Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

PR Filmový festival Tierra SNOW FILM FEST

Filmový festival Tierra SNOW FILM FEST je celovečerné premietanie špičkových filmov plných extrémneho lyžovania, zimného lezenia, skialpinizmu a ďalších extrémnych zážitkov a športov. V októbri a novembri 2013 môžu diváci v 180 mestách ČR a SR, od Chebu až po Humenné, vzhliadnuť osem najlepších zimných filmov uplynulej sezóny domácej i zahraničnej produkcie.

V októbri začína filmový festival Tierra SNOW FILM FEST. Tento rok sa na festivale objavia aj osobnosti spojené s niektorým z hlavných filmov. V Prahe, Brne a Bratislave doplní nevidiaci horolezec Juraj Práger prednáškou film Neviditeľná hora. Na mnohých miestach je pripravený ďalší sprievodný program, napríklad Jan Pala predstaví prvozjazdy českých skialpinistov na vulkánoch Kamčatky. Jednotlivé miesta premietania na Slovenskom nájdete na tomto odkaze.

Filmová prehliadka "Tierra SNOW FILM FEST" je najväčší festival svojho druhu, ako uvádza aj manažér festivalu Dan Hála: "Teší nás veľký záujem o organizovanie festivalu aj v menších mestách. Sme radi, že môžeme najlepšie filmy uplynulej sezóny ukázať aj tam, kde by inak takúto možnosť nemali" hovorí manažér festivalu Dan Hála a dodáva: "Počtom miest konania sme zďaleka najrozšírenejší športový či outdoorový filmový festival v Česku aj na Slovensku“.

Hlavný program je zostavený zo siedmich filmov, ktoré získali celý rad ocenení na zahraničných filmových festivaloch: Crossing the Ice - Naprieč ľadmi, Tempting fear - Lákavý strach, Blue Obsession - Modrá posadnutosť, Snow Way, Nordfor sola - Na sever od slnka, Neviditeľná hora, Unicorn Sašimi - Sašimi z jednorožca.

Bonusovými filmami sú: Snowgirls a Ataraxia. Popisy filmov nájdete na tomto odkaze.

Ďalšie informácie, podrobnosti o filmoch a autoroch nájdete na www.SnowFilmFest.sk.

Popis filmov hlavného programu

Lákavý strach / Tempting Fear

Andreas Fransson je asi najodvážnejším extrémnym lyžiarom tejto generácie. Vo filme Andreas skúma miesto, kde strach premôže všetky emócie, pretože smrť číha na každom chybnom kroku.

Réžia: Mike Douglas, Kanada, 2012, 25 minút

Ocenenie: 'Best Action Film' Adventure Film Festival 2012, 'Best Story' X-Dance 2012, Cold Smoke Award 2013

Naprieč ľadmi / Crossing The Ice

Dvaja austrálski dobrodruhovia, James Castrission a Justin Jones, sa vydávajú na nebezpečnú cestu naprieč Antarktídou a späť a to úplne bez pomoci. Žiadne záprahové psy, žiadni draci, iba dvaja muži tiahnuci na saniach svoje zásoby cez 1140 km nehostinného ľadu a mrazu.

Réžia: Justin Jones, Austrália, 2012, 44 minút

Ocenenie: Grand Prize 2012 Banff Mountain Film

Modrá posadnutosť / Blue Obsession

Modrá posadnutosť, snímka o kráse lezenia na ľade v aljašskom ľadovcovom platu Juneau Icefield. Alan Gordon sa snažil zachytiť miesta na ľadovci Mendenhall, ktoré vďaka prírodným zmenám nie sú nikdy rovnaké.

Réžia: Alan Gordon, Jordan Halland, USA, 2011, 8 minút

Neviditeľná hora

Po prekonaní seba samého na Mt. Blancu, chcel nevidiaci horolezec Juraj Práger skúsiť niečo ďalšie a opäť posunúť svoje hranice. Sledujte dobrodružstvo výstupu na Elbrus severnou stranou bez akejkoľvek podpory.

Réžia: Petra Geletová, Slovensko, 2013, 20 minút

Na sever od slnka / Nordfor sola

Inge a Jørn nie sú bežní surferi. Rozhodli sa stráviť deväť mesiacov studenej nórskej zimy v izolácii za polárnou kružnicou v neobývanej zátoke obmývanej Atlantikom, kde našli nielen perfektné vlny, ale aj hŕbu odpadkov. Cieľom je pozbierať aspoň tonu odpadu, ktoré prináša more, postaviť si z nich dom, užiť si surfovanie a prežiť tmu.

Réžia: Jørn Nyseth Ranum, Inge Wegge, Nórsko, 2012, 46 minút

Ocenenie: The Norwegian Documentary Film Festival: Audience Award

Snow Way

Dokumentárny film mapuje dvadsaťročnú športovú kariéru najúspešnejšieho českého snowboardistu Martina Černíka. Popisuje svoju cestu od prvých zákrut v Krkonošiach cez olympiádu až po extrémne zjazdy v divokej prírode.

Réžia: David Kačírek, Martin Huasner, produkce: LIP Production, ČR, 2012, 40 minút

Sašimi z jednorožca / Unicorn Sashimi

Unikátna audio-vizuálna snímka z japonských hôr. Slovami autorov: „Vydali sme sa uloviť mýtického hokkaidského jednorožca. Ukázalo sa ale, že zviera je ťažké natočiť a tak sme sa rozhodli aspoň si trochu zalyžovať.“

Réžia: Ben Knight, Nick Waggoner a Travis Rummel, USA, 2011, 5 minút

Ocenenie: Vancouver International Mountain Film Festival Grand Prize, Sheffield Adventure Film Festival Best Artistic Film 2013

Fotogaléria k článku

Najnovšie