Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Runina - Ruské sedlo

Diskusná téma K článku: Runina - Ruské sedlo

Druhý deň nášho pobytu v Bukovských vrchoch sa niesol v znamení exkurzií. Najprv sme po raňajkách vyrazili do Stakčína, aby sme si prezreli čističku vôd. Vraj vodu z nádrže Starina ani netreba veľmi čistiť. Zásobujú odtiaľto skoro celý Východoslovenský región. Okrem technických detailov nás rozhodne najviac zaujali pstruhy, ktoré strážia čistotu vody. Plávajú v malých akváriách, cez ktoré prúdi vyčistená voda.

Vladeno

Vás zdravím srdečne. Pridá sa niekto na taký šmotkavý, oddychový čunder z Runiny do Ruského sedla, s návratom opäť do Runiny, jednu, i dve noci. Nocľahy v útulniach v Runine a v sedle, žiadne náhlenie. :-) Chcem si vychutnať genius loci týchto miest, cesty na hrebeň, večera(ov) pri ešuse :-) a hlavne v kľude preštudovať šianec barských konfederátov. :-) V júni pri hrebeňovke veľa času nebolo a tak som si sľúbil, že sa do týchto miest, (Ruské sedlo, šianec) vrátim práve z Runiny. Dni v pracovný týždeň 11. - 15. október.

Beta

Išla som na bicykli kúsok Ruské - Ruské sedlo. Robia tam cikloturistický chodník, Časť od Ruského do pamätník ČA urobený. Ďlaší kúsok robia, časť sa na bicykli úplne nedá prejsť. Posledný kúsok pri Ruskom sedle urobený. Mali nechať tú pôvodnú časť Porta Rusica, na ktorú Slováci boli hrdí a často nám zopakovali, že my sme na našej poľskej strane tú cestu zničili. No základná otázka je, gde je teraz pôvodná slovenska časť Porta Rusica, lebo ja ju nevidím. Vyzerá to ako by to niekto pripravoval pre auta. Do pamätníka ČA aj tak už osobné auta chodia.

Daulagiri

Šiel som z Ruského sedla do Runiny koncom mája. Bolo to tam také ako opisuje Jjano a Beta. Cesta vo výstavbe atď. Mňa prekvapil ten rozpadnutý mostík, našťastie bolo málo vody, tak som nemusel brodiť aj keď vyškriabať sa na druhej strane s ťažkým batohom do svahu bolo vtipné.
Škoda že tam na cestu buchnú asfalt, ale ešte je tam celkovo krásne, hlavne tie lesy na hrebeni.

Beta

Jjano, že sme sa nestretli... Tiež som bola na týmto chodníku v piatok. :-)
Od Ruského do Ruského sedla zobrali starý asfalt, majú dať nový, preto takto toto vyzerá. Pre cyklistov toto robia. Cesta ide vedľa prírodnej rezervácii, ale pre auta asi toto nie je problém. Aj toto, že zmizla táto stará pôvodná cesta, ktorej Poliaci Slovákom závideli.
Od Ruského do Runiny dvakrát sa mi značka stratila. Predpokladám, že ju vyniesli spolu so stromami. Mostik poškodený, ale ak nie je veľa vody dá sa prejsť dole. Pri mostíku už tma nestraší, lebo tam tiež zopár stromov vyniesli. Ale v ich miesto pridali pár nových ciest pre ťažké vozidla.
Ach jaj, ponáhľajme sa navštíviť Poloniny, tie divoké príliš rýchlo odchádzajú !

na prvej fotke poškodený mostík
na druhej - takto pri Ruskom ceste vyzeralo ešte v máji, teraz toto už vyzerá trocha lepšie

Jjano

Drobná aktualita: Predvčerom som bol v Ruskom sedle zo slovenskej strany. Či už peši alebo na bicykli sa pripravte na oblaky prachu - cesta je vo výstavbe, je to stavenisko so všetkým, čo k tomu patrí.
Podľa slov robotníkov by to malo byť hotové na jeseň.

Cesta z križovatky Pod Ruským pod Runinu je v strašnom stave, totálne rozbitá, žiadna polahoda, na cestný bicykel zabudnite.

Na chodníku z križovatky Pod Ruským do Runiny by sa malo v tomto roku obnovovať značenie a tiež nejaké mostíky cez potok.

Vladeno

Môžem potvrdiť, vskutku veľmi interesantné.

Beta

Pri Ruskom sedle sa nachádza nový (otvorený 6 júla) Náučný chodník "Šianec barských konfederátov". Vedie pozdĺž starého, veľmi dobre zachovaného šianca z 18 storočia. Má dĺžku len 350 metrov a 11 tabúľ. Texty sú po poľsky, slovensky a anglicky. Začiatok je na Ruskom sedle, ďalej vedie dohora vašou červenou a našou modrou značkou po hraničným hrebeni. Šianec bol používaný nielen v období Barskej konfederácie (roky 1768-1772), ale aj v období prvej a druhej svetovej vojny. Bude to zaujímavé predo všetkým pre tých, ktorí majú radi vojnovú taktiku a históriu. Na tabulách uvidíte staré fotky a nákresy. NCh urobila poľská bádateľská skupina Orły Historii (Orly histórie) a je to ich prvý chodník. Budú pokračovať. Mimochodom tento chodník ukazuje, že keď ide o poľské Bieszczady a slovenské Bukovské vrchy (kedysi na obu stranách hovorili o tejto oblasti Beskýd), ony majú spoločnú históriu a rozdelovanie, že toto bolo poľské a toto slovenské často v prípade tejto lokality nemá zmysel. Odporúčam vám tento NCh, podľa mňa je veľmi zaujímavý.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma