Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka Výročie lavínového nešťastia na Kubínskej holi

Pred 54 rokmi sa odohralo jedno z najväčších lavínových nešťastí na Slovensku. Lavína z Kubínskej hole na Orave zasypala 53 ľudí, najmä študentov a inštruktorov lyžiarskeho výcviku. Nešťastie neprežilo 6 ľudí, 25 bolo zranených.

Lavíne predchádzalo silné sneženie, sneh sa uložil na ľadovom podklade. Napriek nepriaznivej lavínovej situácii začal v tesnej blízkosti chaty lyžiarsky kurz vysokoškolákov z Brna.

V dopoludňajších hodinách sa spustila samovoľná lavína, k odtrhu prišlo približne 25 metrov pod hrebeňom Kubínskej hole. Tlaková vlna zničila lyžiarsky vlek a zasypala všetkých ľudí na cvičnej lúke. Väčšina z nich sa z lavíny dostala sama alebo s pomocou ostatných, posledné obete našla horská služba s lavínovým psom a vojaci. 

Príčinou nešťastia bola zrejme kombinácia zlej lavínovej situácie s porušením zákazu Horskej služby, ktorá neodporúčala vychádzať z hrebeňových objektov a podnikať exponované túry. Svoje mohla zohrať aj vtedajšia doba, kedy sa jednoducho mal dodržať branný výcvik naplánovaný v konkrétnom termíne. Okrem toho vtedy nikto nevedel, že chata aj vlek boli postavené v lavínovej dráhe. (Miloš Vrba: V lavinách a vánicích)

Neďaleko Chaty na Kubínskej holi stojí doteraz pamätník obetiam lavíny. 

Pamätník obetiam lavíny

Novinky