Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Lyže Dynastar Cham High Mountain 97

Diskusná téma K článku: Lyže Dynastar Cham High Mountain 97

V mojich skialpových začiatkoch som na Kamennej chate vo výklade (kamenná stena pri schodoch) často poškuľoval po Legendoch od Dynastaru. Mali krásny dizajn a veľmi som ich chcel. Boli to časy, keď vzhľad riešil máloktorý výrobca a väčšina lyží bola priam odpudivá. To síce malo aj svoje výhody – nikoho by ani nenapadlo také hnusy, navyše s nejakým divným viazaním, kradnúť – no Legend o to viac vytŕčal a lákal. Keď som si teraz na pár dní požičal model Cham High Mountain 97, vykúzlili mi tieto spomienky široký úsmev a radosť, hoci Cham je výrazne iný model – lyža viac na jazdenie, ako na šliapanie.

Merhorn

sanco, nie len, aj biker je taky isty druh :) bike sa mi musi aj paacit,nezijeme uz v sociku preboha. V niektorych veciach na zeny holt predbehli a my chlapi az teraz priznavame, ze na tom nieco je :))

Sanco

ja som si vždy myslel, že len ženy to majú tak, " jé to je pekné auto, to si kúpme " a terazky vidím, že aj pri niektorých chlapoch a skialpových lyžiach platí to istô :-)

Rast

a inak podla snehovych podmienok ake su posledne roky, tak lyze tohoto typu je asi vyhodnejsie pozicat ako si kupovat, ich vyuzitie asi bude velmi malo dni v roku, ak vobec nejake dni. V nasich podmienkach fat lyze nemaju moc uplatnenie.

Rast

najhorsie je, ze vyrobcovia tu terminologiu maju inu, napr. niektore znacky pouzivaju rocker a napr. firma LINE ma pre to oznacenie Early rise.

Lubo

Janci, dobry tip :-) posnazim sa k tomu dokopat.
Ixo zaklad vysvetlil. Pintail je taky akoby piskot vzadu, opacny vykroj. Tu je infografika:
cdn.epicski.com/…/260848d0_le…

Ixo, ano tieto lyze by mi sadli v o cislo vacsom rozmere, mozno aj o dve. V pozicovni vsak mali len toto. Inak nejazdi sa ani na tych kratsich zle. Dobre to manevruje Float v prasane odhadnut neviem, no cim sirsie lyze, tym lepsie a pritomnost dlheho rockera tiez potesi. S dobrymi sirokymi pasmi by aj slapanie bolo lepsie. Celkovo vsak ako som napisal, nie su univerzalne a ako prvy par ich isto neodporucam.

Ixo

tie lyze su ale nejake kratke, alebo to tie fotky tak skresluju? Nejako mi unika zmysel tohoto modelu lyzi, na co ich vlastne v nasich podmienkach pouzit, na prasan to moc nie je a na slapanie tiez moc nie. Inak nejaky kratky rocker by som na lyziach doporucoval, aj na zjazdovke, len netreba zabudat, ze si potom treba kupovat o trochu dlhsie lyze, lebo rocker sa neuplatnuje pri hraneni, kedze hrana je "nad" svahom. Tu si myslim, ze sa mala zvolit asi dlhsia lyza, vzhladom na dlzku rockeru 40 cm. Ale to autor spomina.

Ixo

Camber je prehnutie lyze (ako na bezkach), rocker je opacne ohnutie ako spicka, ale zacina uz skor, podla toho, aky je dlhy, tieto konkretne lyze maju rocker 40 cm. Paulownia je typ dreveneho jadra, sidewall - konstrukcia lyze, kde nie je bok lyze prekryty povrchovou upravou z povrchu lyze. Pin tail neveim, co je, levitation profil - to je asi to 5 bodove vykrojenie - sidecut.

Jjano

Lubo, mám tip na článok: terminológia. V tomto článku som sa dočítal pojmy Paulownia, sidewall, Levitation profil, rocker, camber, pin-tail... Pre nás laikov by bolo zaujímavé mať skialpo-slovenský slovníček :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma