Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: HZS informuje o veľmi zlých podmienkach na horách

Diskusná téma K článku: HZS informuje o veľmi zlých podmienkach na horách

Riaditeľ HZS Jozef Janiga apeluje na turistov a horolezcov, aby starostlivo zvážili ciele svojich túr a aby potrebný výstroj a výzbroj mali nielen so sebou, ale ho aj vedeli používať. V súčasných veľmi zlých podmienkach odporúča ostať nižšie, na chatách, užiť si hory a aj sa z nich vrátiť. V prípade, ak v najbližších dňoch nasneží, bude podľa jeho slov stav ešte nebezpečnejší, pretože budú potrebné aspoň dva týždne na previazanie vrstiev. Spolu s riaditeľmi oblastných stredísk HZS o tom dnes informoval na tlačovej konferencii v Starom Smokovci.

Peter61

HZS :
Upozorňujeme všetkých návštevníkov hôr, že vplyvom tlakovej výše, inverzného počasia a s tým spojeným oteplením aj v najvyšších polohách našich hôr sa na povrchu snehu vytvorila tvrdá ľadová vrstva. Pohyb v horskom teréne je tak veľmi nebezpečný, neodpúšťajúci ani jednu chybu, či zaváhanie. Bez kvalitného vybavenia (stúpacie železá, turistický čakan) je pohyb v takomto teréne vyslovene hazardovanie so svojím životom. Verejnosti odporúčame dôkladne zvážiť svoje schopnosti a skúsenosti s pohybom v horskom teréne.

Peter61

28/12/17 13:35 jjano :
ak máš ruky v pútkach v nelavinóznom ternéne, tak ak sa zachyti palička medzi korene alebo kamene, môže ťa to zhodiť.
Takže na nordic walking a podobne aktivity v slusnom terene : putka ano

RoL

JJano, dakujem za poucenie, ako sa mam pohybovat s palickami na beznej ture. Lutujem, ale nadalej budem pouzivat sposob, ktory nie je “bezny”...

PaliT

Nemal som na mysli konkrétne správy či dátum, hoci aj po tom, čo sa zabili 4 turisti, tak na ďalší deň prebiehali ďalšie záchranky, našťastie už bez smrťákov. Podobné to bolo v januári 2016, kedy bolo smrteľných úrazov ešte viac a ľudia správy stále nechápali a čierna séria pokračovala.

Inak HZS mala vyvesenú výstrahu už pred najhoršími udalosťami.

Jjano

PaliT, kedy, v ktorých správach to bolo?

PaliT

Veľa tých ľudí sa zamorduje v úplnej nevedomosti. “Však sme len chceli vyjsť na chatu.” To pripomína výrok - “Nevedel som, že je nabitá.”

Darmo deň predtým bolo v správach, že sú nebezpečné podmienky. Im to jednoducho nedochádza.

Možno by sa mali v škole učiť základy prežitia v horách, inak naozaj vychovávame adeptov na Darwinovu cenu.

Peter61

jjano:
por.M.Červienka: Ľad je tam taký, že keď idete po ňom mačkami, ostávajú asi trojmilimetrové ďubky, takže žiadna stopa. Je to úplne betónové. Do vrtuľníka sme nasadali s mačkami na nohách a vysadali s čakanmi v ruke, aby sme sa najprv zapichli,“ vysvetlil.
spis.korzar.sme.sk/…/zachrana…

Eric

Márnosťšedivá, mne to už pripadá horšie ako v škôlke :) (Nie na HIKING, ale na Slovensku). Veď keď nie sú podmienky, tak tam neleziem, nie? Pokiaľ mám skúsenosti, výbavu (obutú a oblečenú), tak zhodnotím situáciu a v prípade, že ju vyhodnotím, ako relatívne bezpečnú, tak môžem ísť. V opačnom prípade (mačky v batohu, atď.) je to len prirodzená selekcia rozumovo menej zdatných jedincov a proti tomu ja nič nemám.

Jjano

RoL, nebavíme sa o lavinóznom teréne. Na normálnej zimnej túre máš bežne ruku v pútku a to aj na svahu, kde keď stratí balans, tak sa šmýka desiatky metrov...

Jjano

Už to v rozhovore s riaditeľom HZS opravili.

Ale aj naďalej nie je jasné, o akých mačkách obaja hovoria a podľa mňa je to dôležité. Pretože ak sa človek neznalý začne gúgliť, že koľko stoja mačky a zistí, že pod 100 € sa nedostane, tak začne špekulovaťm že pôjde bez nich, lebo si ich predsa na tých prá výletov za rok nebude kupovať.
Keby však záchranári jasne formulovali, či ide o turistické mačky, ktoré stoja do 30 €, tak by si ich iste kúpilo viac ľudí a pritom na bežnú zimnú turistiku stačia.

RoL

PaliT - suhlas s palickami, az na to, ze sa "ruka obvykla nachadza v putku". To hadam nie...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov