Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Polonina Boržava – zimný výstup na Stoj

Diskusná téma K článku: Polonina Boržava – zimný výstup na Stoj

Väčšina známych a kamarátov vie o tom, že mi hory Zakarpatskej Ukrajiny učarovali. Dokonca z ročných období mám radšej poriadnu zimu ako letné horúčavy. Preto sa už okolie nečuduje nad dovolenkovou destináciou „zimné ukrajinské Karpaty“. Touto „úchylkou“ som nakazil aj kamarátov-turistov a preto sme si opäť v marci zašli na „dávku“ východoeurópskej exotiky.

Axel

Fotky som uz videl, teraz mam k tomu aj pokec.
Proste parada v kazdom rocnom obdobi a verim, ze sa tam este niekedy pozriem. Exotika par kilometrov od domu.

Stanislav Ďurica

Parádny článok. Až som zatúžil navštíviť UA, kedže som tam nemal možnosť nikdy zavítať. Je potrebné si vybaviť pri vstupe do UA nejaké iné tlačivá okrem pasu?

FunTTomas

Stanislav: treba mať platný pas, na vstupe do UA vyplníš imigračný lístok uzhorod.info/immigration-card…, podľa ktorého si ťa na colnici zaevidujú a pri výstupe z UA vrátiš druhú polovicu imigračného lístka. Raz sa mi stalo na Vyšnom Nemeckom, že nás naschvál zdržiavali a odstavili nabok a museli sme vyplniť colnú deklaráciu, lebo chceli od nás úplatok. Boli sme trpezliví a nič sme im nedali. Odvtedy cez Vyšné Nemecké nechodím, lebo si tam vyslovene čakajú na úplatok na rozdiel od priechodu Lužanka (HU/UA). Tam sú normálni colníci na oboch stranách. Už aby otvorili nový cestný priechod Čierna/Čop. Prípadne sa oplatí ísť cez Ubľu (kratšie čakacie doby), ak ideš na poloninu Runa alebo Boržava.

Misou

Išli sme vlani na bicykloch cez prechod Ubľa-V. Bereznyj, úplne bez problémov, nikto sa o nás bližšie nezaujímal, pri návrate žiadna prehliadka batožiny.

FunTTomas

misou: v kostre bicyklov a cyklobatožine sa asi lacné cigarety zle pašujú a hlavne v malom množstve. :-) Ale ako tip pre pašerákov je to celkom dobré. Zato auto doslova "preklepnú" celé, či tam nemáš prídavné nádrže a dutiny na pašovanie cigariet.

Turistika.molnar

Keďže na túry po Zakarpaskej Ukrajine chodíme už niekoľko rokov a mám k tejto krajine a jej jazyku aj bližší vzťah, dovolím si autora článku mierne poopraviť v preklade názvu najvyššieho vodopádu Ukrajiny.Názov "ŠIPIT" je odvodený od toho, že padajúca voda "pení", "bublá", tvorí bubliny. To je teda presný význam slova šipit a nie, že šeptá. Ak s mojou poznámkou nesúhlasíš, prever si význam tohoto slova v slovníku, či inou formou.Našu poslednú návštevu tejto lokality môžeš vidieť na stránke klubu turistov KVT Košičan
kvtkosican.szm.sk$ret vo fotoarchíve

Sasan

Ahojky.
Já jsem ten !chalan! od hotelu. Dopovím příběh mojich kamarádů. Ti se vrátili z úpatí Velkého vrchu po ztrátě jednoho stoupacího pásu. Já pokračoval za vaší skupinou na Stoj. Domluva byla jasná v 17:00 sraz u parkoviště pod lanovkou. Kamarádi se rozhodli sjíždět svahy Gemby a nějak se zapráskli při dojezdu v lese. Proto pozdní příchod a tudíž můj strach o ně. Nakonec všechno dobře dopadlo. Poloniny jsou nádherné. Všem doporučuji.

FunTTomas

turistika.molnar: máš pravdu. Ospravedlňujem sa za chybu (opravím to), spôsobené to bolo dvomi podobnými výrazmi šypit a šepit. Pokiaľ ide o vodopád Šypit (nie Šipit ako uvádzaš, aby sme boli presní), tak je to len geografické označenie a výraz "šepit" znamená šepot, tak ako názov hotela Šepit Karpat v Pylypci, kde sme bývali. Preto som si to pomýlil.

Fotky z vašej túry som pozrel. Pekne ste pochodili.

FunTTomas

sasan: to som rád, že ste sa našli a všetko dobre dopadlo.

Daulagiri

Ukrajinské hory, noo, čím viac článkov čítam a fotiek vidím odtiaľ, tým mám väčší pocit že sú to krajšie hory než naše.
Fotky som už tiež videl, sú proste skvelé, a takto s článkom je to paráda Tomáš.

FunTTomas

Višňák: máš pravdu, že najhoršie je to na slovenskej strane colnice, ale na ich obranu je nutné dodať, že musia robiť dôkladné prehliadky batožiny a vozidiel (či už pri vstupe alebo výstupe z krajiny) na rozdiel od ukrajinskej strany. Navyše na Vyšnom Nemeckom vybavujú vozidlá na slovenskej strane počas špičky v štyroch jazdných pruhoch a potom sa čaká medzi colnicami na vybavenie na ukrajinskej strane v dvoch jazdných pruhoch, takže naši síce vybavia, ale nemôžu púšťať autá ďalej, lebo sa čaká hneď za slovenskou rampou v medzicolnicovom priestore. A ešte kuriozita z colnice: po rekonštrukcii na schengenské štandardy nejaká múdra hlava naprojektovali pruh pre nákladné vozidlá od slovenskej colnice k ukrajinskej colnici naprieč všetkými pruhmi pre osobáky. :-)

Miro7101

je to fakt paráda keď takú "exotiku" a krásne hory máme tak blízko za hranicami . Článok ma zaujal aj z odstupom času .Ja som tieto miesta prešiel vlani na jeseň . Výstup na Stoj sme ale robili z Volovca .No pod Gembou tam sa stavajú obrovské hotely vo veľkom - bude to lyžiarsky raj !

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma