Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Reportáž Výšľap na Devínsku Kobylu 2013

V septembri sa v Devínskej Novej Vsi tradične koná výšľap na Devínsku Kobylu, najvyšší kopec Bratislavy. Tento rok bol 7. ročník. Víťazom je účastník s najväčším počtom absolvovaných kôl v 24- a 12-hodinovej disciplíne (v prípade rovnakého počtu kôl rozhoduje kratší celkový čas) a súťaží sa aj o najrýchlejšie kolo. Podujatie nemá charakter hromadných mediálne známych súťaží. Napriek tomu si pochod udržiava stabilnú, ak nie rastúcu účasť a kvalitu organizácie. Aktéri si posúvajú hranice svojich schopností alebo trénujú pred ďalšími pretekmi, ako napr. víťazka zmiešaných dvojíc Nízkotatranskej stíhačky 2012.

Alebo ako bolo na ročníku najdaždivejšieho počasia

Podujatie organizuje Jozef Rajchl - XTREMERUN a Lenka Zlochova - Ecofriends o. z. Spoluorganizátormi boli Klub slovenských turistov Spartak BEZ a Turistický klub AŠK INTER Bratislava. A ako bolo? Aké boli dosiahnuté výkony tohto ročníka? Ako bol ovplyvnený prívlastkom „ročník najhoršieho počasia“?

Trasa

Bratislava - Devínska Nová Ves, zastávka Milana Marečka – vodáreň – Bočná cesta - Devínska Kobyla, rázcestie a späť (trasa na mape)

Začiatok, 18.30 h

Súťažiaci prichádzajú na registráciu/štart priebežne. 15 minút po štarte sa ženie 16 pretekárov k vrcholu Devínskej Kobyly, kde je kontrolné stanovište. Každoročne ho obetavo okupuje celých 24 hodín Jozef Karovič z KST Spartak BEZ. Udeľuje za každý príchod pečiatku, ktorá sa na štarte skontroluje. Prvé kolo sa ešte beží za šera, ale s pribúdajúcim časom sa na trase začínajú objavovať čelové lampy a baterky. Teplota klesá na hodnotu, kedy sa parí z úst a tak čelovky musia presvietiť aj túto hmlu. Prekonané kolá pribúdajú. Okrem malých detí je tu takmer každá veková kategória. Niekto beží, iný kluše alebo len kráča s paličkami alebo bez nich. Organizátori dopĺňajú občerstvenie.

Noc a začiatok dažďa

Zázemie je útulne zriadené vo vestibule materskej školy. Podaktorí to využívajú a snažia sa o trochu relaxu či spánku. Okolo tretej hodiny ráno prichádza naplnenie predpovede počasia. Začína drobne pršať, po chvíli dážď naberá na intenzite. Pod vrcholom sa tvorí hmla a cítiť chlad. Hoci trasa vedie lesom, terén sa rýchlo rozmáča a zbieha sa čoraz ťažšie. O piatej nadránom stále neprestáva pršať. Atmosféra je hodná lejaku. Niektorí sa ešte snažia bojovať, iní nabrať troška energie v spánku. Podaktorí pozastavujú preteky s nádejou, že sa neskôr vyčasí. K záveru nočnej 12-hodinovky (o 6.30 h) niektorí pretekári končia a preraďujú sa z kategórie 24 h na 12 h. Nájdu sa aj takí borci, čo naopak prechádzajú na 24 h.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ráno, 6.30 h

Ráno sa pridávajú k nočným účastníkom denní 12-hodinovkári. Lejak neprestáva a im nezostáva nič iné, len ísť v ňom hore a hore, s dáždnikom, pončom alebo len tak. Majú síce výhodu denného svetla, ale premočený chodník a takmer potôčik stekajúci z vrcholu im to poriadne sťažuje.

Posledná štvrtina

Po obede dážď na malé chvíle uberá zo svojej intenzity. Na trasu prichádzajú deti. Teplomer ukazuje len čosi okolo 13 stupňov. S pribúdajúcim časom sa čoraz viac začína sledovať tabuľa priebežných výsledkov. Vedúci pretekári kontrolujú svoje pozície. Ostatní, dážď-nedážď, sa ich snažia dobehnúť alebo si aspoň vylepšiť svoje osobné skóre. Poryvy vetra občas zhodia konár, treba dávať pozor! Minuloroční účastníci by vedeli rozprávať, ako tu vietor dokáže silno fúkať. Okolo piatej podvečer prestáva pršať. Na rakúskej strane sa ukazuje slnko.

Koniec, 18.30 h

Prichádza koniec výšľapu. Poslední vytrvalci sa vracajú z vrcholu. Organizátori počítajú výsledky, rozdávajú účastnícke diplomy. Energia sa dopĺňa silným vývarom, domácimi koláčmi a výbornou družnou atmosférou. Vyhlasujú sa výsledky, keď k nám prichádza z vrcholu Kobyly „pečiatkár“ a zožína aplauz. Potleskom sú odmenení aj obetaví organizátori, ktorí to nemali ľahké v neletných podmienkach.

Záver

Výkony a účasť boli poznamenané nepriazňou počasia, ale napriek tomu bol tento ročník po organizačnej a aj športovej stránke úspešný. Poďakovanie patrí všetkým, ktorí pomohli s realizáciou podujatia. Obdiv a uznanie si zaslúžia všetci súťažiaci. Pozitívne hodnotím, že tradične je zaradená aj kategória pre deti, vďaka čomu tu vládne rodinná atmosféra a je zdrojom nie jedného úsmevu.

Výsledky

Pre zaujímavosť a celkový obraz uvediem, že víťazmi „kráľovskej“ disciplíny 24 h - muži boli Kováč Peter a Kováč Jaro s 18-timi kolami, čo predstavuje prevýšenie 6120 m a vzdialenosť 108 km.

Propozície

Začiatok bol v piatok 13. 9. 2013 o 18.30 h a koniec o 18.30 h nasledujúceho dňa. Registrácia prebiehala na mieste alebo elektronicky. Štart a cieľ - individuálny podľa príchodu a registrácie. Každý účastník zdoláva ľubovoľnú vzdialenosť, ľubovoľnou rýchlosťou a technikou (chôdza, nord walking, dog treking, beh). Jedno kolo má prevýšenie +340 m (stúpanie) a -340 m (klesanie) s dĺžkou 6 km.

Kategórie 24 h a 12 h:
Muži, Muži 50+
Ženy, Ženy 50+
Mládež 15 - 18, Deti do 15, deti MŠ,
Dog treking

Štartovné deti: 12/24 h 0,50 €
Štartovné: 12 h 3,00 €
Štartovné: 24 h 5,00 €

Súvisiace odkazy

Výšľap na Devínsku Kobylu
Výšľap na Devínsku Kobylu 2011

Fotogaléria k článku

Najnovšie