Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako na skialpinizmus I.

Diskusná téma K článku: Ako na skialpinizmus I.

Skialpinizmus – horské lyžovanie je určite jeden z najkrajších športov. V tomto článku sa vám pokúsim naznačiť, čo je vhodné si zaobstarať, ak sa rozhodnete venovať sa mu. Pokúsim sa spomenúť aj na čo najviac výrobcov skialpinistického výstroja, aby ste mohli ďalej klikať, vytvárať si predstavu, skompletizovať si informácie a v konečnom dôsledku sa dopracovať k tomu správnemu vysnívanému výstroju.

Andomakac

Michal super clanok. Precital som toho uz dost vela o skialpe ale toto patri k najlepsiemu. Napisane jednoducho a prehladne.

Ja chcem tento rok zacat zo skialpom a mal som trosku dilemu nad lyziarkami.Zatial mam vybrate Dynafity ZZero4 U-TF, nemal som ich zatial na nohe ale dufam ze mi sadnu. Chcem ich vyuzivat aj pri beznom lyzovani preto som sa rozhodol prene, podla vyrobcu patria k najzjadovejsim tak dufam ze to bude spravna volba a ziadne mozoliaky nebudem snich mat.

Cyro

Tiez koketujem s myslienkou ze so skialpinizmom zacnem. Vdaka za jednoducho podane info...

Bikemartin

Michal, pri jednej z fotiek mas popis ´Špica TLT viazania nevypína´. Ako to myslis? Ja ak spadnem, tak lyza leti prec, nezostane nacvaknuta na lyziarku. Ak by spica nevypinala, naco by boli polohy ski/walk ?

Lubo

Martin, fotodokumentaciu aj komentare som robil ja, nie Miso.
Napisal som to tam preto, lebo TLT spica sama o sebe nevypina tak, ako napr. na Diamire. Ona "pusti" botu len za predpokladu, ze ta vyletela z paty a na spici je nastavenie ski. Teda nefunguje ako klasicka zjazdova (alebo diamirova) spica, ze vypne, ked sa aplikuje dostatocna bocna sila na spicku topanky, no pata viazania ostava v zapnutej polohe.
Aspon v tomto zmysle som to vycital z manualu, kedze ako techista-zaciatocnik vlastne skusenosti este nemam. Ak som to interpretoval chybne, budem rad, ked ma opravis :-).

Tomkoy

Vynikajúci článok, ako úvod do skialpu je to jedno z najlepšieho na webe, nechýbajú praktické rady. Teším sa na pokračovanie, hlavne pásy -asi najdôležitejšia a najkritickejšia vec spolu s lyžiakrkami. Bede aj pokračovanie pre pokročilých, expertov - zvýšenie rýchlost, účinku pohybu a.p., s podrobým rozobratím jednotlivých častí výbavy a techniky?

Sona

Bude urcite pokracovanie o dalsich castiach vystroja - sondy, lopatky, pipsy, batohy, pasy atd. Clanky su zamerane skor na zaciatocnikov, takze asi az do takych detailov sa nepojde.

Tomkoy

Inak máš malú chybku Low Tech Race 160g je jeden kus a Marker Duke 2630g pár. Chybu spôsobujú výrobcovia, pretože neuvádzajú, či je sa jedná o pár alebo kus.

Nina

skialpinizmus-horske lyzovanie?????

Lubo

Nina, nerozumiem tvojej otazke :-)

Nina

definicia skialpinizmu nie je horske lyzovanie, ked tak lyziarska turistika.

Lubo

Nina, skialpinizmus nie je lyziarska turistika, pretoze do tejto kategorie spada aj backcountry a ciastocne aj bezecke lyzovanie. Skialp je zo svojej podstaty dost extremnejsi.

Mozno, pre cistotu definicie, by bolo vhodne doplnit, ze skialpinizmus je "vysokohorske lyzovanie mimo upravene tereny".

Ale zas snad kazdy tak trochu tusi co skialpinizmus je a tak sa nemusime hrat na skatulky...

Bikemartin

Lubo, OK. Len ten popis pri fotke je taky trochu matuci.

P.S. a ta uvodna fotka je tvoja, Sonina, Tomasova? Spoznal som sa na nej uz v nahlade ;-). Je z minulej zimy z Cervenca?

Lubo

Hm, lepsie som ho nevedel napisat.
Kludne mi posli do mailu, ako by to bolo vhodne urobit a zmenim to.
K fotke: spravne, je to na Cervenci minulu zimu. Fotil som to ja :-).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum