Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ochrana prírody je v slepej uličke

Diskusná téma K článku: Ochrana prírody je v slepej uličke

Do februára 2007 bol riaditeľom Správy Národného parku Nízke Tatry (NAPANT). Po odvolaní všetkých riaditeľov národných parkov a chránených krajinných oblastí bývalým riaditeľom Štátnej ochrany prírody (ŠOP) ostal pracovať na správe parku ako pracovník envirovýchovy. Onedlho odchádza úplne, pretože je presvedčený, že v súčasnosti štát prírodu chrániť nechce. Ing. Marián Jasík.

Bacaardi

pokial budu ludia ktori su cisto za ekonomicky rozvoj SR a nic ine ich nezaujima (trend napriklad) pisat clanky ako: u nas sa neda rozvijat turisticky ruch, pretoze nemozeme stavt skiparky lebo mame vela Narodnych parkov, tak dovtedy to bude zle.

nehovoriac o tom, ze my si veselo tazime drevo v nasich krasnych lesoch hlava nehlava a vyvazame ho do FINSKA. finsko ma 100 nasobne viac lesov ako my, a drzi si ich pekne v bavlnke.
dalsia vec - ked vo fisnku stavaju dom, nezotnu strom. proste sa postavi budova tesne vedla stromu. u nas by sa zotlo dalsich 10 mstvorcovych, na parkovisko, na vyhlady z okien alebo len preto, aby 20 metrov od stavby neohrozoval svina strom chudacika dom... :-)

Vlado 2

Veľmi zujímavá téma, avšak stala sa závažná chyba, ktorá celú predpokladanú diskusiu znehodnotí. Obe strany mali dostať priestor v rovnakom čase, potom by bola celá diskusia okolo celého racionálnejšia a podnetnejšia. Takto majú nahraté " na smeč " ochranárski " ultras " a skúsi s nimi niekto nesúhlasiť ...

Marian P77

Ďakujem veľmi pekne za článok. Spústa nových informácií, a zamyslení nad otázkami, ktoré sa aj mne vynárajú v hlave.

Lubo

Toto je velky profilovy rozhovor,
ktoreho priprava nie je z casoveho a organizacneho hladiska vobec jednoducha. Taketo rozhovory chceme robit castejsie, no viac ako jeden za mesiac je jednoducho mimo nase moznosti. Pana Jasika sme oslovili aj kvoli tomu, ze on nie je vnimany ako orchranarsky ultratalibanec. Verim, ze sa citatelom taketo rohovory budu pacit.

Marian P77

Bacaardi: súhlasím s tým, že články v Trende sú tendečné, výrazne ekonomicky a politicky orientované. A to som aktuálne "businessman".

Bacaardi

:-) no jo. a to nie osm ultra ochranar, nemam rad napriklad ked brania medvedov atd... ale toto som si vsimol, a skoro som spadol z noh.

Moonlight shadow

velmi dobry clanok...Vdaka. Cakam na reakcie bora a lubaO...zas sa nieco nove dozvieme :-)

Eskimo

Veľmi zaujímavý rozhovor!
Pridal som ho aj do vybrali.sme.sk , tak zaň prípadne zahlasujte, nech si ho môže prečítať viac ľudí... toto by mal byť link vybrali.sme.sk/submit.php?url… (ak nefunguje, tak klikajte na link dole pod článkom)

Bean
Kolko hlasov musi ziskat clanok, aby si ho precitali aj kompetentni? (
Bacaardi

kompetentni si ho precitaju podla mna tak ci tak. alebo otazka je, kto je kompetentny..

Honza286

Velmi zajímavý článek, s mnohým nelze než souhlasit (například jakási nesmyslnost udělování pokud turistům, kteří šlápnou mimo chodník, když jiní jezdí beztrestně po NP traktorem apod.). Na západě totiž platí, že buď tam může každý nebo nikdo, ovšem na Slovensku a v Čechách je zvláštní kategorie, která může jít tam, kam "normální" lidi nemůžou.

Bean

That"s the question.
Mna poslednu dobu irituje jedna vec a sice, lesnicky skanzen vo Vydrove. Z jeho nedavnej navstevy som si priniesol velmi zmiesane pocity. Bolo tam naozaj pekne, ale nemozem si odpustit dojem, ze je to velmi ucinny nastroj, ktorym si Lesy prihrievaju polievocku a predstieraju sirokej verejnosti, ako su environmentalne citiaci, ako vsetko robia spravne, s maximalnou citlivostou pre les, ako sa snazia zanechat v lese co najmensie stopy, ako je im ochrana prirody pre buduce generacie (to ma dostalo!) prednejsia pred ziskom z dreva, atd. atd. Toto vsetko si mozte precitat na nespocetnych informacnych tabuliach. Bezni smrtelnici (napr. rodiny s detmi, zahranicni turisti) nemaju ziadnu sancu spoznat, ze by to mohlo byt v skutocnosti v okolitych lesoch aj trochu inak a odchadzaju s dobrym pocitom, ako je vsetko v poriadku a nase lesy su v tych najlepsich rukach. Vlado 2, neviem o tom, ze by druha strana (ochranari) mala na Slovensku takyto priestor pre prezentaciu!

Merhorn

Velmi pekny clanok. Len par postrehov. Cesi, Poliaci, Madari pravdepodobne aj preto maju trosku iny pristup k ochrane prirody, resp. ludia tychto krajin, ze proste tam tych ploch, ktore by stali za ochranu nie je az tolko vzhaldom na rozlohu a teda su akosi vzacnejsie. U nas ak ludia maju dojem,ze na 3/4 Slovenska ked vidu mimo cestu uz maju prirodu aka sa v okolitych statoch chrani... Myslim,ze aj toto je jeden pre takyto postoj asponz verejnosti, mozno aj politikov, aspon v urcitej miere.
Tym absolutne nespochybnujem tu napisane, len proste mi to prislo ako fakt na zamyslenie v zmysle objektivity.
Mne tiez trha mimikou ked vidim niekde uprostre lesov VF obrovsku haciendu a pred nou povedzme bezstarostnu "modelku" majitela tejto uzasne zasadenej stavby kupajucu sa a uzivajucu si tie vsetky vydobytky tejto doby, ktora sa len s povysenenckym usmevom pozrie na okoloiduceho cloveka s baglom na chrbte a mozno Tilakmi na sebe :D(tato cast je pre bacaardiho).
Vela veci co boli napisane vyznievaju logicky, no urcite treba nechat vyjadrit aj druhu stranu.
Tie holoruby, zdveastovane zvaznice, priblizovacie linky, monokulturne porasty, ktore maju navyse casto vyrazne obmedzenu vekovu diverzitu... asi malokoho z nas nechaju bez povsimnutia a bez vrasok.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov