Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Lyže Dynafit Grand Teton

Nie sú to univerzálne lyže na všetko, v aké väčšina (najmä rekreačných) skialpošov dúfa pri svojom výbere. Majú svoj cieľ, ktorý je zrejmý už pri prvom pohľade na ich vyše desaťcentimetrový stred. Je ním zjazd v prašane. Keďže ide o Dynafit, istá je aj ďalšia vec – lyže sú také ľahké, ako to rozumne ide. V tomto prípade je hmotnosť jednej lyže bez viazania menej ako 1,7 kg.

Výrobca
Dynafit
Model
Grand Teton
Typ
skialpové lyže
Materiály
drevené jadro, karbón, sidewall
Hmotnosť
1670 g
Páči sa mi
dizajn, hmotnosť, správanie v mäkkých snehoch, stabilita
Nepáči sa mi
užšie zameranie
Ostatné info
predný rocker, chamber konštrukcia
Infocena
599 €
Obchody
Sportrysy, Sportcentrum Gálfy

Dizajn a konštrukcia

Vzhľadovo sa mi Grand Teton páčia asi najviac zo všetkých súčasných modelov Dynafit. Ešte aktuálne Baltoro vyzerajú celkom dobre, no tieto lyže sa dizajnérom naozaj podarili. Cez vrchnú vrstvu presvitá drevená konštrukcia, ktorá je prestriedaná s indiánskym motívom. Komu záleží okrem vlastností aj na vzhľade, isto sa poteší.

Jadro lyží je – ako sa patrí – drevené. Ide o kombináciu dreva Paulownia s bambusovými a bukovými pozdĺžnymi pásmi, ktoré dopĺňa karbón. Podľa výrobcu konštrukcia jadra zvyšuje jeho torznú tuhosť a tlmí vibrácie. Lyže majú výrazný sidewall a hoci skôr spadajú do kategórie freeride lyží, predný rocker majú pomerne krátky a zvyšok lyže má chamber prehnutie. Zadná časť je rovná a bez rockera.

K lyžiam sa (samostatne) dodávajú na mieru odrezané pásy od výroby s Dynafit špecifickým upínacím systémom. Pásy vyrába POMOCA a sú kombináciou mohéru a nylonu, presný pomer som však nenašiel, odhadujem to na 70/30 alebo na 60/40. Vrstvu s lepidlom od zvyšku oddeluje membrána, vďaka ktorej by sa voda z napitých premočených pásov nemala dostať k lepidlu.

Pre poriadok ešte uvádzam geometriu (pri 182 cm dĺžke): 130 - 106 - 120 dual-radius 37,6/23,2.
Môj testovací pár bol osadený viazaním Radical ST rental a celková hmotnosť oboch lyží spolu bola cca 4740 gramov. Používal som lyžiarky Dynafit ONE.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Skúsenosti z používania

S lyžami som absolvoval dve takmer identické túry vo Veľkej Studenej doline. V prvom prípade bol čerstvý sneh, nie úplný prašan, miestami previaty do menších dosiek. V druhom prípade boli zmiešané podmienky, dole tvrdá kôra a pod ňou mäkký sneh, hore nafúkané na dosku a prebáralo sa to len pri vyloženej snahe.

Hmotnostne sú lyže ešte dostatočne ľahké na to, aby sa dalo v nich bez problémov absolvovať dlhšie šliapanie. Teda sú vhodné na plnohodnotnú skialpovú túru, nielen na preťapkanie od vrcholovej stanice lanovky do správneho žľabu. Čo mi však pri pohybe nahor trochu prekážalo, bola šírka lyží. Nezmestil som sa do skupinovej stopy a pôsobil som v nej tak trochu ako ratrak.

Lyžovanie v tvrdých rozbitých snehoch je náročné. Ak je to však tvrdé a zároveň kompaktné, lyžuje sa výborne a nie je problém lyžu postaviť na hranu, prípadne si vychutnať stabilitu vďaka malej točivosti. Pokiaľ je terén mäkší, tak aj rozbitý sneh nie je problém a vďaka šírke lyží dosiahnete pomerne dobrú stabilitu. Mäkký nerozbitý sneh, ideálne prašan, je však správne teritórium pre Grand Teton. Dá sa spokojne zatlačiť dopredu a špice nemáte šancu zanoriť, pekne plávajú a majú správny flow. Samozrejme, iniciovanie oblúku nie je pre dlhý rádius ťažšie ako pri točivejších lyžiach.

Ak nie je terén úplne tvrdý, dá sa ísť cez bubny (napríklad Húpačky v ústí Malej Studenej doliny) bez oblúkov, široké a pomerne dlhé lyže to znesú. Najmä ak je koridor užší, netreba sa trápiť, stačí pustiť rovno dolu. Ak je ľadovo, nejde to a trochu sa vytrápite. Úzke kuloáre nie sú vhodným teritóriom týchto lyží, pokiaľ ich majiteľ nepatrí do skupiny "kým si rozmyslím, kde ten jeden oblúk propagačne vyrežem, už som dolu šusom".

Lyže si celkom dobre rozumeli s celým setom – viazaním Radical ST a lyžiarkami Dynafit ONE. Toto viazanie mám rád, pretože zjednodušuje prepínanie výšky pätky. Netreba otáčať celým mechanizmom, stačí ľahké potiahnutie tanierikom na paličke. K lyžiarkam v spojení s lyžami Grand Teton tiež nemám výhrady.

Záver

Ako bolo spomenuté v úvode, do podmienok slovenského skialpu nemožno Dynafit Grand Teton považovať za univerzálne lyže. Sú vhodné pre zanietených skialpošov, ktorí trávia na lyžiach toľko dní v roku, že im stojí za to mať aj takéto špeciálne na mäkké snehy a prašany. Prípadne aj pre tých, ktorí sa pohybujú na hrane medzi skialpinizmom a freeridom. Ak medzi takých patríte a nájdete teraz posezónne zvýhodnené ceny, neváhajte, sú to skvelé lyže.

Fotogaléria k článku

Najnovšie