Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Devold Tuvegga kombinuje až tri rôzne merino úplety, jeden z nich má 3D štruktúru a preto má odlišné vlastnosti podľa toho, z ktorej strany si ho oblečiete
Devold Tuvegga kombinuje až tri rôzne merino úplety, jeden z nich má 3D štruktúru a preto má odlišné vlastnosti podľa toho, z ktorej strany si ho oblečiete Zatvoriť

Test Devold Tuvegga – obojstranné merino termoprádlo

Merino je pevne zakotvený štandard v termoprádle, no popri mnohých výhodách zvykne horšie odvádzať pot, čo je problém najmä pri intenzívnejšom pohybe – napr. pri skialpe či behu. Je viacero spôsobov, ako to zlepšiť. Buď môžete siahnuť po extra tenkom merine, prípade po takom, čo má na vnútornej strane vrstvu z umelého vlákna. Ďalšiu cestu skúša minuloročná novinka Devold Tuvegga, ktorá kombinuje tri rôzne merino úplety – jemnú sieťovinu, klasické merino a merino s 3D štruktúrou. Vychytávkou je obojstrannosť tohto termoprádla – každá zo strán sa zároveň správa tepelne odlišne. Prádlo nosím už vyše roka a o svoje skúsenosti sa podelím v tomto teste.

Výrobca
Devold
Model
Tuvegga Sport Air Man
Typ
obojstranné merino
Materiály
merino vlna
hrúbka vlákna 18,7 μm
250 g/m
Farebné kombinácie
modrá
Páči sa mi
univerzálnosť, výborný odvod potu aj pri intenzívnej aktivite (skialp, beh), nesmrdí ani po niekoľkých dňoch intenzívneho nosenia, predĺžené rukávy, bezproblémová údržba
Nepáči sa mi
veľmi široký výstrih
Ostatné info
ideálne použitie spolu s mikinou Devold Egga
Infocena
107 € – spodky s dlhým nohávom
107 € – tričko s dlhým rukávom
Hodnotenie
cena: 6 z 10
hmotnosť: 10 z 10
dizajn: 10 z 10
manipulácia: 10 z 10
rozmery: 8 z 10
materiály: 10 z 10
údržba: 10 z 10
cena/výkon: 8 z 10
detaily: 10 z 10
multifunkčnosť: 10 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 92 bodov
» vysvetlenie hodnotenia
Obchody
Norwayshop.sk

Obojstranné termo

Každé termo si samozrejme môžete obliecť aj naruby. V prípade rolákov to síce bude trochu nepohodlné a vo väčšine prípadov vám doma bude hundrať módna polícia, no dá sa. Devold Tuvegga je však takto priamo dizajnované. Aj visačka so zložením a odporúčaným praním je schovaná v malom vrecku v jednej z manžiet.

Dôvodom pre obojstrannosť je prítomnosť 3D štruktúry v jednom z trojice úpletov, z ktorých je toto termo ušité. Z jednej strany je tento úplet hladký. Z druhej strany sú vystúpené pásiky. Úplet má odlišné vlastnosti podľa toho, z ktorej strany si ho oblečiete.

3D štruktúra na hornej strane rukávu, klasické merinu na spodnom
3D štruktúra na hornej strane rukávu, klasické merinu na spodnom

Ak sú tieto pásiky na strane pokožky, vytvoria sa medzi nimi a pokožkou vzduchové kapsy, ktoré zvýšia tepelnoizolačné vlastnosti prádla. Samozrejme za predpokladu, že na prádlo ešte dáte ďalšiu vrstvu, ktorá musí byť aspoň sčasti neprefúkavá. Pri opačnom oblečení budú pásiky zas urýchľovať vyparovanie potu, pretože vďaka 3D štruktúre má z vonkajšej strany úplet výrazne väčšiu odparovaciu plochu oproti ploche pokožky, ktorú pokrýva. Aj v tomto prípade je funkčnosť závislá od ďalších vrstiev, aby sa odparený pot mal kam ďalej odvetrať.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Materiály

Devold Tuvegga sa skladá z troch merino úpletov, pričom v jednom z nich nie je 1 % prímes elastanu, takže celkovo ide takmer o čistý prírodný materiál. Okrem vyššie spomenutého 3D úpletu je tu ďalej klasické merino nižšej gramáže a potom ešte jemná merino sieťovina. Nejde však o sieťku so širokými okami ako Brynje či Dry, otvory zbadáte, až keď materiál trochu roztiahnete.

3D merino úplet je na hrudníku, hornej strane rúk a ramien na bokoch, na stehnách, kolenách a zadku. Klasické merino je na bruchu, na spodnej strane rúk a chrbta, v oblasti rozkroku a na lýtkach a predkolení. Priedušná sieťovina zas v podpaží, na takmer celom chrbte a zo zadnej strany kolien.

