Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Lavinovy vyhladavac

Lubo

Ahoj, Freeride je vlastne koncipovany ako pristroj do terenov v blizkosti stredisk. Predpoklada skor, ze dany clovek bude skor hladany ako, ze bude hladat. Ked padne lavina, na mieste vie byt zachrana rychlo. Hladat sice vie, no zdaleka to nie je to prave orechove. Ma v zasade dve chybicky krasy oproti nadupanejsim bratom:

  1. problemy s hladanim viac ako jedneho zasypaneho
  2. prvy kontakt nastane o nieco neskor ako pri spickovych pristrojoch

V kazdom pripade je vsak Freeride ovela ovela lepsi ako nic :-).

Fero@ocova

@Lubo - Novy firmver 3.0 pre Barryvox Pulse ma dva mody. Jeden pre profikov zachranarov a druhy pre greenhornov - ten redukuje funkcionalitu a pouziva iba jedno tlacitko, aby to dokazal ovladat aj bezny volic pod stresom :o)

Peter61

Pista58, ak ti ide o vlastne skusenosti s Pieps Freeride( z treningu !), tak mozem opat potvrdit to, co som pisal uz skor (06/03/10 06:05 Peter61). Moja odpoved je : nie.
Cim vycvicenejsi je "hladac", cim viac ma odcvicene, tym "slabsi" vyhladavaci pristroj mu ( s obmedzeniami, ktore pisal Lubo) staci. Zaciatocnik by mal IMHO uvazovat o kupe trojantenoveho spickoveho vyhladavaca.
Dat Freeride do takej pozicie, ako to napisal Lubo, je (pravdiva) zbierka eufemizmov pre mozne zavazne problemy. Staci si kuknut popis nehody v Deresoch 6.2.2010:
laviny.sk/index.php?menu=clan…$ret freeskiing.cz/articles.asp?ar…
a opytat sa, ci maju zasypani vzdy tolko stastia. Ved tito jeho kamarati nevedeli ani nevedeli zavolat vrtulnik, ani hladat.

Peter61

fero - dakujem za info, teda nejedna sa o kusovu "zavadu" ( rozladenie frekvencie a pod.)

Peter61

Fero ( teda vlastne PeterT) : skusali ste s tym Pieps DSP aj "old beacon mode" ? Tak by mal chytat aj stary pips s rozladenim frekvencie do 500 Hz.

Fero/PeterT

Pieps definuje "OLD BEACON MODE" takto: Most of the analogue beacons
transmit a continuous carrier (noise) which can result in
a lower accuracy of counted victims. Once detected,
the matchstick men are still shown – but flashing – this
indicates, that due to the noise probably more victims
are shown! Nespraval sa tak - bolo to bez blikania, cize ho neodlisil od novych pipakov. Chytil ho, potom aj viacnasobne a nasledne ho stratil (podoba sa to na rozladenie frekvencie). Barryvox detekoval Berdina po cely cas presne. Ale moze to zavisiet od verzii firmverov.

Peter61

PeterT: u nas to bolo tiez bez blikania. Mali ste ho "chyteny" DSPckom cez SCAN alebo v normalne prevadzke?
Inak cez Scan ba mal Pieps detekovat staru slaninu +/- 500 Hz, PULSE Barryvox® empfängt Signale zwischen 457KHz +/- 180 Hz.
Nam to robilo v normalnej prevadzke, potom som staru slaninu vratil a uz nemam moznost to vyskusat.
prevyk.php5.sk/…/BerdinVSPiep…
Pieps DSP ma firmware V6.2 od leta 2005
Moze to cele zavisiet aj od toho ako je stara slanina hruba. 180 mm a 200 mm je rozdiel

Peter61

Pardon, oprava:
posl.veta +/- 180 Hz. a +/- 500 Hz je rozdiel.

PeterT/Fero

Bolo to v normalnej prevadzke. Vyguglil som cul, ze DSP ma "old sleanina mode" implementovany od firmveru 5.0, t.j. od jula 2007. Lenze, pokial sa moj @lzik pamata, nas DSP bol novsi. Pred-po-kla-dam, ze staru cervenu sleaninu bude mat MS na ich kurze 4.-6.3 na Brnci, takze tam by sa to mohlo dat zrekonstruovat (akurat ze nacelnik konarov tam vtedy podla ich planu byt nema). Neskodilo by vyskusat tam/inde viac DSP s roznym firmverom, offsem ak nejake mate :-.] (disponujem potencialom 1x DSP, ak kamos prave vtedy nevytriezvie a nepojde sa lyzovat)

Peter61

Hlavne treba skusiot odmerat rozladenie nielen na Berdinovi, ale aj na inych starych analogovych pipsoch. Mlady MŠ to mozno budet mat v repertoari. Rozpravky starych lavinarov hovoria, ze zasypani so starou slaninou sa vobec nedali vyhladat, iba vynuchat.

Mederly

Predám lavínový vyhľadávač Mammut Barryvox-opto 3000.cena 230€.tel +421903321848 vid aj bazár

Zemo

Pieps DSP oproti novemu Ortovox 3+
Nema niekto skusenosti s novym Ortovox 3+? Riesim akurat ktory z tychto dvoch kupit. Ortovox je o 50 az 100 EUR lacnejsi, ma inteligentu antenu na vysielanie, a ide donho len jedna baterka. DSP zas ma vacsi dosah... Ostatne funkcie vyzeraju byt podobne. So skialpom len zacinam, tak si rad necham poradit od skusenejsich.

Bikemartin

Ortovox 3+ je novinka, ťažko tu nájdeš jeho užívateľa. Len tá jedna AA baterka akú bude mať reálne výdrž? Pri 3-baterkovom AAA DSPčku v search mode pri mínusových teplotách mi idú percentá baterky celkom rýchlo dolu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma