Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Batoh Deuter Rise 32

Technickejšie orientovaný batoh, ktorého vzhľad pripomína etalón triedy – sesterský model Guide. Je postavený na chrbtovom systéme Alpine a má rozšírenú výbavu pre zimné športy – pripínanie lyží, snowboardu, či snežníc a samostatné vrecko na lavínovú lopatku a sondu z vonkajšej strany. Rovnako dobre je však použiteľný aj od jari do jesene, hoci vtedy naplno nevyniknú jeho prednosti. Zoznámte sa, batoh Deuter Rise.

Výrobca
Deuter
Model
Rise 32+
Typ
technický batoh strednej litráže
Materiály
Ripstop 210, Microrip-Nylon
Hmotnosť
1600 g
Základná litráž
32 l
Páči sa mi
dizajn, spracovanie a kvalita materiálov, členenie, stabilita na chrbte, bedrový pás, samostatný priestor pre lopatu a sondu
Nepáči sa mi
absencia pevnejšieho vystuženia chrbtového systému
Ostatné info
objem: 32+8 litrov
Infocena
110 €
Hodnotenie
- cena: 7 z 10
- hmotnosť: 7 z 10
- dizajn: 10 z 10
- manipulácia: 9 z 10
- rozmery: 10 z 10
- materiály: 9 z 10
- údržba: 10 z 10
- cena/výkon: 7 z 10
- detaily: 8 z 10
- multifunkčnosť: 10 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 87 bodov
» vysvetlenie hodnotenia

Dizajn a konštrukcia

Testovaná verzia je v kombinácii dvoch odtieňov červenej farby. Rise sa dodáva ešte v tyrkysovo-modrom prevedení s nižším objemom o dva litre a je určený pre dámy. Tvar batoha je úzky a na danú litráž aj pomerne vysoký. To má dve výhody – jednak má batoh menší vplyv na zmenu ťažiska, čo je pri zimných športoch dôležité, a zároveň dlhší chrbtový systém je pohodlnejší pre dlháňov.

Batoh je jednokomorový bez spodného vstupu. V komore je vrecko pre umiestnenie vodného rezervoáru – je dostatočne veľké na 3-litrový, ja som však skôr používal 2-litrovú verziu a vtedy by som uvítal, keby bol fixačný suchý zips o niečo dlhší, aby som rezeroár mohol spustiť nižšie. Zatváranie komory zabezpečujú dve klasické zdrhovadlá – jedno je nižšie, druhé vyššie – použijeme to, ktoré sa pri danom naplenení batoha viac hodí. V spojitosti s posuvným vrchlíkom sa získava niekoľko litrov navyše oproti základu.

Pre zimné účely príde vhod samostatná plochá a dlhá komora, ktorá je určená na lavínovú lopatku a prípadne na uskladnenie mokrých vecí – napr. návlekov alebo prepotenej flísky. V tejto komore je aj textilná priehradka určená na lavínovú sondu, ktorú drží na mieste tak, aby v prípade potreby bola ihneď poruke.

Po stranách nájdeme ďalšie dve vrecká – jedno je elastické bez uzáveru a môže slúžiť napr. na uloženie stúpacích pásov počas transportu (pri zjazde je lepšie ich mať v bunde na tele, aby nezmrzli) alebo na väčšiu plastovú fľašu, či termosku. Na druhej strane je zipsovacie vrecko na drobnosti, ktoré sa nezmestili do vrchlíka.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ako už bolo spomenuté vyššie, vrchlík je posuvný, čo hodnotíme kladne. V tejto litráži to nebýva pravidlom. Z vnútornej strany je vrecko na cenné drobnosti a z vonkajšej priestranná vrchlíková komôrka.

Chrbtový systém, ramenné popruhy a bedrový pás

Batoh Rise je vybavený chrbtovým systémom Alpine s ohybným pripojením bedrového pásu, tzv. VariFlex. Chrbtový systém je vystužený ohybným prútom v tvare obráteného U (tzv. Derlin frame) a vyberateľným penovým panelom, ktorý môže slúžiť pri dlhšej pauze na sedenie na snehu. Oproti sesterskému modelu Guide absentujú duralové výstuhy v tvare X. Chrbtový systém preto nie je úplne tuhý, na čo treba myslieť pri balení – inak sa môže stať, že príliš nabalený batoh nevhodne zmení tvar chrbtového systému. Keďže výstuhy by nemali príliš veľký vplyv na výslednú hmotnosť, vnímame toto usporiadanie ako odlíšenie top modelu (Guide) od ostatných v rovnakej rade.

Ramenné popruhy sú pomerne široké a príjemne tvarované. Polstrovanie je adekvátne litráži. Nosenie je pohodlné a batoh zároveň drží pevne aj pri rôznorodom pohybe. Samozrejmosťou sú stabilizačné popruhy, ako aj hrudný, na ktorého klipsni je integrovaná píšťalka. Bedrový pás je široký, dobre polstrovaný a značne tuhý. Po oboch stranách sú uchá na uchytenie karabín, expresov a pod. Príručné vrecko absentuje. Komu by bedrák zavadzal, je možné ho od batoha odpojiť.

Možnosti pripínania výbavy

Lyže možno upevniť dvoma spôsobmi – buď klasicky po bokoch do tvaru A alebo čelne v spojenom stave pomocou dvojice popruhov. Druhý spôsob posunie ťažisko ďalej od tela, čo ale nemusí byť optimálne pri náročnejšom pohybe. Všeobecne je preto vhodnejšie Áčko, no komu by sa nechcelo, môže zvoliť aj druhý spôsob, ktorý je rýchlejší. Čelný upínací systém však primárne slúži pre pripnutie snowboardu alebo snežníc.

Cepíny je možné pripnúť dva, k čomu slúži klasický systém s uchom dolu a elastickým zdrhovadlom hore. Dolné uchá je možné veľkostne prispôsobiť, aby sedeli na konkrétnu motyku. Tento systém neumožňuje vybrať čakan bez zloženia batoha alebo pomoci parťáka. Vedľa každého ucha je aj elastická guma, ktorá je vhodná na prichytenie hrotu turistickej palice.

V rohoch čelného pripínacieho systému sú spolu štyri malé ušká, ktoré slúžia na pripnutie držiaka na helmu. Ten možno kúpiť ako samostatné príslušenstvo a je vhodný najmä na objemnejšiu lyžiarsku helmu. Bežnú horolezeckú možno v pohode povesiť ako blembák. Podobná štvorica ušiek je aj na hornej strane vrchlíka a slúži na pripnutie rozmernejšej, no ľahkej výbavy, napr. karimatky.

Materiály a kvalita vypracovania

Batoh je ušitý z kombinácie dvoch nylonových tkanín s PU záterom. Obe majú rovnakú mernú hmotnosť (210D), líšia sa štruktúrou ripstopovej úpravy. Na omak je látka skôr tuhšia, čo pridáva batohu dojem odolnosti. Plastové prvky sú Dureflex, YKK a ITW Nexus. Zipsy sú YKK.

Kvalita vyhotovenia je na vysokej úrovni. Dôležité švy sú zdvojené a ich rubová strana je vo vnútri prekrytá ochrannou páskou. Celkovo pôsobí batoh robustne a trvácne. Aj vzhľadom na tento prístup, ako aj pre veľké množstvo vychytávok je celková hmotnosť až 1600 gramov.

Skúsenosti z používania

Batoh toho v uplynulých 9 mesiacoch nabehal pomerne veľa. Bol v Alpách, Nepále aj na Slovensku. Trekovali sme s ním, ferratovali, aj robili bežné turistické jednodňovky. Všetko však zatiaľ iba s trojsezónnym charakterom a tak jeho hlavné prednosti čakajú neodskúšané na blížiacu sa zimnú sezónu. Po niekoľkých zimných túrach doplníme článok o nové skúsenosti.

Postrehy Matúša Moronga:

Na to, že Rise je 32-ka (rozšíriteľná o 8 litrov), prekvapil, čo vsetko poňal do svojich útrob. Postupne spacák, mačky, ferratový set, náhradné oblečenie, prezuvky, ešus, potraviny, a napokon vložku z fotobatohu s výbavou a rôznymi drobnosťami (čelovka, tyčinky, doklady, geocaching veci) – t.j. všetko, čo sa človeku zíde na 2-3 dňovú túru po chatách. Vyzdvihol by som elasticitu materiálu, vďaka čomu sa batoh vhodne roztiahol a prisposobil obsahu. Vonku som nosil pripnutú teleskopickú paličku, čakan, fľašu. Oceňujem variabilne a prakticky riešené úchytky a oká. Konštrukcia chrbtovej časti a šírka popruhov korešponduje s veľkosťou a určením batoha. Nosenie bolo príjemné a vyvážené. Plusom je aj veľkosť bočného a predného vrecka na výbavu.

