Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka Otvorili ferratu Zobor nad Nitrou

V lokalite Pyramída nad Nitrou dnes otvorili novú ferratu. Nachádza sa pod vysielačom neďaleko bývalej vrcholovej stanice lanovky na Zobor. Hlavné trasy majú náročnosť B, resp. B/C, k dispozícii je aj lanový most.

Ferrata Brezová B/C

Na vybudovaní ferraty spolupracovali Nitriansky horský spolok, Zoborský skrášľovací spolok, Nitrianska organizácia cestovného ruchu a Krajská organizácia cestovného ruchu Nitriansky kraj.

Trasy

Ferrata Zobor má dve hlavné trasy – Dubová (B/C) a Brezová (B). Obe trasy začínajú aj končia prakticky v tom istom mieste a vedú výrazným skalným pilierom. Následne sa môže návštevník rozhodnúť pre lanový most alebo alternatívnu výstupovú trasu. Záver je na plošine pred vysielačom.

Výhodou ferraty je kvalitná kremencová skala. Je svetlej farby, dobre drží a hoci nie je úplne kompaktná, je výrazne príjemnejšia ako ferraty na Skalke. Tam je totiž zlepenec, ktorý je drolivý a skala je špinavá.

Sezónna uzávera

Pracovníci CHKO Ponitrie Hikingu potvrdili, že v lokalite neevidujú hniezdenie dravcov. Podľa nich sa tu nenachádzajú ani iné chránené druhy, kvôli ktorým by bola potrebná sezónna uzávera z dôvodov ochrany prírody.

Prevádzkovateľ ferraty, ktorým je Zoborský skrášľovací spolok, aj tak stanovil sezónnu uzáveru v termíne od 1. decembra do 31. marca z dôvodu bezpečnosti a tiež kvôli tomu, aby si lokalita oddýchla od tlaku návštevníkov.

Požičovňa výstroja

Na výstup touto ferratou je nutný základný ferratový výstroj – helma, sedací úväz a ferratový set. Pokiaľ nemáte vlastný, je možné si ho požičať v penzióne Artin za 10 eur na 4 hodiny alebo 15 eur na celý deň.

Artin sa nachádza v lokalite bývalej údolnej stanice lanovky. Je tu aj začiatok modrej turistickej značky, ktorá vedie na Zobor.

V prípade úrazu volajte 112, nie Horskú záchrannú službu

Lokalita ferraty je mimo územnej pôsobonosti Horskej záchrannej služby. Prípadné záchranné akcie budú preto realizované inými zložkami záchranného systému. V prípade úrazu treba volať tiesňovú linku 112.

Reportáž z ferraty pripravujeme

Novinky