Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Fjällräven Keb Touring je set bundy a nohavíc pre ľahší skialp v pomalšom tempe, backcountry lyže a zimnú turistiku (foto: Marek Šúň)
Fjällräven Keb Touring je set bundy a nohavíc pre ľahší skialp v pomalšom tempe, backcountry lyže a zimnú turistiku (foto: Marek Šúň) Zatvoriť

Test Fjällräven Keb Touring – bunda a nohavice pre skitouring

Set softshell oblečenia je určený pre ľahšiu formu skialpu – tzv. skitouring – alebo turistiku na jeseň a zimu. Hoci ide o novinku pre túto sezónu, testoval som ho už od polovice minuloročnej sezóny a absolvoval som s ním aj prvých pár túr túto zimu, ktorá je zatiaľ veľmi bohatá na sneh. Nie je síce určený do najnáročnejších podmienok, no v tých zvyšných sa ukázal ako všestranný spoločník.

Výrobca
Fjällräven
Model
Keb Touring
Typ
softshell nohavice a bunda pre skitouring
Materiály
bezmembránový softshell (50% polyamid, 43% polyester, 7% elastan), G-1000 Eco (65% polyester, 35% cotton)
Hmotnosť
850 g – bunda veľkosti M
760 g – nohavice veľkosti 48
Farebné kombinácie
svetlomodrá, tmavomodrá, čierna
Páči sa mi
dizajn, zladenie setu, strih, voľnosť pohybu, pohodlie, všestrannosť, riešenie vrecák a vetrania, kvalitné vyhotovenie
Nepáči sa mi
vyššia hmotnosť, vrecko na pravom stehne by mohlo mať tiež poistný zips, mokrý set dlhšie schne (najmä bunda)
Infocena
365 € – bunda
279 € – nohavice
Hodnotenie
cena: 6 z 10
hmotnosť: 7 z 10
dizajn: 10 z 10
manipulácia: 8 z 10
rozmery: 9 z 10
materiály: 9 z 10
údržba: 9 z 10
cena/výkon: 6 z 10
detaily: 9 z 10
multifunkčnosť: 9 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 82 bodov
» vysvetlenie hodnotenia

Materiál

Bunda aj nohavice sú ušité prevažne zo strečového bezmembránového softshellu (50 % polyester, 43 % nylon, 7 % elastan). Na testovanom sete ide o svetlomodrú farbu. Je husto tkaný, takže poskytuje ochranu pred vetrom, no so zachovaním priedušnosti. Z vonkajšej strany je hladký a má vodoodpudivú úpravu bez použitia fluórkarbónov. Na vnútornej má rovnobežnú štruktúru bez vlasu a je príjemný na dotyk. Ide o rovnaký strečový materiál, ktorý je v menšej miere použitý v trojsezónnych Keb nohaviciach a bunde.

Doplnkovým materiálom je G-1000 Eco (65 % polyester, 35 % bavlna). Sú ním vystužené namáhanejšie miesta. Na bunde - ramená, spodná časť zadného dielu a vnútorné strany niektorých lemov. Na nohaviciach - zadok, kolená, vnútorná strana dolného dielu nohavíc, spodný lem nohavíc, vnútorná strana pásu a niektoré menšie detaily. Vo väčšine prípadov je tento materiál druhou vrstvou a okrem mechanickej ochrany v daných miestach zlepšuje aj izoláciu – napr. na kolenách a zadku sa to hodí.

Bunda

Bunda má anatomický, no voľnejší strih siahajúci na spodnej strane asi do polovice zadku. Tvar je prispôsobený štíhlejším vyšším ľuďom – mám 186 cm a konfekčná veľkosť M mi sedí dobre. Rukávy sú dostatočne dlhé, aby sa pri pohybe nevyhŕňali. Celkovo je v bunde dobrá pohyblivosť, čomu napomáha aj elastický materiál. Pod bundou je tiež dostatok priestoru pre vrstvenie.

Vreciek má bunda veľa, no klasické na ruky z boku chýbajú. Bunda totiž počíta s použitím batoha s bedrovým pásom, ktorý keď je zapnutý, bráni manipulácii s vreckami. Set má dve riešenia pre vaše zmrznuté ruky – buď si odopnete bočné vetracie otvory a vložíte si ruky do vreciek strednej vrstvy (flíska, páperový sveter) alebo ich dáte do vrecák nohavíc, vtedy treba bundu mierne posunúť, lebo inak vrecká prekrýva.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Dve rozmerné vrecká sú v náprsnej časti. Dostanete sa do nich zvislými zipsami rovnobežnými s hlavným zipsom. Sú dostatočne veľké na to, aby sa do nich zmestili pásy. V každom z nich je aj elastická sieťka pre mobil či navigáciu. Ďalšie veľké vrecká sú na spodnej vnútornej strane. Dobre sa hodia napr. na odloženie rukavíc. Pre strediskových lyžiarov sa bude hodiť aj malé vrecko na ľavom ramene, vhodné na bezkontaktný skipas.

Nohavice

Zimné Keb Touring preberajú veľa z modelu Keb. Ich vzhľad je takmer totožný. Odlišná je materiálová skladba, prevláda softshell s doplnkom G-1000, avšak pri Keb nohaviciach je to opačne. Strih je mierne užší, sed je stredne vysoký, chýbajú traky, ktoré si treba v prípade potreby zadovážiť. Pre použitie s trakmi je dobré, že vnútorný lem pásu je vystužený G-1000 vrstvou.

