možné i nemožné už k tomu popísané bolo. Nech sa JMN darí, je to náš prírodný klenot.

MatusM

Je skvelé čítať, že verejná kritika niekdajšieho prístupu pomohla a dnes sa už v JMN správajú k turistom ináč!

Rekreačný turista

popravde si už nespomeniem, kedy a kde som prišla na to, že JMN je nejak výnimočná, ale niekde v podvedomí som jej existenciu registrovala natoľko, že keď som plánovala menšiu (v mojom prípade ojedinelú a o to vzácnejšiu) turistickú akcičku a pri hľadaní vhodnej trasy som v mape narazila na onen "oblúčik" s popiskom 'J. mŕtvych netopierov', bolo mi jasné, že to nesmieme obísť!!! :)
nebudem nijak skrývať moje ohromné prekvapenie, keď v snahe nájsť nejaké základné údaje o jaskyni (konkrétne teda predovšetkým nejaký návštevný poriadok), jedna z prvých informácií, ktorú google vypľul bola "Do Jaskyne mŕtvych netopierov nechoďte"
článok som samozrejme mrkla.. ostal mi z neho rozpačitý pocit.. myslela som, že hiking.sk tvoria milovníci hôr a prírodných krás a formulácia 'niekam do hôr nechoďte' mi k tejto predstave príliš nepasovala (je rozdiel varovať 'počítajte s takýmto problémom' a zavrhnúť 'ani tam nechoďte'!).. a potom človek si vraví - akokoľvek zaujatý a nevhodný by tento postoj mal byť, zrejme asi pramení z dákej negatívnej skúsenosti..
jaskyňu som vidieť samozrejme naďalej chcela, akurát som mala obavy, nakoľko sa návšteva vydarí a či všetko prebehne hladko.......
kupodivu: všetko vyšlo senzačne! ..telefonicky sme sa informovali, či môžme prísť.. dohodli sme sa na 12 (s tým, že o 10 majú plno), dostavili sme sa ale už na 10 - nemali sme iný program a vraveli sme si, že ak by sa podarilo dostať do jaskyne skôr (človek jeden nikdy nevie.. možno niekto vypadne..), mohli by sme zbytok dňa ešte nejak využiť :)
..ako vravia bratia češi - podtrženo sečteno:

  • do jaskyne sme prišli v deň, keď oficiálne ani nemala byť otvorená! (v stredu 17.11.2010 - od septembra by mali mať otvorené iba soboty-nedele)
  • prišli sme v inom čase, než sme boli ohlásení!
  • domáhali sme sa náročnejšej trasy B - v tomto období podľa všetkého robia už iba trasu A
  • boli sme iba dvaja! (iba dvaja, čo chceli ísť na túto trasu - trasa A a teda aj sprievodcovia boli vyťažení dostatočne)
  • napriek tomu všetkému správa jaskyne (áno, ak mám hovoriť menovite spomínaný pán Štéc) urobila všetko pre to, aby nám vyšli v ústrety!
    ..dostali sme skvelý teplý čaj.. rozhovor s pánom Štécom bol priateľský.. je to síce iba subjektívny pocit na základe niekoľkých viet a narážok, ale popravde na mňa pôsobil viac ako oduševnený a skúsený jaskyniar, ktorý si váži jak prírodu, tak prácu človeka v nej (a že bez práce nie sú koláče, zvlášť v jaskyniarstve, o tom sa zdalo, že vie svoje), než ako majetnícky úradníček s najväčšou záľubou v alkohole.....
    sprievodcovia boli tiež skvelí.. dozvedeli sme sa základné informácie o jaskyni.. boli sme cestou upozornení na rôzne zaujímavosti.. na niekoľkých miestach sme si len tak posedeli a poklábosili o všetkom možnom a užívali si atmosféru fascinujúcich podzemných priestorov.. a ani po opustení jaskyne sme sa preč neponáhľali - spoločnosť chalanov bola moc fain..
    ..celé to bolo vo veľkom kontraste k tomu, čo popisuje autorka článku!!! ..a že som zvedavá a všetečná, nedalo mi to niekde bokom sa jedného z chalanov neopýtať, či vôbec a čo vie o tom, že na webe visí veeeľmi nelichotivá recenzia JMN.. vedel úplne presne čo mám na mysli a aj keď to chcel iba taktne prejsť veľavravným úsmevom, nakoniec som sa dozvedela trochu iný pohľad na spomínaný incident spred dvoch rokov..
    uvedomujem si, že ide o dva pohľady na vec, pričom oba ťažko považovať za objektívne..
    moja skúsenosť bola každopádne veľmi pozitívna.. nechcem ale ani súdiť na základe jednej skúsenosti (možno je to len číra náhoda, že mali zrovna všetci skvelú náladu a možno boli iba hviezdy v extra priaznivej konštalácii (pre potenciálneho čitateľa: hľadaj v tom skôr štipku irónie, než moju záľubu v astrológii ;)))
    a tiež si uvedomujem, že na rozdiel od článku, ktorý je hneď piata odpoveď googla na dotaz "jaskyna mrtvych netopierov", túto reakciu asi veľa ľudí čítať nebude..
    beztak by som ale ak to nie je príliš trúfalé vyzvala redakciu k zamysleniu, či je ich prístup práve najprofesionálnejší..
    povedzme, že sa pokúsim sprostiť svojej pozitívnej skúsenosti...
    mám pochopenie pre to, že člen teamu po nevydarenej akcii napíše v afekte článok kritický a ani trochu sa nepokúšajuci byť objektívnym..
    mám tiež pochopenie pre to (a dokonca je to celkom sympatické), že team si stojí za svojím členom (a ani na chvíľu nepripustí, že zlyhala organizátorka)
    a dokonca plne by som chápala, keby pri všetkých zmienkach o jaskyni na stránkach hiking.sk bola poznámka, že redakcia má negatívnu skúsenosť!..
    ale hlášky ako 'redakcia návštevu neodporúča', 'do jaskyne nechoďte'.. ??? nie je to tak trochu detinské??? ferko mi vzal lopatičku a ja teraz každému poviem, nech sa s ním už nikdy nikto nehrá??
    ...
    na hory síce nechodím často, ale chodím rada.. svet tam zhora vyzerá krajšie.. pozdraví ťa cudzí človek s úsmevom na tvári.. každý vyzerá ako starý dobrý známy.. všade panuje priateľská atmosféra..
    a aj na hiking.sk, ktorý mám za virtuálnu baštu slovenského turizmu, by som skôr čakala kúsoček toho pozitívnejšieho horalského ovzdušia....
Montis

Cital som o to nevydarenom vstupe do jaskyne mrtvych netopierov.Ked je to ozaj pravda tak som v soku.Tu ozaj nejde o Bratislavu,ale o cestovny ruch ako celok.Spravca jaskyne by mal za danu vec odstupit.Trebalo svedkov,dokazy,policiu,tlac a na organizatorov vstupov si poriadne posvietit.Je to hanba.Poprosim tu pani aby mi odpisala a do danej veci sa rad obujem.Sportu a turistike zdar

Lubos Antal

Ahojte, boli sme v Jaskyni mrtvych netopierov dnes 19.9.2010, objednali sme sa vcera vecer okolo 21:00 prostrednictvom chatara na chate M. R. Stefanika Igora Fabriciusa - objednal nas na 10:00, presne tak ako sme chceli.
Vsetko prebehlo bez problemov, spravanie ludi pracujucich v jaskyni presne take ako ma byt, sprievodca vynikajuci - presiel som skoro vsetky slovenske jaskyne ale takeho skveleho sprievodcu som inde nezazil, prehliadka bola aj vdaka nemu velmi zaujimava (okruh A). Vsetci co sme tam boli sme boli velmi spokojni.
Kazdemu odporucam navstevu v tejto jaskyni - je to uplne iny zazitok ako v "beznych" jaskyniach spristupnenych banskym sposobom.

Eric

Stale obdivujem schopnost ludi, ktori dokazu o teme, o ktorej sa "nemienia dalej bavit" napisat 19 riadkov :)))

Simona

dakujem za vaše názori.. len stále nechápem prečo každý z vás stále rozpráva o tých bratislavčanoch... ja som o tom písala preto, pretože povodný článok útočil hlavne nato... ale už to tu nejdem rozoberať, pretože namiesto jaskyne sa tu rozoberajú úplne iné veci, do ktorých tak veľa rozprávať nechcem.. samozrejme, že bratislavčania su tiež slováci ako každý iný... nič proti nim nemám, len som podotkla, že tých povášeneckých ludi je tam viac.. ale to tiež nie je pravda.... zhrniem to asi tak, že na tému BA sa už baviť nemienim pretože je to len nejaký ľudský predsudok alebo ako to nazvať voči nim.. Bystričania si myslia, že v Brezne žijú samí úbožiaci, a zase ostatní si myslia, že v BA sú ,,paštikári" a na východe zasa šialený ľudia.. no bohužial je to tak.. a vôbec to neriešim... a pobavilo ma, že tomu páru sme mali poradit inu cestu s kočikom, no ale aku ked tam sa s kočikom na dumbier ani v tych končinách nikde nedá dostat :D.. ak ide človek na turistiku až z takej dialky mal by to vedieť.. ale neriešim to nejdem sa rozčuľovať alebo nejak zbytočne zamýšlať nad banalitami, ktoré sa mna zatiaľ netýkajú.. ja som ešte s nikým žiadnu zlú skúsenosť na jaskyni nemala takže sa nemám na koho sťažovať... a vôbec nechápem, prečo to my slováci riešime takéto veci.. nenávisť alebo nejaké ohováranie voči sebe.. je to úplne nezmyselné.. myslím si, že sme všetci taký istý, ide len o povahu človeka a to nie podľa toho z kadial je... len toľko :) .. pekný den.. a ospravedlňujem sa za pravopisné chyby ale mám naponáhlo len som musela zareagovať..

Rbr69

Mila Simona, "Pastikari" ;-)teda su:

Definícia „paštekára“: Človek, ktorý prišiel za prácou do Bratislavy a aby čo najviac zarobil stravuje sa jednoducho a hlavne lacno. Konzumuje „pašteky“ (SAV – paštéty). Príchodom do Bratislavy sa stáva „PAŠTEKÁROM“, (SAV – Paštetárom) . Druhá fáza „paštekára“ prichádza usadením sa (získaním ŠPZ-ky BA ... ..) v Bratislave, keď sa z neho „stáva“ BRATISLAVÁK.

Čítajte viac: repka.blog.sme.sk/…/Pastekari…

Chcel som Ti len v tomto sa zorientovat, ostatnu cast Tvojho prispevku nerozoberam. Nesuhlasim s nim. PS: nie som ani pristahovany, ani rodeny, ani odstahovany z BA. Ano, toto regionalne povysovanie/ponizovanie tu existuje, je len na kazdom, ako sa s touto historickou formulaciou vnutorne vyrovna. Je to na osobnej inteligencii kazdeho.