Strih

Dlhorukávové tričko má reglánový strih s predĺženými rukávmi, zdvojenou manžetou, ktorá má dieru na palec. Predĺžené rukávy veľmi kvitujem, dieru na palec však nepoužívam. Zadný diel je mierne predĺžený, ako býva pri Devolde zvykom. Tričko má anatomický priliehavý tvar, no nie je sťahujúce. Otvor na krk má veľký rozmer, a to až tak, že to nie je práve príjemné pre ľudí s tenkým krkom, ako mám ja. Žiadne z Devold termotričiek nemá takto široký výstrih. Aj keď si dám buffku, nie je to dostatočné. Bez ďalšej vrstvy by to bolo priam nepoužiteľné.

Dlhonohávové spodky majú dĺžku až k členkom. Sed je nízky, čo je pri termoprádle nezvyčajné. Veľmi dobre však sedí vďaka širokému elastickému pásu. Kvitujem aj konštrukciu s teplejším 3D úpletom aj na kolenách, pričom zo zadnej časti je priedušná sieťka. Pri spodkoch mi prekáža, že spodná manžeta je veľmi málo elastická, takže ak chcem spodky potiahnuť pod kolená, aby podkolienka nebola na nich natiahnutá, je to trochu nepríjemné.

Skúsenosti z používania

Hneď na úvod priznám, že obliekanie z teplejšej strany mi veľmi nevyhovuje. Mám subjektívne pocit, že mi pri pokožke príliš ostáva pot. Pri nižších teplotách radšej obliekam Devold DuoActive alebo pridávam Devold Expedition ako ďalšiu vrstvu.

Pri nosení z druhej strany, kedy 3D štruktúra vylepšuje odparovanie, je to však úplne odlišná pesnička. Dá sa povedať, že ide o jedno z najlepších termotričiek, aké som doposiaľ nosil a nielen v merino kategórii, ale celkovo. Nosím ho spolu so spodkami na skialpy, behám v ňom v zime, používam ho na turistiku, keď je chladnejšie.

Pri skialpe v teplejších jarných podmienkach obliekam už len windstopperovú vestu na výšľap a EcoShell bundu na zjazd. Ak je chladnejšíe, veľmi dobre si rozumie s Devold Egga mikinou, ktorá vďaka perforovanému úpletu príliš nebráni odvetrávaniu. Šlo o dobrú kombináciu aj pri zimnom behu.

Oproti termoprádlu z polyesteru merino nesmrdí a platí to aj pre Tuvegga. Pokojne som mohol dať 3-4 behy alebo skialpové túry a vždy prádlo len zavesiť na sušiak, aby uschlo a odvetralo. Jedine keď som ho musel zbaliť spotené do batoha a vytiahol po dvoch dňoch, muselo ísť do práčky. Celkovo som ho skôr dával prať nie pre zápach, ale pre tvrdnutie od soli z potu. Môže to znieť humusácky, no jedno z pre mňa najdôležitejších kritérií je, aby som nemusel so sebou ťahať príliš veľa hábov, aj keď idem na viac dní. Nevýhodou zas je, že merino dlhšie schne a platí to aj pre Tuvegga prádlo.

Čo sa týka prania, nemám zvykom robiť veľkú vedu okolo prania termoprádla. Ak sa nám nazbiera dostatok merina na celú práčku, čo býva zriedkavo, tak používame tekutý prostriedok na vlnu, inak tekutý na športové prádlo. Žiaden high-tech, v oboch prípadoch ide o bežný tekutý prostriedok z DM. Tuvegga také staranie-nestaranie zvláda dobre.

Záver

Devold Tuvegga je obojstranné termoprádlo z merino vlny s odlišnými tepelnými vlastnosťami podľa toho, z ktorej strany ho oblečiete. Pre zimomrivých ľudí, čo sa menej potia, bude zaujímavá tá strana, kde sa tvoria pod 3D úpletom vzduchové kapsy, ktoré zlepšujú izolačné vlastnosti. Ľudia, ktorí sa výraznejšie potia alebo sa venujú intenzívnejším aktivitám, zas privítajú druhú stranu, kedy 3D úplet výrazne zväčšuje odparovaciu plochu a tým zrýchľuje odvod potu od pokožky.

Devold Tuvegga odporúčam predovšetkým na skialpy, na horský beh, či turistiku vo vysokom tempe. Ide o jedno z najlepších termoprádiel, aké dnes vôbec môžete kúpiť.

Fotogaléria k článku

Najnovšie