Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Nové TLT7 prešlo viacerými zmenami oproti predchodcovi
Nové TLT7 prešlo viacerými zmenami oproti predchodcovi Zatvoriť

Predstavenie Skialpové lyžiarky Dynafit TLT7

Hlavnou novinkou Dynafitu pre blížiacu sa sezónu je nové té-el-téčko, v poradí už siedme. Oproti predošlému modelu má do dosť odlišný skelet a tiež inovovaný systém zapínania, ktorý si vystačí s jednou dvojpolohovou klipsňou. Takisto vyberateľná výstuž jazyka pre tvrdší feeling pri lyžovaní je minulosťou. No a k radosti niektorých a nevôli iných je v prednej časti aj o dosť širšia. Novinku som mal možnosť vyskúšať na testovaní Dynafitu v rakúskom Kaprune a v nasledujúcich riadkoch sa s vami podelím o svoje dojmy.

Výrobca
Dynafit
Model
TLT7 Expedition CR
Typ
skialpová topánka
Materiály
Grilamid (skelet), Grilamidu vystužný karbónom (komín)
Hmotnosť
1130 g – udávaná hmostnosť výrobcu / polpár
Farebné kombinácie
bielo-čierna s oranžovými detailami
Páči sa mi
veľmi dobre sedí päta, pohodlné šliapanie na lyžiach aj bez lyží, voľnosť komína pri šliapaní, po prvotnom nastavaní veľmi praktický systém Ultra-Lock 3
Nepáči sa mi
širšie vpredu bez možnosti silnejšieho pritiahnutia klipsňou
Ostatné info
systém jednej klipsne Ultra-Lock System 3
tvarovanie špice Speed nose
Master Step dierky pre techové viazanie
rozsah komína pri šliapaní 60 °
papuča Custom Ready bez termoformovania
Infocena
600 € – odporúčaná MOC

Testoval som verziu s papučou Custom ready. Hoci bežne nosím veľkosť UK10, tak v prípade lyžiarok Dynafit je to UK9 alebo Mondo 28. Na začiatku som mierne cítil predok, no zo skúseností viem, že po hodine šliapania alebo pár jazdách si papuča sadne.

5 hlavných rozdielov v skratke

5 hlavných rozdielov

Toto sú najdôležitejšie zmeny oproti TLT6:

  1. Jedna pracka na všetko
  2. Nemá prídavnú výstuhu do jazyka pre zjazd
  3. Háčik + lanko namiesto spodnej klipsne
  4. Širší skelet vpredu
  5. Inovovaná špica: zmena tvaru, posun dierok, strata zárezu pre mačky

Skelet

Tvarovo mi TLT7 sadla na nohu veľmi dobre najmä v oblasti päty, ktorá je v nej úplne pevne aj bez väčšieho zatiahnutia. Vpredu je však viac miesta, čo sa môže hodiť ako prevencia pred omrznutím. Predošlý užší model mi však na moju extra úzku nohu s padnutou klenbou sedel lepšie. Istým riešením by mohla byť výplň pod vložku, ktorá býva súčasťou balenia.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Skelet je na pohľad oblejší a v bielom vyhotovení vyzerá dizajnovo čistejšie, ako predošlá generácia. Podstatnejšie zmeny sa však udiali inde. V prvom rade sa posunuli dierky pre techové viazanie ešte bližšie k ideálnej osi otáčania, čo pri šliapaní znamená prirodzenejší krok. Pomáha tomu aj nový tvar špice (tzv. speed nose), ktorý ale znamená stratu zárezu na mačky a tak buď použijete poloautomaty alebo treba na mačku pridať adaptér.

Treba poznamenať, že vďaka tvaru špice je TLT7 použiteľná iba na techové viazania a aj to nie na všetky. Tu je tabuľka kompatibility.

Jedna pracka na všetko

Ďalšou markantnou novinkou je systém uťahovania Ultra Lock 3.0, ktorý v jednej dvojitej pracke umiestnenej na zadnej strane komína kombinuje tri funkcie – zatiahnutie spodnej časti, zatiahntie vrchnej časti a zamknutie komína pre zjazd, pričom druhé dve funkcie prebiehajú súčasne.

