Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Hôľna Fatra od Krížnej (autor foto: Tomáš Trstenský)
Hôľna Fatra od Krížnej (autor foto: Tomáš Trstenský) Zatvoriť

Pozvánka Bežkárskym autobusom do Veľkej Fatry od 11. 2.

Milovníci bežeckého lyžovania sa môžu tešiť na tohtosezónnu novinku. Z Banskej Bystrice (európske mesto športu pre rok 2017) bude počas sobôt premávať pravidelná autobusová linka do sedla Malý Šturec na pomedzí Veľkej Fatry a Kremnických vrchov. V prípade dostatočného záujmu verejnosti je možnosť premávky autobusu aj na nedele. Po úspešnom cyklobuse, turistbuse a astrobuse bude premávať počas zimy bežkobus.

Sedlo Malý Šturec (885 m) ako dôležitý cestný priesmyk z Turca na Pohronie bude dobrým východiskovým bodom pre lyžiarske túry (bežky, skialp) do juhozápadnej časti Veľkej Fatry v okolí Kráľovej studne a Krížnej.

Súkromný dopravca, zabezpečujúci v letnej turistickej sezóne vývozy k horskému hotelu Kráľova studňa, pokryje záujem verejnosti aj počas zimy. Autobus vychádza o 8.30 h z dočasnej autobusovej stanice v Banskej Bystrici (prebieha výstavba novej stanice) z Mičinskej cesty v mestskej časti Uhlisko (v dosahu hlavnej železničnej stanice) a po trase má nasledovné zastávky:

Nápad doviezť bežkárov do priesmyku a upravovať lyžiarsku stopu na Kráľovu studňu okolo Krásneho kopca nazvali partneri projektu - Fatransko-kráľovská stopa. Primárne je určená pre nadšencov bežeckého lyžovania a druhotne pre vyznavačov horského lyžovania (skialpinizmus), no dlhé a tiahle stúpanie ukáže, či osloví skialpinistov. Propagačný materiál tiež láka peších turistov, ale prax ukáže ako je to skutočne s uvádzanou "garantovanou nedotknuteľnosťou bežkárskej dráhy". Skúsenosti z našich hôr hovoria za všetko...

Oficiálne otvorenie Fatransko-kráľovskej stopy bude v sobotu 11. februára 2017 o 9.30 h v sedle Malý Šturec s následným presunom na horský hotel Kráľova studňa, kde čaká účastníkov občerstvenie a hotelová sauna. Trasa bola stojovo upravená v stredu 8. februára.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Stopa bude viesť súbežne s letnou trasou Cesty hrdinov SNP (červená značka) do záveru Túfnej doliny a stúpajúcim traverzom Krásneho kopca k horskému hotelu Kráľova studňa. Úpravu trasy majú zabezpečovať pracovníci Záhradníckych a rekreačných služieb mesta Banská Bystrica, ktoré majú na starosti úpravu bežeckých trás v Kremnických a Starohorských vrchoch. Uvádzané napojenie sa na stopu do Turca, na Skalku a hrebeň Kremnických vrchov je diskutabilné, lebo od Malého Šturca do daných lokalít neexistujú upravené trasy a ani bežne nie sú využívané turistickými nadšencami, ktorí by prešliapali stopu. Uvidíme, časom si ľudia cestičky nájdu a zvyknú si na bežkovanie v oblasti.

Spiatočná jazda zo sedla je o 17.00 h s príchodom do Banskej Bystrice o 17.40 h. Jednosmerný lístok stojí 3,- € a obojsmerný 5,- €. Trasa zo sedla na horský hotel meria 13 kilometrov so stúpaním 565 m a s klesaním 185 m.

Fotogaléria k článku

Najnovšie