Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka Chatár z Andrejcovej varuje pred túrami hrebeňom Nízkych Tatier

Na hrebeni Nízkych Tatier posledné dni neklesla teplota pod bod mrazu a zmizlo značné množstvo snehu, no stále vládnu zimné podmienky. Prinášame podrobný prehľad od chatára z Andrejcovej.

Útulna Andrejcová aktuálne. Foto - OZ Horské spoločenstvo
Útulna Andrejcová aktuálne. Foto - OZ Horské spoločenstvo

V utorok bolo na Andrejcovej okolo +5 °C, ale má sa postupne ochladzovať. V stredu má byť ešte pekný deň, ale od večera by mali prísť zrážky a veľmi prudký vietor. Na túru hrebeňom prosím okamžite zabudnite! Úsek Andrejcová - Veľká Vápenica - Čertovica nie je takmer vôbec prešliapaný.

Túry na horské chaty sú zvládnuteľné takmer v každom počasí, no tiež s patričným vybavením podľa potreby.

Teraz s mačkami nič nepokazíte, palice sú nutné minimum. Keďže je málo snehu, so skialpami si mimo zjazdovky veľmi neužijete, ale ak už z nejakého dôvodu musíte ísť hrebeňom, lyže sú v zime takmer vždy najlepšia voľba. Často turisti tiež využívajú snežnice.

Chodníky

Pohorelá - Andrejcová (najľahšia trasa na útulňu)

Vhodné vybavenie: mačky, palice, do polovice kopca minimum snehu a ľad, horná polovica do 20 cm snehu.

Liptovská Teplička - Andrejcová

Z Liptovskej Tepličky po Budnárku sú koľaje od auta, od Budnárky prešliapaný chodník v cca 35 cm snehu. Od Budnárky je to asi 1 hodina náročnej chôdze, spodná časť doliny je čistý ľad.

Na ilustráciu podmienok

Traja turisti prišli včera z Kráľovej hole asi o 19.30 h. Chodník bol síce prešliapaný, no podmienky na ňom sa pre peších turistov natoľko zhoršil, že sa aj na vydupanom chodníku zabárali miestami vyše kolien a mačky im boli na nič. Trasa dlhá 10 km, ktorá v lete trvá bežne okolo 3 hodín, im trvala vyše 7 hodín.

Zhrnutie: nepodceňujte zimu, aj keď sa vám môže zdať, že ste skúsení turisti alebo máte dobrú kondičku, zima vás takmer určite presvedčí o opaku.

Prečítajte si tiež

Novinky