Funguje to takto. Najprv upevníte lanko cez háčik so štyrmi polohami a skrutkou na doladenie. Toto chce trochu cviku, aby to bola automatika. V rukaviciach je to (takmer) bez šance, no vychádza sa z predpokladu, že to urobíte raz za túru ešte niekde v teple. Následne dáte horné lanko do klipsne do jednej zo štyroch pozícii a zatiahnete žltú časť hornej pracky. Lanko zatiahne dolnú časť topánky a mierne aj hornú, no pohyb komína ostáva voľný. Teraz máte topánku v režime pre výšľap. Zatiahnutím oranžovej časti pracky dôjde ku kompletnému zatiahnutiu hornej časti a zamknutiu komína.

Na finálne doladenie slúži ešte horný popruh, ktorý zvyčajne býva riešený so suchým zipsom, tu je však popruh uzamykaný prackou, na ktorej je šnúrka, po ktorej zatiahnutí viete rýchlo popruh uvoľniť. Pár centimetrov pred koncom popruhu je viacnásobné šitie, ktoré zabraňuje úplnému otvoreniu. Je to celkom praktické riešenie s rýchlou obsluhou.

Papuča

V testovanom modeli je použitá papuča Custom Ready, čo znamená mäkkú pohodlnú termoformovateľnú papuču. Sadla mi dobre aj bez vypekania. Výhodou oproti ľahšej Custom Light papuči je väčšia výplň vnútorného priestoru, takže pokiaľ máte úzku nohu, je to iste lepšia voľba ako Custom Light. Nevýhodou je o niečo vyššia hmotnosť. Papuča nemá klasické šnúrovanie, ale iba zaťahovací popruh v hornej časti so suchým zipsom.

Prvá jazda

Zoznámenie so systémom mi chvíľu trvá, mám trochu chaos v tom, čo a ako funguje. Netrvá to však dlho a pri obúvaní na ďalší deň už išlo všetko hladko. Najdôležitejšie je si odskúšať, do ktorej pozície dolu aj hore zachytiť lanko, aby sa s tým v teréne nebolo treba zaoberať. Manipulácia s ním v rukaviciach, v chlade a hlbšom snehu nie je práve ideálna a tak ju treba trafiť ešte v teple.

Podrážka – brandovaná ako Pomoca – je tvarovaná tak, že v TLT7 sa celkom príjemne chodí aj po tvrdšom podklade. Šliapanie na pásoch je príjemné vďaka veľkému rozsahu pohybu komína, podľa údajov výrobcu 60 °. Dôležité je však nezabudnúť uvoľniť aj horný popruh. Posun dierok celkom cítiť a šliapanie je zatiaľ asi najpohodlnejšie spomedzi lyžiarok, ktoré som kedy mal. V rovnaký deň som mal na nohách ešte aj svoje Dynafit One, ktoré sú trochu iná kategória a tak rozdiel v pohodlí šliapania bol dosť podstatný.

Prepínanie do lyžiarskeho módu je veľmi príjemné a rýchle. Kladne hodnotím aj to, že výstupok, ktorý zamyká komín je vo walk móde pripravený niekoľko milimetrov od zapadnutia v dierke a tak pri zacvaknutí klipsne sa nedostane nohavica, že medzi výstupkom a dierkou. To je vec, čo sa mi na modeli One stáva pomerne často.

Počas testovania som mal požičané Dynafit Manaslu, čo sú pomerne široké a dosť točivé hravé lyže s celkom dobrou stabilitou. Spojenie s TLT7 bolo tak akurát, lyžovanie bolo príjemné a nebol problém s kontrolou lyží. Treba však byť pripravený, že pocitovo sú TLT7 dosť mäkké a nepomôžete si ako v prípade predchádzajúceho modelu s dodatočným vyberateľným vystužením jazyka.

Celkovo z dvojdňového testovania mám zo lyžiarok TLT7 veľmi dobrý dojem. Sú vhodné najmä pre tých skialpošov, ktorí viac chodia ako jazdia, čo je pre slovenské podmienky charakteristické.

Fotogaléria k článku

Najnovšie