Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Novinka Sezónna uzávera v Malej Fatre

V Malej Fatre sa začala jarná sezónna uzávera na troch turistických chodníkoch. Dôvodom je ochrana živočíchov v citlivom období pre výchovu a vyvádzanie mláďat rôznych druhov vtákov a cicavcov. Uzávera potrvá do 15. júna.

Vendovka, Veľký Rozsutec, Obšivánka. Foto – Galéria HIKING.SK / Laco Blaho, aďo.4, nirudvega
Vendovka, Veľký Rozsutec, Obšivánka. Foto – Galéria HIKING.SK / Laco Blaho, aďo.4, nirudvega

Správa Národného parku Malá Fatra informuje o každoročnej jarnej sezónnej uzávere, ktorá trvá od 1. marca do 15. júna na týchto turistických chodníkoch:

  1. Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka)
  2. Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka)
  3. Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka)

Hlavným dôvodom uzávery je ochrana živočíchov. Jar je najcitlivejšie obdobie v roku pre výchovu a vyvádzanie mláďat rôznych druhov vtákov a cicavcov.

Uzávera zároveň slúži aj pre regeneráciu plôdneho krytu, ktorý je po zimnom období náchylnejší na eróziu.

Uzavreté úseky chodníkov na Veľký Rozsutec a do Obšívanky sú súčasťou Národných prírodných rezervácií Rozsutec a Tiesňavy. Dôvodom uzávery úseku modrého chodníka v časti Vendovka – Malý Kriváň, ktorý prechádza územím nad hornou hranicou lesa, je ochrana lesných kurovitých vtákov1.

V Krivánskej Malej Fatre aj napriek tejto krátkodobej uzávere stále ostáva k dizpoícii viac ako 150 kilometrov turistických značkovaných chodníkov. Správa národného parku preto turistov vyzýva, aby rešpektovali uzáveru, ktorá je výrazne miernejšia ako napríklad v Tatranskom národnom parku.

Zdroj: Správa NPMF

Tip pre plánovanie túr

Pri plánovaní túr použite Hikeplanner na našej Turistickej mape. Vždy vás upozorní na sezónnu uzáveru, ktorá sa v nachádza v nejakom z naplánovaných úsekov.

Zobrazenie sezónnej uzávery v Hikeplanneri na Turistickej mape
Zobrazenie sezónnej uzávery v Hikeplanneri na Turistickej mape

Prečítajte si


  1. Pozn. redakcie: Lesné kurovité vtáky sú tetrov hôlniak, terov hlucháň, jariabok hôrny 

Novinky

Novinka

Mimoriadnu situáciu pre lykožrúta rozšírili aj na okresy Revúca a Detva. Rozhodol o tom Okresný úrad Banská Bystrica, ktorý to zdôvodňuje presahom živelnej pohromy medzi okresmi Brezno, Revúca a Detva. (tasr, n)