V.v.l.a.a.d.o.o

Simona, Vy ste sa tých mladých s kočíkom namiesto odpovede pobavene opýtala odkiaľ sú. Neviem čo ste tým sledovali, ale viem, čo by som Vám odpovedal ja a to tu napísať nemôžem. Zato, že Vy tam chodíte každý deň, myslíte si, že každý musí vedieť aký je tam chodník? Nebolo by rozumnejšie poradiť nejakú kočíkovú náhradnú trasu ?
Na rozdiel od Vás chápem, že ak príde do jaskyne väčšia skupina, opýta sa na možnosť zľavy. Neviem čo je na tom zlé, naviac ak Vám ponúkli propagáciu.
O Vašej rodine v Bratislave si nemyslíte, že sú to rozdrapení ľudia. O chvíľu však uvádzate, že hlavne paštikári sa správajú povýšenecky a dôležito. To asi tí, ktorí nie sú vaša rodina.
Článok však nebol o paštikároch, ale o skúsenosti z návštevy jaskyne. Ak autorka takúto skúsenosť mala, môžete jej za upozornenie iba poďakovať. Verím, že odvtedy sa tam nič podobné nestalo a že návštevníci sú spokojní. JMN som navštívil asi rok po sprístupnení a bol som úplne spokojný a tiež som návštevu tejto jaskyne mnohým ľuďom odporúčal. Možno ste do jaskyne prišli iba teraz cez prázdniny, inak nerozumiem prečo reagujete na článok spred dvoch rokov. Teraz , keď tam Vy pracujete , by som tam však už radšej nešiel. Bál by som sa, že sa budete pobavene pýtať odkiaľ sme a namiesto vysvetlenia pri používaní výstroje by sme si užili iba Vaše posmešky. Takýto prístup dokážem u dospievajúceho dievčaťa pochopiť, ale potom seďte doma alebo choďte niekam s kamarátkami a nepúšťajte sa do práce s ľuďmi.
Simona, Vaša predstava o autorkinej snahe znemožniť jaskyňu je naivná. Oveľa viac ste ju znemožnili Vy týmto príspevkom.

Eric

Ach jaj, Mirko, nerieš, veď vidíš, že na začiatku tvrdí, že vôbec sa nezamýšľa nad tým, odkiaľ kto je a potom to vzápätí hneď "rozbalí" :)))

Miroslav Svitek

Milá Simona,odkiaľ vieš, že sa všetci Bratislavčania správajú dôležito a povýšenecky?Koľkých si v živote stretla?A koľkí z nich sú naozaj Bratislavčania a nie že sa prisťahovali z Tvojej rodnej viesky a dnes už im nevonia? Posudzuj konkrétnych ľudí za konkrétne činy a nezovšeobecňuj.

