Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

popis
popis Zatvoriť

Správa HZS informuje o veľmi zlých podmienkach na horách

Riaditeľ HZS Jozef Janiga apeluje na turistov a horolezcov, aby starostlivo zvážili ciele svojich túr a aby potrebný výstroj a výzbroj mali nielen so sebou, ale ho aj vedeli používať. V súčasných veľmi zlých podmienkach odporúča ostať nižšie, na chatách, užiť si hory a aj sa z nich vrátiť. V prípade, ak v najbližších dňoch nasneží, bude podľa jeho slov stav ešte nebezpečnejší, pretože budú potrebné aspoň dva týždne na previazanie vrstiev. Spolu s riaditeľmi oblastných stredísk HZS o tom dnes informoval na tlačovej konferencii v Starom Smokovci.

Od 23. decembra minulého roka do 4. 1. 2016 zaznamenala HZS v slovenských horách 192 úrazov, z toho 7 smrteľných, plus 6 smrteľných úrazov zaznamenali na poľskej strane. Uviedol to Janiga a dodal, že tento počet je alarmujúci a najhoršou skupinou sú skialpinisti a pseudohorolezci, ktorí majú síce často veľmi kvalitný výstroj, avšak nevedia ho správne používať.

Spoločným menovateľom mimoriadne tragických udalostí je pošmyknutie a následný dlhý a nekontrolovateľny pád, ktorý väčšinou končí v skalnej sutine, resp. medzi skalami. Sneh je veľmi rýchly a veľmi tvrdý, ak nie je dostatočne kvalitné lanové istenie, tak pád končí tragicky.

Pre výkon horolezectva sú podmienky veľmi dobré, ale aj skúsenému horolezcovi sa môže stať, že sa šmykne, dôjde k balansu, jedinou možnosťou, ako si neprivodiť smrteľné zranenie, je kvalitné istenie.

Podmienky pre turistov na bežných chodníkoch po chaty sú relatívne dobré, s použitím paličiek, prípadne mačiek je pohyb bezpečný. Hovorí o tom aj fakt, že v poslednom období sme nezaznamenali úrazy na chodníkoch prístupných v zmysle návštevných poriadkov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Situácia a podmienky na horách

Bc. Matoš (Nízke Tatry): "Podmienky na skialpinizmus nie sú vhodné, v podstate celý hrebeň je odkrytý, s palicami je pohyb možný. Skialpinisti využívajú sneh iba umelý v lyžiarskych strediskách, sú trošku disciplinovaní, chodia poza vyznačené lyžiarske trate. Nedošlo k zásahom v horskom teréne."

Ing. Šedek (Veľká a Malá Fatra): "Podmienky sú na jesennú turistiku, je väčší mráz, rýchlejšie sa stmieva. Mali sme nejakých zablúdených turistov, s čím je potom problém. Sneh je iba na zjazdovkách. Na ferrate HZS v Lúčanskej časti Malej Fatry sa tvorí ľad aj na istiacich prvkoch, treba si dať veľký pozor."

Ing. Kulanga (Vysoké Tatry): "Podmienky na výkon horolozectva sú naozaj dobré, ale treba si uvedomiť, že svah je celý zľadovatelý až sfirnovatený a veľmi tvrdý. Pád je nezastaviteľný, končí sa nárazom do skál. Výkon skialpinizmu v spodných častiach dolín je obmedzený až nemožný. V niektorých pekných častiach je možný, avšak neodporúčame to, keďže sneh je tak zľadovatelý. Ďalší problém bude, keď nasneží, bude reálne lavínové nebezečenstvo, pretože svah nebude previazaný."

Ing. Švanda (Západné Tatry): "Snehová pokrývka je až od 2000 metrov vyššie. Výkon skialpinizmu je veľmi ťažký, musíte veľmi ďaleko kráčať s lyžami na chrbte. Sneh je veľmi tvrdý, zľadovatelý. Momentálne aj turistické chodníky – hrebeňové túry (napr. Baranec, Bystrá) – majú reálne horolezecké podmienky. Nie sú to klasické turistické podmienky. Každé zaváhanie končí pádom a v páde za pár metrov naberiete takú rýchlosť, že to nikto nezabrzdí."

Bc. Krajči (Slovensky raj): "Slovenský raj nemá ešte snehovú pokrývku, ale vplyvom nízkych teplôt sa v roklinách vytvárajú ľady. Odporúčame turistom minimálne, aby si zobrali paličky a ľahké mačky. Prielom Hornadu je zamrznutý, treba dbať na zvýšenú opatrnosť, použiť horolezecký, resp. turistický výstroj."

Mgr. Biskupič (Stredisko lavínovej prevencie): "V priebehu niekoľkých dní má nasnežiť cca 10 cm, očakávame mierne oteplenie, bude reálne lavínové nebezpečenstvo. Čerstvý sneh na tvrdom podklade potrebuje čas, aby sa previazal. Turisti by mali sledovať výstrahy na stránkach HZS, ktoré sú aktualizované každý deň."

Odkazy

Viac informácií o nehodách v horách nájdete v aktualitách na stránke HZS.

Najnovšie