Nohavice majú dve rovnako veľké vrecká na prednej strane stehien, ktoré sú poznávacím znamením nohavíc Keb. Ľavé sa okrem zapínania na cvoky dá poistiť zapnutím zipsu. Na bokoch sú zipsovacie vetracie otvory. Namiesto vetrania v spodnej časti nohavíc je zips, ktorým sa spodná časť rozšíri, aby sa lepšie obliekala na lyžiarky a bol priestor pre klipsne v otvorenom stave pri šliapaní. Pri zapnutí lyžiarok pre zjazd je spodok nohavíc akurátne veľký, aby sa zips dal komplet zapnúť. Návlek dovnútra skeletu tu nie je a ani háčik na uchytenie do šnurovania turistických topánok. Bočné vrecká sú zipsovacie, aby z nich pri lyžovaní nič nevypadlo.

Skúsenosti z používania

Keb touring je určený najmä pre ľahšiu formu skialpinizmu. Je to preto, že má vyššiu hmotnosť a nie je nepremokavý ako hardshell materiály. Hodí sa skôr na pohodové ako vysoké tempo. Ideálne do teplôt medzi -10 °C až 3 °C, záleží však od kombinácie aktivity, individuálneho vnímania chladu a potivosti používateľa. Vzhľadom na strih bundy nie je problém pod ňu zmestiť páperový sveter pre dodatočné zateplenie. Pod nohavice nosím dlhé termospodky. V prípade silného vetra alebo na zlyžovanie sa dajú ešte pridať zateplené šortky.

Skitouring

Minulú sezónu som v tomto sete absolvoval viacero túr vo Vysokých Tatrách, Veľkej Fatre a Nízkych Tatrách. Pokiaľ nefúkal silný vietor a nebolo príliš zima, počas výšľapov bola bunda na batohu a vystačil som si s kombináciou tenkého termoprádla a Devold Expedition ako druhou vrstvou, prípadne doplnené tenkou vestou. Pokiaľ bolo chladnejšie alebo výraznejšie fúkalo, šliapal som aj v bunde, ale bez druhej vrstvy, len v termoprádle.

Zimná turistika a iné aktivity

Hoci názvom aj odporúčaním výrobcu ide o vybavenie pre skitouring, veľmi dobre sa set osvedčil aj pri iných zimných aktivitách. Nosím ho na turistiku s deťmi aj bez nich a tiež na bežné zjazdové lyžovanie a vyskúšal som v ňom aj lezenie ľadu. Kým pri skialpe si vyberám vhodné oblečenie podľa toho, kam a s kým idem, pre ostatné zimné aktivity je tento set prvou voľbou.

Klady a zápory

Celkovo sa mi páči dizajnová zladenosť setu. Či už si vyberiete farebne výraznú svetlomodrú, alebo nenápadnejšiu tmavomodrú, či čiernu kombináciu.

Zo setu som si viac obľúbil nohavice. Sedia mi výborne a vďaka elastickému materiálu sa dobre prispôsobujú pohybu. Doplnil som ich o opasok, no hodili by sa aj traky, ktoré si plánujem k nim zadovážiť, no vždy na to zabudnem pred odchodom do hôr. Páčia sa mi vrecká na stehnách, no vnútorná sieťka na mobil v pravom z nich by mohla byť na pravej strane a nie ľavej, aby mobil (na ktorý je určená) bol na boku stehna, nie spredu. Tiež by som uvítal, keby aj toto vrecko malo zips tak, ako ľavé vrecko, ktoré ale nemá sieťku na mobil. Obe hlavné nohavicové vrecká majú zipsovanie a to sa osvedčilo. Dobré sú bočné vetracie otvory – ich veľkosť aj umiestnenie je vyhovujúce. Bočné zipsovanie dolného dielu sa mi občas zadrhne a keďže G-1000 je dosť nepoddajný materiál, je trochu problém ho zo zipsu vytiahnuť.

Na bunde sa mi páči jej bohaté členenie vreciek, dlhé úchopy jazdcov zipsov, ktoré sa dobre ovládajú aj v rukaviciach. Menej sa mi páči vyššia hmotnosť bundy. Kapucňa je dobre tvarovaná pre použitie bez helmy. Zmestí sa síce aj na helmu, no pre ľudí s dlhým krkom (ako som ja) to znamená obmedzenie pohyblivosti hlavy a nosím ju takto, len keď je to nevyhnutné alebo počas pauzy. Zásadne tak nelyžujem. Ešte je možnosť dať si helmu na kapucňu, vtedy trošku prekáža šilt. Dobré sú možnosti odvetrania – bočné zipsy, centrálny zips odopnutý (zvrchu alebo zospodu protibežným jazdcom) alebo zapnuté cvoky hore a dolu.

Záver

Nohavice a bunda Fjällräven Keb Touring je set pre ľahšiu formu skialpu, tzv. skitouring, prípadne pre pohyb na backcountry lyžiach. Ideálne sa hodí na menej a stredne náročné skitúry v pohodovom tempe. Svoje využitie nájde aj pri iných zimných aktivitách ako turistika, lyžovanie či zimné aktivity s deťmi. Ak ste sa v určení našli, vrelo odporúčam, pretože na Keb Touring sete sa len ťažko hľadajú chyby. Pokiaľ však rátate každý gram, odporúčam rozhliadnuť sa inde.

Set výborne dopĺňa batoh Keb Hike 30.

Fotogaléria k článku

Najnovšie