Simona

Tento článok ma dosť pobavil. Bol písaný napohľad kľudným ale opovrhujúcim postojom k veci no v snahe jaskyňu znemožniť, čo sa však nepodarilo. Táto stránka slúži pre turistov ako inšpirácia v ich túlaní sa po Slovensku a nie nato, aby si nejaký turista čítal o jednom zlom zážitku nejakej skupinky. Súhlasím s názorom, ktorý padol už predtým, že na túto stránku to vôbec nepatrí. Keby som s jaskyňou nemala žiadny osobný zážitok, a prečítam si tento článok, pomyslím si, že je to jeden veľký bordel. Taktiež si pomyslím, že majiteľ jaskyne je alkoholik a celé dni sa tam len pije a turisti sú hned za fľaškou. A ešte k tým Bratislavčanom....
Kedže na jaskyni sprevádzam, veľmi dobre viem ako to s nimi je. Nie je to tak, že sa najprv spýtame z kadial ste a až potom sa k vám príslušne správame. V Bratislave mám aj rodinu a vôbec si o nich nemyslím, že sú nejakí rozdrapení alebo podobne. Neviem na základe čoho stále ľudia riešia kto z kade pochádza, a už ked sa niekto na niekoho náhodou ohradí jeho pôvodom je to hned diskriminácia a neviem čo ešte. Je to hlúposť. Výhovorka, čo si ľudia vymysleli aby nemuseli čeliť s tým, akí naozaj sú. A čo sa týka zážitkov s Bratislavčanmi v Tatrách, tak tých mám bohato. Raz sa napríklad mladý párik vybral s kočíkom na Dumbier od Trangošky. Pýtali sa ma na cestu, a ja som sa pobavene spýtala z kade sú. Ak poznáte cestu z Trangošky, hned vám je jasné, že to nie je možné prejsť s kočíkom. Boli oblečení skôr na nakupovanie ako na turistiku. Vídame však aj ženy v lodičkách či žabkách. Musím však podotknúť, že nejde len o ľudí z Bratislavy. Ale zase musím vyzdvihnúť fakt, že hlavne ,,paštikári" ako ich ľudovo nazýva celé Slovensko, sa správajú povýšenecky a dôležito.
A ešte niečo na obhajobu p. Štéca. Ak si autorka článku myslí, že jeho výbuch nervov bol nemiestny, nech si skúsi na týždeň spravovať jaskyňu. Každý deň vám volajú ľudia, prehlasujú termíny aj na 5krát, stále špekulujú, nevedia čo chcú, a aj ked sa na niečom dohodnú a prídu, zrazu je to iné ako sa dohodlo. Ked sa tam dovalí naraz vela turistov, je to stres. Treba sa o každého postarať, zaškoliť ho, vystrojiť ho do jaskyne kedže každý potrebuje prilbu a istiaci opasok. A na koniec sa ešte musím pousmiať na spomínanú oslavu ako dôvod hnevu p. Štéca. Jaskyňa je známa aj tým, že ak tam prídu nejakí známi jaskyniari či priatelia hôr, p. Štéc ich milo privíta a pozve do chatky možno aj na jeden štamprlík priateľstva. Podotýkam jeden, ani z toho niekto náhodou nespravil tajnú ožieračku. Ak správne čítam, túto skúsenosť zažili ľudia zo stránky HIKING.SK. Myslím si, že autorka sa urazila, že ich nepozval do chatky a nesprával sa k nim až prehnane milo, kedže sú z takejto známej turistickej stránky. A váš pokus o uplatnenie zľavy taktiež nechápem. Veľké skupinky tam chodia každý deň ale na zľavu pomyslí málokto.
Sprístupňovanie takej jaskyni taktiež nie je sranda rovnako ako práca s ľuďmi. Myslím si, že je ľudské ak občas niekomu prasknú nervy. O autorkinom správaní sa vyjadrovať nejdem pretože som tam nebola. Ak ste sa naozaj správali milo, normálne, nerobili ste problémy ako väčšina spokojných turistov, tak naozaj neviem. Taktiež nevieme čo v ten deň zažil p. Štéc a tak nemôžeme hovoriť o nejakej dikriminácii.
Ľudia chodia do prírody aby si oddýchli a zabudli na stres a nie preto aby si ho vyrábali aj tam, kde nie je. Ako náhle človek vstúpi na územie hôr, mal by to tam všetko nechať. U mňa to funguje samo. Mali by ste sa zamyslieť ako dospelý ľudia. Ja sa zamýšľam len ako dospievajúca a niekedy mám pocit, že mi to ide oveľa lepšie ako niektorým dospelým.
Odkazujem autorke, ak stále nezmenila názor na jaskyňu: čo tak tam niekedy zájsť znova a uistiť si svoj názor alebo ho úplne zmeniť?

Timot

...Precital som clanok aj celu diskusiu. Spominaneho incidentu som sa nezucastnil, preto sa k tomu vyjadrovat nebudem. Mam len pocit, ze clanok takehoto typu na hiking.sk nepatri. Podla mojho nazoru nie je vhodne na zaklade jednej negativnej skusenosti zovseobecnit celkovy pristup personalu k navsetevnikom a okamzite bez komunikacie s druhou stranou hodit na web obvinenia. Hodnotim to za dost neprofesionalne, tak isto ako aj vytahovanie niecoho takeho ako to, ze spravca oslavoval narodeniny clena HS. Je to jeho osobna vec co robi vo svojom volnom case. Vy ste neoslavovali nahodou narodeny hiking.sk? Aby sa nestalo nieco take ako "Na hiking.sk nechodte"

Bean

Ja by som len dodal k tej odveci, nejde o to, kto sa kde narodil, ide o to, akym stylom zivota sa zije v Bratislave, ake moralne hodnoty sa v dnesnej dobe nosia/nenosia a ako to ovplyvni svedomie jednotlivca, ktory tam zije.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum