Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma „Gorily“ budú vyhadzovať a pokutovať ski

Diskusná téma „Gorily“ budú vyhadzovať a pokutovať ski

Novinkou tohtoročných lyžiarskych svahov patracich spoločnosti TMR, a. s., nebude len zvýšenie už aj tak nehoráznych cien lyžiarskych lístkov. Spoločnosť si najíma SBS-károv, ktorí budú vykazovať skialpinistov zo zjazdoviek. (Žiadne šírenie poplašnej správy, takýto má TMR plán a takíto ľudia už sú najatí). To však nie je všetko. Horská služba, ktorá je inak štátnym orgánom, bude skialpinistov, ktorých najaté gorily nechytia, pokutovať. Kam sme sa to dopracovali? Spoločnosť TMR sa oháňa argumentom, že skialpinisti sú osoby pohybujúce sa na súkromnom pozemku bez povolenia. Hanba je, že im tie pozemky v 5. stupni ochrany prírody niekto predal, samozrejme.

Ide len o prachy, ktorých očividne spoločnosť vlastniaca TMR nikdy nebude mať dosť. A práve tak ani všetci ostatní zainteresovaní v Tatrách a orgánoch štátnej správy, ktorí im idú po ruke. Akým právom si nárokujú na priestor a prírodu Tatier, ktoré sú dedičstvom celého národa? Skialpinisti neplatia horibilné sumy za lístky, tak musia preč. Výroba technického snehu je nepochybne nákladná, ale takisto závažným spôsobom škodí životnému prostrediu. Niekto ju síce zaplatiť musí, ale nezabúdajme na fakt, že minimálne polovica snehu, ak nie viac, je vždy prírodného pôvodu. Prečo sme takýmto ľuďom dali moc odopierať nám samozrejmé veci? Čo bude nasledovať? Zachvíľu budeme platiť za vzduch na „ich“ pozemkoch???

Niet pochýb, že ak skialpinisti nedodržiavajú pravidlá správania sa na zjazdovke, môže to viesť k problémom. Zo strany spoločnosti TMR sa však určite nedočkáme žiadneho konsenzu v zmysle, že by sa skialpinistom vyčlenili určité trasy, určili podmienky, alebo vyhradili nejaké návštevné hodiny. Veď sme im predali celé Tatry, tak môžeme držať hubu a zaplakať nad výsledkom. Väčšina z nás sa na tom teda nenabalila, ale tým, že nikto nevystúpil proti, sme všetko pekne potichu odsúhlasili. Načo sa ozývať, keď nás sa to netýka? Raz sa to ale každého týkať bude. Teraz sú na odstrel skialpinisti, kto bude ďalší? Kto im bude prekážať? Turisti? Horolezci? Celé je to postavené na hlavu, len aby sme sa zanedlho nečudovali ešte viac!!!

Phalike

@Axel § 8a ods (2) Lyžiar a snoubordista (ďalej len „lyžiar“)...

@ Jjano aky slapac? snad lyziar ;)

Jjano

Axel, to netuším :-), ale paradoxne snowboardisti sú podľa mňa na zjazdovke o kus nebezpečnejší, ako šlapači po okraji.

Axel

A snowboardista je podla tej definicie lyziar?

Jjano

Pri všetkej úcte, ak má osoba na nohách lyže, obuté lyžarky a dokonca v rukách lyžiarske paličky :-), tak je lyžiar.

Ja to vnímam presne naopak - šlapanie (samozrejme pri dodržaní iných ustanovení) nie je zakázané nikde, okrem lyžiarskych tratí, na ktorých to zakázal prevádzkovateľ.

Jaro.q

Posledná novela zákona o HS:
§ 8a Povinnosti osoby na lyžiarskej trati.

8) Počas prevádzkového času môže vstupovať na lyžiarsku trať iná osoba než lyžiar a osoba, ktorá vykonáva činnosť podľa § 8 ods. 1 písm. d) , ak to umožní prevádzkovateľ lyžiarskej trate. Mimo prevádzkového času možno vstupovať na lyžiarsku trať, ak to umožní prevádzkovateľ lyžiarskej trate.

Jjano

Dzeeri, píšeš že "momentalne je zakazane slapat po akejkolvek upravenej a oznacenej zjazdovke na celom slovensku.".
Na základe čoho je to podľa teba zakázané, kto a kedy to zakázal?

Dzeeri

Ahoj banda

uvod je napísaný dost zavadzajuco. Zakaz vstupu skialpinistov na zjazdovku nieje vymyslom TMR ale statnych organov, ktore si toto pretlacili do zakona o horskej sluzbe lebo pri stretoch nevedeli určit vinníka, cize momentalne je zakazane slapat po akejkolvek upravenej a oznacenej zjazdovke na celom slovensku. Gorily nie su cierne vymlete hlavy ale ski patrol, ktorý dohliada na bezpečnosť na svahu. (Napomínajú nedisciplínovaných lyžiarov, opitých, nebezpečne jazdiacich a pod... viete o kom rozprávam, poznáte ich všetci) V zakone je taka medzierka že tento zakon plati pokial stredisko nerozhodne inak - cize vsetky strediská majú moznost slapanie povolit. Toto povolenie je ale casto kontraproduktivne. Sami viete, ze napr vyslap na skalnate je spojeny s pretraverzovanim zjazdovky a ze po cucoriedky je to prijemnejsie po vychodnej strane a od cucoriedok po zapadnej :)... ale traverzovanie vedie k stretom s lyziarmi... Dalsia vec je ze s ohladom na vyvoj pocasia a snehove podmienky sa "modny fitnes" skialpinisti (ludia čo netušia čo je to pieps alebo lavinova sonda, ale kupili si vystoj, lebo je to moderne) tlacia na svahy a ich pocet je naozaj neudrzatelny. Medzi sviatkami som bol lyžovať v Lomnici a odhadom som napočítal 300 skialpinostov na zjazdovke. Samozrejme frajeri, aj traja vedľa seba, uberajú zo zjazdovky aj 2 - 3 metre (pri podminkach ake boli počas sviatkov sú 2-3 metre sakra veľa), ohrozujú seba, lyžiarov... Uznajte... skialpinizmus má tu správnu štavu, keď ste sami v doline, nikto Vám nedýcha na krk, nehučia lanovky, nejazdia okolo Vás spitý 150 kilový rusi...tak načo sa pohoršovať nad zakazom vstupu na umelo zasnežovanú zjazdovku. Tak ja to balim a idem na Sliezky, dúfam že čoskoro nadrbe a bude sa dať aj lepšia túra (Och strelecké polia by som dal) Píííís on ju

Thewasp

Pravdou je, ze niekedy je na zjazdovke skialpinistov naozaj viac ako beznych lyziarov a zastupy sa nie vzdy drzia kraja zjazdovky. Problem vsak nastava hlavne v noci, ked sa zjazdovka ratrakuje, a iste skupinky neznamych asi miestnych idu krizom po cerstvo urobenej zjazdovke a cestou dole ju uplne rozdrbu. Nicia robotu ratrakarov, pricom priamo ohrozuju svoje vlastne zivoty. Ratrakar z kabiny nema cez radlicu bohvieaky vyhlad dopredu. Taketo naschvaly by sa riesit asi mali.

Bluehen

Je tu niekto koho napadla SBS resp chcela nasilym donutit nepokracovat? Riesil to potom s policajtami alebo sudmi?

Jjano

PeterBB, mimochodom, možno si si to nevšimol, ale na Slovensku sú aj iné zjazdovky než Chopok.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma