Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Cestou na Stuhleck, obloha je ako z umeleckého diela
Cestou na Stuhleck, obloha je ako z umeleckého diela Zatvoriť

PR Lyžovačka na Stuhlecku: povinná jazda bratislavského skialpinistu

Je piatok večer a nechce sa nám cestovať. Aj také sú piatky bratislavského lyžiara, freeridera, či skialpinistu. Buď sa “hecneš” a v piatok večer cestuješ cez celé Slovensko za snehom, alebo víkend stráviš v múzeu, prípadne bežkuješ na Babe. Poslednou možnosťou sú Rakúske Alpy pri Viedni, asi 2 h jazdy autom z Bratislavy.

Náročnosť
stredná, 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
zima – 2019
Pohoria
Rakúsko: Stuhleck
Doprava
skibus Bratislava - Stuhleck

Cestou na Stuhleck, obloha je ako z umeleckého diela
Cestou na Stuhleck, obloha je ako z umeleckého diela

Fero prišiel s nápadom, aby sme išli lyžovať na Stuhleck autobusom. Jeho kamoš Adam chce ísť jazdiť na svah - lístok na bus a skipass dostal ako darček od frajerky. My pôjdeme šľapať. Pre mňa celkom dobrodružstvo - v autobuse som cestovala naposledy na strednej škole. Iba dobre. Nemusím šoférovať. Vraj pôjdeme ráno o siedmej a večer sme späť. A bude aj pivo na chate.

V električke s lyžami? Ale kdeže

Prekvapením výletu pre mňa bolo, že v cene lístka je aj 36 h parkovania zdarma pri autobusovej stanici. Výhodou je, že človek sa nemusí moriť v električke s lyžami a lyžiarkami v ruke, ale pohodlne zaparkuje a dovezie si všetko takmer k autobusu.

Konečne v autobuse

Na moje počudovanie, autobus nie je prázdny. Práve naopak. Odchádza z nástupišťa č. 4 o siedmej. Trochu trpím, keď sa moje ľahké lyže strácajú pod hŕbou ostatných harabúrd. Nevadí. V autobuse je príjemný šofér a dostali sme aj malý balíček na privítanie.

Zapíname lyže a ideme?

Nie tak celkom. Autobus po 2 h jazdy zastal na parkovisku pri lanovke. Zdá sa že Adam to dnes vyhral - lyže dával do batožinového priestoru posledný a ostali na vrchu. Rýchlo sa obul do lyžiarok a stratil sa na lanovke. Nás dvoch mala čakať prechádzka k ústiu doliny Kaltenbachgraben, našťastie sme chytili stop. Počasie dnes nie je ako z veľkej knihy, ale nám to nevadí. Som rada, že som nemusela šoférovať a v autobuse bola zábava.

Na hrebeni poriadne fúka
Na hrebeni poriadne fúka

Na výstup sme si zvolili klasickú trasu cez dolinu Kaltenbachgraben. Prechádzame popri starom vodnom mlyne a ďalej pokračujeme po opustených zvážniciach. Snehu je túto zimu požehnane. Predbiehame niekoľkých viedenských skialpinistov a pri chate Karl Lechner Haus si doprajeme horskú prémiu.

Freeride na Stuhlecku
Freeride na Stuhlecku

V lese je príjemne, stromy sú obalené snehom, aj prašanu je dosť, ale z hrebeňa je počuť burácajúci vietor. Bude tam asi zábava. Moje obavy na napĺňajú asi 50 m pod hrebeňom. Vietor je taký silný, že menej objemných jedincov hádže na zem. Teším sa na chatu. Dám si tam teplý čaj.

Na chate je veselo

Ak ste na Stuhlecku ešte neboli a chystáte sa, určite vás najmä v zlom počasí poteší chata Alois Günther Haus. Je situovaná vo výške 1 782 m a je otvorená aj v zime. Dnes som ju pre silný vietor nezvládla odfotiť z vonka. Chata väčšinou praská vo švíkoch, ale dnes máme šťastie.

Lyžujeme a stretávame sa s Adamom

Vonka fúka, nechce sa nám ani lyžovať. Načo, veď na chate je tak príjemne. S Adamom sme si dohodli stretko v spodnej časti zjazdovky. Cesta dole bola náročná najmä kvôli vetru. Inak som si lyžovačku užila. Na stanici lanovky sme sa zastavili na obligátne pivko, dve. Môžeme si dať všetci, veď ideme autobusom.

Adam lyžuje - na hrebeni už je hmla
Adam lyžuje - na hrebeni už je hmla
Adam lyžuje - na hrebeni už je hmla

Ako sa dostať na Stuhleck autobusom?

Autobus na Stuhleck odchádza z autobusovej stanice Mlynské Nivy - nástupište č. 4, o 7:00. Do Bratislavy sme prišli o 18:30 - paráda, čistá hlava, žiaden stres. Táto linka premáva vždy v sobotu, nedeľu, počas štátnych sviatkov a prázdnin. Adam si veľmi pochvaľoval, že nemusel na parkovisku zháňať skipass, ale kúpil si ho spolu s lístkom na autobus za zvýhodnenú cenu. Skipass je po lyžovačke potrebné vrátiť šoférovi autobusu. Preprava lyží bola zadarmo v cene lístka. Mňa potešilo, že nemusím šoférovať a môžem si dať s kamošmi pivko. Parkovanie na Stuhlecku tiež nie je bezproblémové - autobusom pôjdem rada zas.

Fotogaléria k článku

Najnovšie