Hlavným mínusom bol pre mňa chýbajúci vstup do hlavnej komory zo spodu. Keď sa využije celý objem (40 litrov), tak sa vecí dnu zmestí veľa a niekedy je nepraktické všetko vyberať.

Postrehy Lenky Mäkkej:

S batohom Rise 32+ som bola na trojtýždňovom treku v Nepále (objemné veci našej skupine zabezpečoval nosič), kde som ho dennodenne nosila vo všetkých druhoch počasia. Celý čas sa mi nosil veľmi pohodlne, či bolo 25 stupňov alebo -10. Konštrukcia sedela na chrbte dobre. Aj keď som bola menej oblečená, popruhy ma neotláčali ani neodierali. Popruhy sa samovoľne neuvoľňovali, takže batoh nebolo potrebné neustále doťahovať a upravovať na chrbát.

Hoci bol pomerne nový, všimla som si na začiatku treku na spodnej časti batoha malú dierku, takže trochu som sa obávala, aká je pevnosť materiálu. Keďže sa ale dierka nezväčšovala, po dvoch týždňoch som to prestala riešiť. A nedá sa povedať, že by som sa k nemu správala opatrne – váľal sa po zemi, sedela som na ňom, opierala som sa oň. Napriek tomuto všetkému materiál vydržal a ani zašpinenie nebolo viditeľné.

Čo považujem za slabšiu stránku batohu, je určite bočné elastické vrecko. Akonáhle je batoh doplna naložený, fľaša/termoska sa tam zmestí len dosť na tesno – veľa krát som mala pocit, že už už to bočné vrecko nevydrží.
Ďalej by som na batohu privítala, keby sa dal otvárať aj z bokov alebo zospodu, aby bol k všetkým veciam lepší prístup.
Celkovo som bola s batohom veľmi spokojná, počas celého nášho trojtýždenného súžitia. Čo sa mi doteraz na ňom ale najviac páči, je určite farba – tá je perfektná.

P.S. Batoh poslúžil aj ako carry-on batožina do kabíny lietadla, rozmerovo sa zmestil do limitov bezproblémovo.

Postrehy autora článku:

Batoh bol so mnou na víkendovkách po slovenských horách, keď som nocľah riešil na chatách alebo v útulniach. Taktiež som ho prevetral na športovej ferráte HTL steig. Nosí sa mi pohodlne a jeho členité možnosti pripínania matrošu som si obľúbil. Pracky, ktoré v zime poslúžia na pripnutie snežníc, som využíval na pripevnenie aktuálne nepotrebného oblečenia. Kladne hodnotím aj posuvný vrchlík.

Mojou jedinou výhradou je absencia pevnejšej výstuhy chrbtového systému. Namiesto penového panelu mohol výrobca použiť tuhý plastový diel, keď už nechcel použiť duralové výstuhy v tvare X ako pri modeli Guide. Panel síce má aj funkciu izolačnej podložky na sedenie, no v praxi si to neviem predstaviť – vyťahovanie a opätovné vkladanie je zložité a s plným batohom ťažko realizovateľné.

Záver

Deuter Rise 32+ je verný tradícii svojej značky. Ide o univerzálny technickejšie ladený menší batoh s veľmi kvalitným vypracovaním, s dojmom kvality a trvácnosti. Dizajnovo aj koncepčne ide možno o trochu konzervatívnejšie poňatý model, čo však v tomto prípade hodnotíme kladne. Je konštruovaný najmä pre zimné túry – či už pešie, lyžiarske alebo snežnicové. Nestratí sa však ani pri použití v ostatných sezónach, no je dobré ho doplniť o pláštenku do dažďa, ktorá nie je súčasťou batoha. Veľkostne, napriek tomu, že ide o 32-ku, ho možno poľahky odporučiť okrem jednodňoviek aj na víkendovky s nocľahom na horských chatách.

Pozn. redakcie: pri testovaní spolupracovali Lenka Mäkká a Matúš Morong.

Fotogaléria k článku

Najnovšie