Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka Jednotná správa pozemkov v národných parkoch

Rezort životného prostredia predkladá novelu zákona o ochrane prírody, ktorou chce dosiahnuť jednotnú správu pozemkov v národných parkoch. Chce ukončiť kompetenčné vojny medzi štátnymi organizáciami.

Štátne pozemky v území národných parkov momentálne spravujú lesníci. V Tatranskom národnom parku je to podnik Štátne Lesy TANAPu, v ostatných národných parkoch Lesy Slovenskej republiky. Odborníci dlhodobo poukazujú, že tento stav je zásadným problémom pre ochranu prírody.


Absurdnosť z Tatier: Začiatkom júna 2019 prebiehala ťažba v Bielovodskej doline, hoci ešte platila sezónna uzávera z dôvodov ochrany tatranskej prírody.

Prečo je to problém?

Zonácie národných parkov sú závislé od vlastníkov pozemkov. Ak je pozemok štátny, logicky by nemal byť problém, aby na ňom mala prednosť ochrana prírody. To sa však nedeje, keď ho spravujú lesníci. Ich záujmom je hospodáriť, nie zachovávať biodiverzitu.

Príkladom je NP Muránska planina, kde 80 percent pozemkov patrí štátu. Dalo by sa čakať, že tu nebude mať štát problém so zonáciou v súlade s medzinárodným štandardom, t.j. apoň 50 percent územia v bezzásahovom režime. Opak je však pravdou. Riaditeľ národného parku označil rokovania so štátnym podnikom Lesy SR za veľmi problematické. Situácia, keď štát na jednej strane chce chrániť a na druhej strane sám sebe bráni, je absurdná.

V prípade neštátnych subjektov sme sa vedeli dohodnúť úplne stopercentne, ostala však otázka, ako to bude na štátnych pozemkoch.
Ján Šmídt, riaditeľ NP Muránska planina

Súvisiacou témou je rozvoj prírodného turizmu. Správy národných parkov by privítali, keby mohli robiť sprevádzané túry pre návštevníkov, prípadne touto činnosťou poveriť spôsobilé osoby. Sprístupniť by sa týmto spôsobom dali lokality, ktoré sú ináč pre turistov zavreté. Keďže ide o komerčnú činnosť, potrebujú súhlas vlastníka. V prípade štátneho pozemku sú to lesníci a to môže byť problém.

Aj vodné toky

Novela zákona sa má týkať aj vodných tokov na území národných parkov. Ani tie nespravuje ŠOP ale Slovenský vodohospodársky podnik. Že je to problematické sa ukázalo, keď štátny podnik prebagroval rieku Belú v Tatatranskom národnom parku.

Regulácia toku rieky Belá vo Vysokých Tatrách v území európskeho významu

Prevod pozemkov všetko nevyrieši

Jeden kompetenčný problém zostane aj po prípadnom prevode správy štátnych pozemkov na rezort životného prostredia. Správy národných parkov nie sú úradom ochrany prírody. Je ním odbor starostlivosti o životné prostredie na okresnom úrade v sídle kraja. Patrí ministerstvo vnútra.

Tento úrad rozhoduje o tom, čo sa môže na území národného parku. Ide napríklad o návštevný poriadok národného parku, tažbu v lesoch, či developerské aktivity.

Novinky

Novinka

Lyžiarsky klub Baba upozorňuje na uzáveru časti Babských trailov. Na okruhoch A, B a traile Tajná Baba prebieha plánovaná ťažba dreva. Babské traily sa nachádzajú na Pezinskej babe v Malých Karpatoch.