Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Reportáž Nízkotatranská stíhačka 2009

Počas uplynulého víkendu, 4.-5. júla, uzrela svetlo sveta ďalšia stovka, nonstop prechod hrebeňom Nízkych Tatier pod názvom Nízkotatranská stíhačka 2009. Nultý, pokusný ročník, nám ukázal, že táto šialenosť je nielen realizovateľná, ale dokonca má úspech.

Od nápadu k realizácii

Nápad zorganizovať takúto extrémnu stovku vykvitol v Radovej hlave (TK Filozof) po tom, čo minulý rok prešiel hádam všetky slovenské stovky okrem Rudohorskej. Prejsť hrebeň Nízkych Tatier nonstop sa na prvý pohľad zdalo úplne neskutočné, a možno práve preto sme sa do toho zapojili aj my a Marmota. Boli sme sami zvedaví, ako tento extrémny prechod dopadne.

Prípravy

Najdlhšie trvalo vybavenie výnimky z návštevného poriadu kvôli pohybu v noci, ktorý je inak zakázaný. Napokon sme šťastne dostali rozhodnutie a mohol sa začať kolotoč príprav: časový harmonogram kontrol, účastnícke listy, kontrolné listiny, lekárničky, príprava občerstvenia, zháňanie cien, vybavovanie povolení na vjazdy, vybavenie ubytovania v Telgárte, občerstvenia na Kamienke atď. Kto niečo podobné organizoval, vie si to predstaviť.

Pred štartom

Časť účastníkov dorazila do Telgártu už v piatok večer. Rozložili sme sa v dvoch triedach miestnej základnej školy a pomerne skoro zaľahli. Ráno sa na modrej oblohe preháňalo len pár oblakov, počasie vyzeralo sľubne. Pretekári sa pripravili, pobalili a vyrazili ku kostolu na štart.

Preteky

Pred deviatou vyrazilo 24 nadupaných dvojíc v ústrety nízkotatranskému hrebeňu. Na Kráľovej holi ich už očakával Robo, ktorý výnimočne vymenil motorku za turistické topánky. Ako prvé sem dorazilo družstvo č. 21, Peter Kračmer a Marek Stančík, o 10:13. Väčšina účastníkov prešla kontrolou do 11-tej hodiny. Na kontrolu v Priehybe (ja, Ľubo) dorazilo ako prvé totožné družstvo o 12:59, v oboch prípadoch v tesnom závese moravský tím, neskôr víťazný. Na Priehybe si účastníci doplnili vodu, občerstvili sa kofolou a pokračovali do orientačne náročnej časti Kolesárová - Čertovica.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Na Čertovicu (Nora, Bacaardi, ja, Ľubo) dorazil ako prvý tím č. 16, Martin Závodník a Jára Hrabica o 17:30. Ostatní prichádzali do 22:38. Na kontrole sme mali k dospizícii banány a horalky, väčšina zapadla aj do niektorej z reštaurácií. Sedem dvojíc sa tu rozhodlo skončiť, ďalšie dve skončili v okolí útulne Ramža. Ostatní už s trochu menším entuziazmom, ale stále s pomerne dobrou náladou a už aj so zapnutými čelovkami pokračovali smerom na Kamennú chatu.

Na Kamennej chate pretekárov očakával Tomáš a čaj. Ako prví dorazil tím č. 16, Martin Závodník a Jára Hrabica, 20:53, tesne za nimi tím č. 11, Richard Pouš a Martin Bartoň, ktorí od začiatku pretekov strácali na prvé tímy len niekoľko minút. Pretekári prichádzali na Kamienku do 3:06, pričom aj tu sa rozhodlo sedem dvojíc skončiť a rozložili sa na chodbe chaty.

Po hrebeni zahalenom hmlou pokračovalo osem dvojíc a jedna novovytvorená dvojica plus jeden. Na Ďurkovú (Lenka, Rasťo) dorazili prví opäť Moraváci o 23:30. Dve dvojice sa tu rozhodli skončiť. Do Hiadeľského sedla (Nora, Baccardi, ja, Ľubo) už takmer za svitania dorazil vedúci moravský tím o 3:48, za ním o 5:11 dva tímy - č. 11, Richard Pouš a Martin Bartoň a č. 5, Ján Pristach a Martin Slivka. Všetci, čo dorazili do Hiadeľského sedla, už prišli až na Donovaly. Snažili sme sa povzbudiť pretekárov poslednými banánmi, horalkami a kofolou, ale asi najpovzbudivejší bol pohľad na donovalské strechy a posledné prázdne miesto na účastníckom liste čakajúce na finálnu nálepku.

Do cieľa k Benžovi dorazili ako prví Martin Závodník a Jára Hrabica s tímom č. 16 o 5:35, čím sa stali víťazmi pretekov v kategórii mužov a aj celkovými. Druhí dorazili Ján Pristach a Martin Slivka, č. tímu 5, o 6:54. Tretí tím č. 11, Richard Pouš a Martin Bartoň, o 7:01. Nasledovali víťazi kategórie zmiešaných dvojíc, maďarskí pretekári Anita Szilagyi a Ferenc Szendrei s číslom 24, o 10:25, ako jediná zmiešaná dvojica, ktorá prešla celú trasu. O 11:48 dorazil tím č. 3, Ivan Martynek a Peter Blaho, a o 12:10 rodinný tím Andrej a Ladislav Szibilla, s číslom 14.

Na Donovaly dorazili po aj "polovice" tímov 7, 10 a 15 - Vladimír Klika, Tomáš Glajza a Rastislav Goriščák, o 12:03, 12:45, 12:45. Napokon sa do limitu na Donovaloch zmestila aj dvojica č. 2, Martin Kiňo a Branislav Drgoňa, ktorá na Kamennej chate ohlásila koniec, napokon sa však po oddychu rozhodla pokračovať. Nesplnila však limit Ďurková.

Výsledky

Kategória Muži

1. miesto: Martin Závodník - Jára Hrabica
2. miesto: Ján Pristach - Martin Slivka
3. miesto: Martin Barton - Richard Pouš

Kategória zmiešané dvojice

1. miesto: Anita Szilagyi - Ferenc Szendrei
2. miesto: Mika Kamasová - Juraj Kamas
3. miesto: Veronika Nahácka - Ján Guniš

Víťazom blahoželáme. Na mieste si prevzali poháre a vecné ceny im doručíme poštou. Celkové výsledky sú tu.

Ďalšie reportáže:
VTK Marmota
Víťazi
Richard Pouš
Martin Kiňo

Záver

Tešíme sa, že Nízkotatranská stíhačka má pozitívny ohlas a sme rozhodnutí na budúci rok zorganizovať jej 1.ročník. Tohtoročný nultý nám ukázal cestu a tak budúci bude hádam ešte o niečo lepší, zaujímavejší a hádam aspoň s takým dobrým počasím, aké bolo teraz. Ďakujeme za všetky pripomienky, postrehy a návrhy.

Ďakujeme za podporu

Sponzori: Montane, outdoorsport.sk, Milo
Partneri: Horská záchranná služba, Kamnená chata pod Chopkom
Správa NAPANT
ZŠ Telgárt
OZ Lesy SR Beňuš
Lesná správa Liptovská Osada

Fotogaléria k článku

Najnovšie