Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka Nerobte dlhé túry na hrebeni Nízkych Tatier

Hrebeňovku Nízkych Tatier v týchto dňoch neodporúča chatár Marek Šurina z útulne Andrejcová. „Dlhé presuny v snehu nad 20 km môžu byť aj pre skúsených turistov príliš veľkým sústom. Kratšie túry do 10 km napríklad na horské chaty sú zvládnuteľné v rámci jedného dňa."

Aktuálna foto z Andrejcovej. Foto: Horské spoločenstvo
Aktuálna foto z Andrejcovej. Foto: Horské spoločenstvo

V tomto týždni napadlo podľa Mareka Šurinu na hrebeni Nízkych Tatier v okolí Andrejcovej okolo 30 cm nového snehu. Teplota cez deň je okolo - 5°C. V závislosti od nadmorskej výšky a vetra môže byť na chodníkoch v okolí cca od 30 do 50 cm snehu. Vytvoriť sa mohli aj snehové duny či záveje.

Zimné uzávery v tejto časti Nízkych Tatier nie sú, turisti by si však mali dobre naplánovať svoju túru a v prípade nepriaznivého počasia sa radšej vrátiť. „Aktuálne sú podmienky na pešiu turistiku stále dostatočné, na skialpinizmus nedostatočné. Určite si však zoberte so sebou vysokú nepremokavú obuv, návleky, paličky a zimné oblečenie s termoskou čaju a energetickou stravou."

Marek Šurina pripomína, že brodenie sa v hlbokom snehu môže túru násobne predĺžiť, pričom teraz sú dni s krátkym slnečným svitom.

Útulňa Andrejcová je otvorená nonstop s víkendovou prevádzkou. Nocľah si treba rezervovať telefonicky na čísle 0904596443.


Aktuálne podmienky na hrebeni Nízkych Tatier prinášame pravidelne každý piatok v spolupráci s Horským spoločenstvom, prevádzkovateľom Útulne Andrejcová a Domčeka Horskej služby na Čertovici.

Novinky