Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Skialp O čom bude skialp sekcia HIKING.SK

Naši fanúšikovia na Facebooku o pripravovanej skialpovej sekcii vedia už dlhšie. Dnešným dňom však sekciu spúšťame oficiálne. Preto vám chcem priblížiť, akým témam sa bude venovať a pre koho bude určená. Taktiež vám predstavím novú službu posielania hlásení o počasí a podmienkach pre aktivity v horách, ktorú spúšťame súčasne so skialpovou sekciou.

Prečo skialpová?

Skialp je termín, ktorý je na Slovensku zaužívaný pre pohyb na lyžiach vo vysokohorskom teréne bez podpory. Je to skrátene skialpinizmus. A tu máme trochu problém, pretože to, čo sa u nás chápe pod hobby skialpom, nemá väčšinou veľa spoločného s alpinizmom, teda horolezectvom na lyžiach. Áno, máme zopár skvelých extrémnych skialpinistov, ako napríklad Miro Peťo, ktorý je autorom Skialpového sprievodcu. Väčšina rekreačných hobby skialpinistov však žiadne horolezectvo pri svojich túrach nevykonáva, jazdí skôr bezpečnejšie terény a nejde do extrému – ide teda skôr o vysokohorskú turistiku na lyžiach. Správne by sme to teda mohli nazvať skôr skitouring, čo je aj termín bežný v zahraničí.

Prečo je teda naša nová sekcia skialp.hiking.sk? Pretože ľudia skitouringu u nás zvyknú najčastejšie hovoriť práve skialp. Tak to nebudeme meniť, vychovávať, ani sa snažiť vytvárať diskusiu na túto tému.

Zameranie

Sekcia sa bude zameriavať na lyžiarske túry na Slovensku aj v zahraničí, ktoré sú vhodné pre rekreačných skialpošov. Samozrejme, ak sa nájde autor s vyššími ambíciami, nebudeme sa tomu brániť, no ťažisko bude na tie túry, ktoré sa dajú absolvovať bez toho, aby bolo treba zlyžovávať 40° svahy.

Ďalšou veľmi dôležitou témou bude otázka lavínovej bezpečnosti. V najbližšom čase budeme publikovať viacero článkov v spolupráci so Strediskom lavínovej prevencie HZS, kde sa dozviete viac o lavínových stupňoch a budú aj analýzy niektorých lavínových prípadov spolu s pomenovaním toho, čo obete urobili zle.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Neoddeliteľnou súčasťou skialpovej sekcie budú aj články o vybavení. Budeme publikovať množstvo článkov o výbave, ktorú sami používame, prípadne sme mali možnosť si vyskúšať. Už teraz sa môžete tešiť na test lyžiarok Dynafit ONE, či krátke testy lyží LaSportiva GT, K2 Shuksan, Dynafit Grand Teton či Cho Oyu. Taktiež bude článok, v ktorom zhrnieme rozdiely dvoch odlišných koncepcií skialpových viazaní – tech vs. rámové viazania – a tešíme sa na plamennú diskusiu na túto tému.

Okrem nových článkov budeme na skialpovej sekcii opätovne publikovať množstvo zaujímavých článkov z nášho archívu. Najmä články z rubriky rady > začíname potešia všetkých, čo so skialpom chcú začať, ale nevedia, čo a ako.

Tak, ako v prípade cyklosekcie, aj skialpové články budú dostávať priestor na hlavnej titulke HIKING.SK. Skialpu bude patriť utorok, cyklo si ponechá štvrtok. Na skialpovej sekcii však budú vychádzať aj nové články, ktoré sa na hlavnú titulku nedostanú, takže odporúčame navštevovať skialpovú sekciu aj samostatne.

Aktuálne podmienky

Okrem spravodajstva o počasí z horských chát sme pripravili novú službu, pomocou ktorej sa dá reportovať aktuálny stav z hôr. Nie je to obmedzené len pre skialp, na titulke tejto sekcie však novú službu chceme uviesť do života a následne bude k dispozícii aj na hlavnej titulke HIKING.SK aj v cyklosekcii.

Krátko po novom roku pribudne aj webová verzia služby pre mobilné telefóny, pomocou ktorej sa bude dať ľahko reportovať aj priamo z terénu. Bude optimalizovaná pre čo najmenšiu dátovú náročnosť, keďže v horách je často problém s kvalitou prenosu. Keď sa mobilná webka osvedčí, do budúcej sezóny uvedieme appku pre Android a iPhone telefóny.

Dizajn

Skialpová sekcia má mierne odlišný dizajn, aby bolo každému jasné, kde sa práve nachádza. Testujeme tu aj niektoré nové prvky, ktoré, ak sa osvedčia, nájdu časom cestu aj na hlavný HIKING.SK. Už čoskoro na skialpe pribudne zobrazovanie veľkých fotografií vo fotogalérii k článku. Takisto postupne prečisťujeme niektoré prvky. Celkovo bude dizajn na skialpe ešte značný čas evolvovať. Budeme radi, keď nám svoje dojmy napíšte či už na redakčný e-mail alebo do niektorej diskusnej témy.

V redakcii veríme, že budete mať našu novú sekciu radi.
Prajeme príjemné čakanie na dobré skialpové podmienky...

Titulná fotografia: Skialpová oblasť Chopok, autor – Boris Meluš

Fotogaléria k článku

Najnovšie