Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako na skialpinizmus I.

Peter61

hm, to by sedelo.
potrebuješ odstranit trenie : ak das dve tenke ponozky, trie sa jedna o druhu . videl som aj chalana, ktory to riesil damskymi silonkami

Adushka

Vdaka vsetkym za pomoc. Dlhsia tura pre mna znamena 3 a viac hodin slapania, napr. teraz cez vikend sme boli hreben VF z Tureckej na salas pod Suchym vrchom a uz niekde na Kriznej ma chodidla palili zospodu tak, ze hreben som pretrpela. Otlaky som po prvom dni nemala vobec, tie sa objavili az na konci druheho dna, ked sme sli rovnaku trasu nazad a boli na zvlastnom mieste - na lavej nohe v strede chodidla z pravej strany, na pravej nohe v strede chodidla tiez z pravej strany. Ponozky som si kupovala cielene na skialp, nie su to nejake obyc turisticke. Skusim teda asi poriesit nejake tie vlozky do papuc. Inak na salasi boli s nami dalsi ludkovia z toho dve baby, tiez na skialpoch, tak som sa pytala aj ich, ci ich nepalia chodidla.. a povedali, ze nezvyknu, ale v ten den ze hrozne palili a ani vymena ponoziek nepomohla - asi paranormalny jav, hehe :)

Peter61

pali, mam pocit, ze hovoris o probleme s klenbou v pevnej obuvi.
Pacientka popisuje "palenie" ( predzvest pluzgierov) , to moze byt skor trenim koze chodidla o podlozku, nie fixaciou v lyziarke.

Phalike

Material ponozky moze byt jednym z faktorov ale skor by som to pripisoval povahe lyziarky resp. vlozkam a nezvyknutemu chodidlu. Mavam tento neprijemny pocit pravidelne pri prvej jazde resp. slapani v sezone ale skor hned z uvodu tury/lyzovacky a po chvili akoby si noha zvykla. Podobne problemy vo vibramach som vyriesil tvarovanymi vlozkami superfeet. Skusil by som nejake ortopedicke vlozky, na uvod nie velmi klenute, daju sa zohnat kadetade v lekarnach, predajniach obuvi a pod. Stale maj pri sebe ak povodne vlozky, lebo noha si aj na klenutejsiu vlozku moze chvilu zvykat a niekedy je lepsie zalozit radsej staru plochu vlozku ako sa zbytocne trapit. A z mojich rehabilitacnych skusenosti odporucam k sedavemu zamestnaniu gumenu lopticku s vystupkami, takeho jezka na masirovanie chodidiel, to si mozes aj v kancelarii pod stolom kotulat a ked je prilezitost tak pri navsteve wellnesu skusit Kneipov kupel = slapanie po kamienkoch striedavo v teplej a studenej vode.

Peter61

Otázka je, čo je "dlhšia túra"

Pálenie spodku chodidiel sa môže vyskytnúť aj vo vibramách, keď sa trie noha o vložku.
Ja to riešim dvoma tenkými ponožkami a dotiahnutím lyžiarky.

Rast

to zavidi aj od toho, ako dlho pouzivas lyziarky a ako casto slapes atd. Sko je to tym, ze ti nepasuje lyziarka, cize skusit skor vymenit vlozku, ci to pomoze.

Peto z BB

Mne o 0,5-1 cisla vacsia lyziarka, kt. musim pouzivat v 2 ponozkach (aj napriek tomu, ze spravne je na 1 tenku), sposobuje pri nedostatocnom stiahnuti skor odreniny nad holennou kostou ci ako sa vola ta cast vpredu na urovni lytka.

Ine ponozky s inym zlozenim si snad vies aj pozicat a vyskusat, myslim od kamaratiek a pod. Ale az je ten pocit palenie, a nie to tzv. kusanie, tak to nemusi byt ponozkami.

Tiez by som vyskusal najprv par inych vloziek do lyziarky. Hoc aj z turistickych topanok, normalne doma v byte, nieco vybral a s tym potom skusil na kratsom vyslape, ture aj zjazde. Az by ze to ma efekt, tak za vela penazi je mozne vytvarovat si lyziarsku vlozku priamo podla tvaru nohy, urcite napr. od f. Sidas.

Lubo

Pouzivam skor tenku ponozku. Ked je chladnejsie, tak merino zn. TEKO. Ak teplejsie tak z umeleho vlakna ... Lasting Freeride.
Na zlepsenie komfortu od slapy mozes skusit vymenit vlozku (napr. Superfeet).
No a ak ti bolo teplo tento vikend vo Fatre, tak si si mala vytiahnut nohavice na lytkach ako Matus :-)))).

Adushka

Skialpoví matadori,poraďte pls. Hoci mám lyžiarske ponožky, pri dlhšej túre ma začnú šialene páliť chodidlá zo spodu a zvyšok túry je už potom utrpením. Čím to je? Zložením ponožiek? Veľkou lyžiarkou? Mám kúpiť iné ponožky? Vďaka za rady.

Ixo

tak ladovec je ladovec, ale chcelo by to sneh

Tarazed

Joooj, ta u nas na valale uz ani neznac kdze kto byva, telo snehu napadalo. Uz musime sebe i tunely kopac, kdez sceme dakdze prejsc. Ale tote sneznice nam nebudze treba :D

Raymond

No som prave v Zillertale a je fakt, ze dole v meste nic ziaden sneh, az hore na ladovci je to ok.

Ixo

tak teraz skor do Japonska :-) v Alpach je to teraz tiez bieda :-(

Raymond

Asak hej, asi sa to trosicku zhorsuje, ale v slovenskych podmienkach v decembri dost snehu mimo zjazdovky nemozes ocakavat, musis zamierit vyssie do Alp napriklad.

Ixo

no tak to je 5 rokov dozadu :-( a zhorsuje sa to, vsak ani nemrzne, nieto este aby bol sneh

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma