Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Veľká Studená dolina z Priečneho sedla. Foto – Ľubomír Mäkký
Veľká Studená dolina z Priečneho sedla. Foto – Ľubomír Mäkký Zatvoriť

Správa V Tatrách už neskialpujte, svište môžete vyrušiť pri párení

Skialpinistická sezóna v Tatranskom národnom parku skončila 15. apríla. Hoci podmienky na lyžovanie vo vyšších polohách sú ešte dobré, v národnom parku sa už vyhrabávajú svište, ktoré sa dokážu páriť len niekoľko hodín. Vyrušenie môže spôsobiť, že ostanú bez mláďat.

Skialpovať sa dá ešte do konca mesiaca v Nízkych Tatrách, a v poľskom Tatrzanskom parku narodowom, kde nie je fixný termín ukončenia sezóny.

Skialpinizmus vo Vysokých a Západných Tatrách je povolený vo vyhradených areáloch od 15. decembra do 15. apríla kalendárneho roka. Hoci snehové podmienky sú často ešte veľmi dobré, aktuálne je súvislá snehová vrstva nad 1200 metrov nad morom, pohyb na lyžiach je už zakázaný.

Správa národného parku hovorí, že dátum 15. apríla odporučili zoológovia. Od tohto termínu môže mať podľa riaditeľa správy Pavla Majka skialpinizmus negatívny vplyv na chránené živočíchy. „Ide najmä o svište, ďalej lesné kurovité vtáky, teda tetrov hôlňak a teterov hlucháň, ktoré teraz tokajú. Hniezdia orol skalný, sokol sťahovavý, sova dlhochvostá, výr skalný. Začali sa už vyhrabávať svište. Neskôr sa budú rodiť kamzíčie mláďatá.“

Svište sa môžu páriť len niekoľko hodín

„Svište sa okolo 15. apríla vyhrabávajú po polročnom zimnom spánku, a následne sa pária. No ak medzi ne vpáli v žľabe skialpinista, svište sa vystresujú, prestanú im pracovať hormóny a nespária sa,” hovorí odborník na svište, zoológ Pavel Ballo. Svište vychádzajú z nory a pária sa len vtedy, ak je pekné počasie. To zároveň láka lyžiarov. Svišť je však schopný párenia len pár hodín. Ak ho vtedy niečo vyruší a k páreniu nedôjde, môže sa stať, že tento rok nebude mať mláďatá.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Vo vysokom stupni gravidity sú kamzíčie kozy. Pavel Ballo hovorí, že ak niekto zlyžuje ku kamzici do žľabu, aby si ju odfotil, môže sa pošmyknúť, spadnúť a potratiť.

Správa parku zintenzívnila kontroly v teréne, za porušenie zákazu hrozí pokuta 300 eur. Podľa Pavla Majka však nedochádza k masívnemu nerešpektovaniu pravidiel. „Toto pravidlo platí už dlho, takže sme si naň zvykli,” hovorí Richard Zaprihač, predseda komisie tradičného skialpinizmu v Slovenskom horolezeckom spolku JAMES. Pripomína, že tí skialpinisti, ktorí chcú ešte lyžovať v Tatrách, môžu ísť do poľskej časti pohoria.

V Európe to funguje inak

Poliaci nemajú skialpinizmus sezónne obmedzený. Funguje to tam tak, že sa na dva roky úplne zatvoria niektoré dve doliny a ďalšie sú otvorené. Potom sa zákaz posunie do iných dvoch dolín a postupne sa striedajú.

Tomáš Petrík, chatár z Chaty pri Zelenom plese, by privítal podobný systém uzáver, aký pozná z Rakúska a Nemecka. „Na začiatku doliny je billboard, kde sú zakreslené zóny, do ktorých ľudia nesmú ísť, lebo sú tam svište alebo niečo iné, čomu by pohyb mohol aktuálne uškodiť. Na ostatných miestach je je pohyb dovolený.”

Petrík je však skeptický, či by sa na Slovensku takýto zákaz dodržiaval. „Keď prídete pod kopec, vidíte, že niektoré časti sú zlyžované, ostatné sú nedotknuté, presne tak, ako to bolo dole nakreslené. Ľudia by sa mali vychovávať a mal by sa povoľovať skialp v tých lokalitách, kde to reálne možné je, lebo veď svište nie sú všade. Je to striktne teritoriálne zviera a správa parku má prehľad, kde žije.”

Skialpinistické areály na Slovensku - prehľad

Vysoké a Západné Tatry

Skialpinizmus je povolený v lokalitách Veľká Zmrzlá dolina, Studené doliny, Mlynická dolina – Solisko, Žiarska dolina, planina Červenec a Roháčska dolina od 15. decembra do 15. apríla kalendárneho roka.

Nízke Tatry

Skialpinizmus na území národného parku je povolený v koridoroch turistických chodníkov, trasách vyznačených zimným tyčovým značením a v závere doliny Mlynná.

Ďalej v skialpinistických areáloch Chopok juh, Chopok sever, Kráľova hoľa, tu môžete lyžovať od 15. decembra do 30. apríla kalendárneho roka.

Veľká Fatra

Skialpinizmus na území národného parku je povolený na turistických chodníkoch, cyklotrasách, trasách vyznačených zimným tyčovým značením a v lyžiarskych areáloch bez uzávery.

Skialpinistický areál Krížna je otvorený od 1. novembra do 31. marca kalendárneho roka.

Malá Fatra

Oficiálne tu podľa návštevného poriadku existujú len miesta vyhradené na zjazdové lyžovanie a snoubording, ktoré sú v okolí lanoviek a vlekov. Na lyžiach sa zároveň môžete pohybovať po turistických chodníkoch.

Skialpinisti dostávajú v Malej Fatre pokuty, návštevný poriadok túto aktivitu nepozná

Najnovšie