Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka Aktuálne z Andrejcovej: pre hmlu a vietor na hrebeň nechoďte

Hrebeň Nízkych Tatier od Kráľovej hole po Andrejcovú nebude v sobotu prešliapaný pre silný piatkový vietor. Podmienky sťažuje aj hmla. Túru na Andrejcovú odporúčame z Pohorelej, odkiaľ to ide aj na pešo. Šliapať na pásoch sa dá z dediny, no lyžovačka je nič-moc.

Útulňa Andrejcová 27.1.2023. Foto – Horské spoločenstvo
Útulňa Andrejcová 27.1.2023. Foto – Horské spoločenstvo

Aktuálne je na Andrejcovej okolo -7 °C, fúka pomerne čerstvý vietor, snehu máme od 70 cm do 200 cm, hmla.

Chodníky

Z Pohorelej (najkratšia trasa na útulňu) sa dá aj peši. Od polovice kopca sú záveje, no chodník je zväčša udupaný a nosný. Občas sa zaboríte po stehno. Na lyžiach sa dá šliapať z dediny, no lyžovačka je nič-moc.

Z Liptovskej Tepličky (cez Panskú hoľu a útulňu Budnárka) luxusná stopa pre lyže a v dobrom počasí krásna túra. Dolinou Ždiarskeho potoka nevieme, ale na pešo to nie je ani jednou trasou.

Hrebeň na Kráľovu hoľu – v týždni prešlo pár skialpinistov, keď bolo pekné počasie. Od piatku však fúka a stopu zrejme zafúkalo. Sobota má byť pre hrebeňovku nepriaznivé počasie so silným vetrom a teplotou -10 °C. Pocit chladu sa v takomto vetre ešte zdvojnásobí. V sobotu hrebeňovku neodporúčame.

Hrebeň na Čertovicu – Nevieme o nikom, kto by absolvoval magistrálu. Hrebeň je na pešo neschodný. Stále platí, že je to veľmi náročná trasa a na vhodné podmienky treba počkať. Na celom hrebeni sú veľké duny a záveje a aj pohyb na lyžiach či snežniciach dá poriadne zabrať.

Na túru si nezabudnite teplé a neprefukavé oblečenie, dvoje rukavíc a termosku s teplým čajom.

Prevádzka útulne Andrejcová

Personál je na chate od piatku do nedele poobedia, k dispozícii je vyhriata útulňa a chatové občerstvenie s čapovaným pivom. Nocľah si treba cez víkend rezervovať na čísle 0904596443. Ak sme nedostupní, píšte SMS.

Mimo víkendu je útulňa otvorená nonstop, všetko potrebné na kúrenie je nachystané.

Novinky