Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia DVD sprievodca Vysoké Tatry na lyžiach

Vysoké Tatry na lyžiach je filmový skialpinistický sprievodca, ktorý popisuje najzaujímavejšie a najčastejšie lyžiarske túry vo Vysokých Tatrách. Momentálne sú k dispozícii prvé dva diely. Prvý diel sa venuje skialpinistickým trasám v oblasti Malej Studenej doliny, druhý diel je zasvätený Skalnatej doline.

Výrobca
Jaroslav Matoušek, Igor Michlík, Peter Pavličko, Bohuslav Štofan a Dušan Kubaň
Typ
DVD filmový sprievodca pre skialpinistvo
Hmotnosť
120 g
Nepáči sa mi
nižšia obrazová kvalita
Infocena
od 4 €
Obchody
martinus.sk/?uItem=69303

Technické údaje

Autorom filmových sprievodcov je filmár Jaroslav Matoušek. Na filme ďalej spolupracovali: kameraman - Igor Michlík, hudbu pripravil - Peter Pavličko, odborné texty napísal - Bohuslav Štofan a komentár nahovoril Dušan Kubaň. Dĺžka obidvoch filmov je 60 minút. Filmy sú natočené v klasickom formáte 4 : 3. DVD obsahuje titulky v štyroch jazykoch (slovensky, poľsky, anglicky a nemecky). Rozmery obalu sú 135 x 190 mm a hmotnosť je 120 gramov. Súčasťou DVD je 12-stranový plnofarebný buklet s mapami, tabuľkami stupňov obťažností a fotografiami panorám s popisom jednotlivých trás.

Obsah

Obsah obidvoch sprievodcov je rozdelený do šiestich kapitol, ktorým predchádza úvodné predstavenie Vysokých Tatier. V prvej kapitole potom autor prezentuje konkrétnu dolinu, ktorej je diel venovaný.

Prvý diel popisuje Malú Studenú dolinu a prístup zo Starého Smokovca cez Zamkovského chatu. V nasledujúcich kapitolách sa potom zoberá skialpinistickými trasami a zjazdami v oblastiach Prostredného hrebeňa, Lomnického hrebeňa, Dolinky pod Sedielkom a Kotlinou Piatich Spišských plies. V poslednej kapitole môžete vidieť ukážku lavínovej sondy a popis základného skialpinistického výstroja. Vo videobonuse na vás čakajú ukážky zo zaujímavých skialpinistických trás, ktoré zlyžoval vo Vysokých Tatrách skialpinista a záchranár Bohuslav Štofan. Na záver je pripravená ukážka z druhého dielu.

Druhý diel predstavuje Skalnatú dolinu, jej zaujímavosti a prístupové trasy. V jednotlivých kapitolách sa potom venuje skialpinistickým trasám a zjazdom z oblastí Lomnického hrebeňa, Lomnického, Kežmarského, Huncovského štítu a Veľkej Svišťovky. Posledná kapitola je opäť informatívna a zaoberá sa ukážkou lavínovej sondy a popisom základného skialpinistického výstroja. Druhy diel obsahuje taktiež videobonus, v ktorom Bohslav Štofan rozpráva o zlyžovaní Kežmarského štítu Tatarkovou cestou, ktorá je jednou z najťažších vo Vysokých Tatrách. Záverečné minútu patria opäť ukážke z nasledujúceho dielu (III. diel - Dolina Zeleného plesa), ktorý ešte nie je dokončený.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Dostupnosť

Obidva diely skialpinistického sprievodcu si môžete objednať priamo od autora na webe JM film alebo v internetovom kníhkupectve Martinus.sk. Okrem toho je DVD dostupné tiež v kamenných predajniach ďalších kníhkupectiev a outdoorových obchodov. Cena sa pohybuje rozmedzí 4,- € až 11,- € za DVD.

Záver

Spoločným znakom pre obidva diely filmového skialpinistického sprievodcu je odborný výklad a ukážky výstupových trás a zjazdov v najzaujímavejších a najnavštevovanejších lokalitách popisovaných dolín. Filmy poskytujú panoramatické pohľady so zakreslenými polohami trás ako aj názvy dôležitých vrcholov, sediel a iných orientačných bodov, vďaka čomu je DVD pútavé nielen pre skialpinistov, ale aj pre bežných turistov. Jediným nedostatkom je nízka obrazová kvalita, ktorá v dnešnej dobe HD filmov trochu zamrzí. Ak ste začínajúci skialpinisti a rozhodnete sa pre týchto sprievodcov, tak vám odporúčam začať s druhým dielom, ktorý sa venuje Skalnatej doline, pretože táto dolina je ľahšie dostupná a v porovnaní s Malou Studenou dolinou obsahuje viac ľahších zjazdov.

Fotogaléria k článku

Najnovšie