Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako na skialpinizmus II.

Vrana

"nabíjacie NESMÚ používať", to co za haluz?

Peter61

Berdin sme lokalizovali (naststie), vypli, potom "zmizli" aj ostani.

Bikemartin

A aj si tých dvoch, troch našiel ? Alebo sa vďaka tej chybe nedal presne lokalizovať ani samotný Berdin pipak ?

S baterkami to je jasné, v článku je preklep.

Peter61

Ad pipaky ( a baterky):
Berdin -analogovy pipak made in Liptovsky Hradok.
Pri jeho vyhladavani mi Pieps DSP ukazoval namiesto jedneho zasypaneho viac zasypanych (najprv dvoch a potom viac ako troch).
ked sme Berdin vypli, z displeja zmizli vsetci postihnuti. Robi to aj s druhym DSP, takze jedna sa zrejme o kusovu zavadu alebo konstrukcnu vadu BERDINU, ktora sa prejavuje pri vyhladavani lavinovym vyhladavacom s indikaciou viacerych zasypanych. Otazka je, ci aj pri inych typoch pipakov. Mate dajake skusenosti ?
Ad článok.
"Dôležité: Baterky by sa mali kontrolovať minimálne jeden deň pred túrou, aby bol čas na dobitie, prípadne na zakúpenie nových. " Nemajú sa používať v pípakoch iba alkalické baterky? Ja viem o tom, že ( u tých, čo som čítal návod) sa nabíjacie NESMÚ používať.

Bdel

stranka turistov zo starej turej obsahuje kvantum uzitocnych informacii, nielen o lavinach.

Edlar

raymond:
ja mam ortovox patroller, bral som ho, lebo ma vacsi minimalny dosah ako tracker (20m), nepatri k najrychlejsim, ale ma fajn dosah (aj maximalny).

Raymond

Vsak aj ja nad nim uvazujem, lebo v sete s lopatou aj sondou ho dostat za 6000 KC, co je mylsim dost v pohode cena.

Svacko

raymond, ja osobne mam BCA Tracker DTS, pre ktory som sa rozhodol pre vyborny pomer cena/vykon. nie je to spicka,no pri testovacich vyhladavaniach som zatial nemal problem resp. ovladanie je velmi jednoduche.

Raymond

Tak ktory pieps by ste potm odporucali, ovsem desinu doho rozhodne dat nechcem, myslim s tych lacnejsich do 7tisic.

Jan Pala palic

Edlar: Arva Evolution - posledna verzia co som mal v ruke, je z roku 2007. U Arvy sa mi nepaci prepinanie z vysielania na vyhladavanie... a zposob zapinani.

Edlar

palic:
Podla testu, ktory som nalinkoval nizsie je jemne dohladavanie freeridu tiez dost zalostne...
alpy4000.cz/laviny-info-exper…

Ja som tracker prave kvoli jeho minimalnemu dosahu (nieco okolo 12m) radsej zavrhol, aj ked je to dost pouzivany. Povazujem min dosah minimalne 20m za dost podstatne kriterium pri vybere pipsu.

Mas skusenosti s Arva evolution? Napriklad aj s jej najnovsou verziou?

Jan Pala palic

To Lubo: ja mam uplne prvu verziu Freeride, co sa objavila na trhu, takze uvedene udaje plati iba o nej, od tej doby to mozno vylepsili. Osobne doposial davam prednost vyhladavacom Ortovox M2 a F1, s ktorymi mam dlhorocnu prax. Krome tech Ortovoxu mam i dajake Arvy, Tracker a zminovany Freeride. Freeride splnuje normy pre lavinove vyhladavace, a je iba na tebe, zda das prednost staremu analogu, ktory sa da kupit z druhej ruky levne, alebo dacomu novemu. Ako vyssie zminuje Tomkoy, nezkusali sme doposial porovnavat jemne dohladavanie Freeride versus ostatne. Vyzkusame :-)

To Tomkoy: Ano, dosah na prvy kontakt je ovela kratsi nez napr. u Ortovox M2 (80 metru). Ked beres worst case, tak v tom testu ostatnych vyhladacov su hodnoty na displeji klamlive u vsetkych :-) Pri najhorsej variante poloh anten mali 4 vyhladavace z 8 roznych dosah menej ako 20 metrov. To by si vyhodil aj takovy Tracker?
Pokial chces vyhladavac s naozaj extremne dlhym dosahom citlivosti, zvol Barryvox VS 2000: palic.ho-vsetin.com/…/prvni-l…

Tomkoy

To Palic: tvoj test len potvrzuje biednost Piepsu Freeride. V tabulke vyhladavanie Freeridom mas prvy signal v ose od 18 do 26 m, v kolmém postavení od 8 do 13,5 m, a v postavení k nebi od 12 do 18 , To asi tazko vyhovie poziadavke nad 20m. Celkove priemerovanie poloh nie je povolene, vzdy sa berie Worst case. Pri zlej viditelnosti lavinoveho pola a kratkom dosahu vyhladavaca lahko minies obet. Aj v tvojom teste hodnoty na displeji su silne klamlive. Jemne dohladavanie ti chyba. Nez kupovat Freeride, radsej pouzity/starsi pipak. Mozno ked nenajdete partaka v lavine pochopite naco je dobry pipak s dlhym dosahom.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma