Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Ještěd
Ještěd Zatvoriť

Skialp Tipy na skitúry: Ještědský hrebeň

Výhodou Ještědského hrebeňa je z pohľadu rekreačného lyžiara a skialpinistu hlavne jeho poloha a jednoduchá dostupnosť. Stačí, ak v Liberci nastúpite na električku číslo 3 a tou sa doveziete na konečnú v Hornom Hanychove. Už zo zastávky uvidíte detskú lyžiarsku školu a stanicu sedačkovej lanovky, ktorá vedie na Skalku. V prípade, že je dostatok snehu, túru môžete začať priamo zo zastávky MHD. Ak je snehu menej, musíte sa presunúť k lanovke, resp. k lyžiarskej škole, kde začína zasnežovaná zjazdovka. Obvykle však snehové podmienky umožňujú naskočiť do lyží už na zastávke alebo pri penzióne tesne za zastávkou.

Vzdialenosť
13 km
Prevýšenie
+811 m stúpanie, -842 m klesanie
Náročnosť
mierna, 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
zima – 07.02.2015
Pohoria
Česká republika: Ještědsko-kozákovský hřbet
Trasa
Doprava
Liberec (vlak, bus, MHD) - Horní Hanychov (MHD električka č. 3)

Ještědský hrebeň síce neposkytuje ideálne podmienky pre zjazdy vo voľnom teréne, no dajú sa absolvovať celkom pekné a nenáročné okruhy so zjazdom po upravených a občas i neupravených zjazdovkách. Lyžovanie vo voľnom teréne je dosť obmedzené kvôli hustým ihličnatým porastom. Ak chcete absolvovať túru väčšej obtiažnosti, odporúčam vám otočiť to na hrebeň minimálne 2-krát a s využitím čiernej zjazdovky nazývanej Slalomák. Pri použití rôznych výstupových trás na vás čaká celkom zaujímavá túra so slušným prevýšením, ktoré pripomína tatranské túry.

Najlepším spôsobom, ako sa dostať na hrebeň a užiť si zjazd, je cesta popod sedačkovú lanovku na Skalku. Táto trasa je z môjho pohľadu najbezpečnejšia a je ideálna aj pre nočné výstupy, pretože väčšina najpoužívanejších zjazdoviek je vo večerných hodinách upravovaná ratrakom. Na hrebeň sa z Horného Hanychova môžete dostať aj po červenej turistickej značke, ktorá začína priamo na zastávke MHD a pokračuje okolo lanovky na Pláně pod Ještědem, kde je turistická chata. Ak si chcete túru na hrebeň predĺžiť, odporúčam odbočiť na zelenú značku, ktorá vedie k Panskému lomu. Odtiaľ sa dá pokračovať po žltej, ktorá sa opäť napojí na červenú, alebo môžete postupovať po zelenej a na ďalšom rázcestí odbočíte na modrú, ktorá vás privedie na Pláně pod Ještědem.

Ak vám nevyhovuje žiadna z uvedených trás, tak si môžete vybrať niektorú z lesných ciest. Celý hrebeň je totiž popretkávaný lesnými cestami, ktorými sa dá pohybovať medzi jednotlivými zjazdovkami a dá sa nimi vystúpiť aj na hrebeň. Poslednou možnosťou je výstup na hrebeň po zjazdovkách. Zjazdovky Skalka a Liberecká sú však relatívne úzke a počas víkendov sú najvyťaženejšie. Napriek tomu sú uvedené zjazdovky skialpinistami najviac využívané. Vhodnejšie podmienky sú na zjazdovkách F10 a Pod lany, ktoré sú niekoľkonásobne širšie a vo večerných hodinách sú aj rýchlejšie upravené a nehrozí tam stret s ratrakom.

Presun po hrebeni z Plání pod Ještedem až po parkovisko pod Ještědem je nenáročný, pretože po hrebeni vedie upravená trasa. Tá je obojsmerne využívaná pešími turistami, sánkarmi, ale i lyžiarmi, predovšetkým počas víkendov. Hrebeňová trasa je značená červenou turistickou značkou a vedie tadiaľ náučný chodník. Preto nájdete na hrebeni aj informačné tabule s miestnymi zaujímavosťami.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ak máte záujem predovšetkým o zjazd, tak vás budú zaujímať najmä odbočky na zjazdovky, ktoré vedú z Černého vrchu a Skalky k lanovke na Ještěd alebo až k zastávke MHD v Hornom Hanychove. Ak vás ale baví šliapanie, tak vám odporúčam pokračovať po hrebeni až na Ještěd, kde na vás čakajú výhľady na mesto a na široké okolie. V prípade dobrého počasia môžete vidieť napríklad Sněžku - najvyšší vrchol Českej republiky.

Ještěd je zaujímavý aj po architektonickej stránke, pretože na jeho vrchole sa nachádza 90 metrov vysoký televízny vysielač, ktorý pripomína vesmírnu raketu. V jeho útrobách sa nachádza tiež štýlový hotel s reštauráciou. Stavba je národnou kultúrnou pamiatkou a bola vyhlásená za českú technickú stavbu storočia.

Dostupnosť Ještědu na lyžiach je však často obmedzená, pretože výstupová trasa na vrchol vedie z parkoviska pod Ještědem po asfaltovej ceste a tá sa v zime posypáva drobnými kamienkami. Ak je dosť snehu, na vrchol sa dá vystúpiť na lyžiach aj napriek posypu. Treba sa však držať pravej alebo ľavej strany vozovky. Trasa je využívaná najmä pešími turistami, ale občas po nej premávajú aj autá.

Z vrcholu vedú dve zostupové trasy. Prvou je trasa po asfaltke na parkovisko pod Ještědem, odkiaľ sa treba presunúť ešte pod lanovku na Ještěd a ďalej sa pokračuje po zjazdovke k domu horskej služby. Odtiaľ sa dá pokračovať na lyžiach až k zastávke MHD v Hornom Hanychove, kde začínala túra. Zostupovú trasu po asfaltke obvykle nie je možné absolvovať na lyžiach kvôli posypu a hustej premávke turistov.

Druhý variant je krátky zostup po asfaltke s následným odbočením na modrú turistickú značku, ktorá vedie okolo bývalej sánkarskej dráhy až k zastávke MHD v Hornom Hanychove. Cesta vedie cez les, no posledných 400 metrov je potrebné absolvovať bez lyží.

Fotogaléria k článku

Najnovšie