Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Čelovka Silva Trail runner II USB

Veľmi ma potešila možnosť otestovať novinku od švédskeho výrobcu kvalitných svietidiel SILVA. Na jeseň je čoraz menej denného svetla, nočné výbehy do prírody, ako i po meste sa stávajú čoraz častejšou realitou a tak som čelovku počas mojich tréningov podrobil intenzívnej záťaži, aby som zistil, čo sa v nej skrýva.

Výrobca
Silva
Model
Trail runner II USB
Typ
ľahká bežecká čelovka s akumulátorom
Materiály
1 x High power LED, 1 x Semi high power LED, hliník, plast
Hmotnosť
130 g – vrátane akumulátora
Farebné kombinácie
čierna/biela
Páči sa mi
nízka hmotnosť, intuitívne ovládanie, komfort nosenia
Nepáči sa mi
nemožnosť jednoduchej výmeny napájacieho kábla, absencia blikajúceho červeného svetla v zadnej časti čelovky
Ostatné info
Svetelný tok (max): 140 lumenov
Výdrž: 10 h (min. výkon), 4 h (max. výkon)
Dosvit: cca 50 m
Napájanie: Li-Po akumulátor 1800 mAh
Nabíjanie: microUSB konektor
Doba dobíjania: 4 h
Vodeodolnosť: IPX-6
Infocena
65 €
Hodnotenie
- cena: 7 z 10
- hmotnosť: 9 z 10
- dizajn: 9 z 10
- manipulácia: 8 z 10
- rozmery: 8 z 10
- materiály: 9 z 10
- údržba: 10 z 10
- cena/výkon: 8 z 10
- detaily: 8 z 10
- multifunkčnosť: 5 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 81 bodov
» vysvetlenie hodnotenia

Produkt sa dodáva v kompaktnej papierovej krabičke. Po otvorení nastalo menšie prekvapenie, keď sa okrem prístroja v balení nenachádza nič iné, ani nabíjačka, ani návod na obsluhu. Avšak následne som pochopil, že návod je v tomto prípade úplne zbytočný, keďže čelovka je naozaj blbuvzdorná a všetky ostatné potrebné údaje sú napísané na povrchu balenia. Nabíjačka by bola asi tiež zbytočným zaťažovaním životného prostredia, pretože čelovka sa dobíja pomocou mikro USB konektora, s ktorého dostupnosťou nemôže byť v dnešných časoch problém.

V prvých momentoch ma zaujal relatívne malý predný člen so svietidlom s dvomi LED diódami. Vypínač sa nachádza na jeho boku, pre pravákov sa dobre ovláda ukazovákom pravej ruky a ľavákom bude asi skôr vyhovovať ovládanie palcom ľavej ruky. Prístroj sa na nič nehrá, nemá žiadne prehnané funkcie, programovanie, zoomovanie, ani iné vychytávky, aké teraz letia a úspešne motajú hlavu všetkým užívateľom, ktorí si len jednoducho chcú posvietiť na cestu. Po stlačení spínača sa vždy zapne do najsilnejšieho módu (140 lumenov), po jeho následnom stlačení sa prepne do menej výkonného módu. Ak spínač stlačíme ešte raz, prepne sa znovu na silnejšiu svietivosť. Pre vypnutie čelovky je potrebné spínač stlačiť na dlhšiu dobu (cca 2 sekundy), následne obe diódy zhasnú, pričom jedna ešte krátky čas svieti slabo zeleným svetlom a potom zhasne. Pokiaľ spínač podržíme dlhšiu dobu (cca 2 sekundy), keď je čelovka vypnutá, zapne sa stroboskopický mód, ktorý som s obľubou používal na upozornenie protiidúcich cyklistov, ktorí sa domnievali, že ich stroboskopické disko na bicykloch je pre mňa príjemné spestrenie behu.

Predný člen svietidla je zo zadnej strany (priliehajúcej k hlave) vybavený plastovou výstužou, ktorá má zabezpečovať pohodlné priľnutie k čelu používateľa. Z vlastného prístroja vedie kábel do zadnej časti, kde je umiestnený akumulátor vo vodotesnom plastovom obale, ktorý sa ešte vkladá do šikovného čierneho nylonového puzdra. Puzdro je uchytené o popruh pomocou suchého zipsu, takže je ľahko demontovateľné. Kábel je „pružinovo“ stočený, takže netvorí prekážku pri nastavovaní popruhu na potrebnú veľkosť podľa obvodu hlavy. Funkcia je zabezpečená jednoduchým známym systémom plastovej pracky. Ak by sme chceli nosiť akumulátor niekde v oblasti pása, je vhodné si zohnať dlhší napájací kábel, ktorý je samozrejme demontovateľný. Nevýhodou je, že kábel sa dá síce odmontovať od svietidla, ale nie od akumulátora, takže s dlhším káblom je potrebné zohnať aj nový akumulátor alebo zmajstrovať predlžovačku.

Akumulátor s kapacitou 1800 mAh je, ako z názvu vyplýva, nabíjateľný pomocou akejkoľvek nabíjačky s koncovkou mikro USB. Po zapojení nabíjačky začne na vrchnej časti akumulátora svietiť nenápadné červené svetlo, ktoré sa po nabití (cca 4 hodiny po úplnom vybití) zmení na zelené. Je trochu na škodu, že výrobca neosadil zadný kryt akumulátora blikajúcou červenou diódou pre zabezpečenie viditeľnosti bežca zozadu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Praktické skúsenosti

S čelovkou som mal možnosť nabehať stovky kilometrov, ako v úplnej tme, tak aj v šere, mraze, daždi (čelovka má certifikát IPX6), či v hmle. V ani jednom prípade mi nepripravila krušné chvíle, vždy odviedla 100%-nú prácu, aká sa od nej očakávala a preto ako jej prioritnú vlastnosť by som vyzdvihol spoľahlivosť. V silnejšom móde dokonca mierne prekračovala deklarovanú výdrž 4 hodiny a i potom nezhasla ako fakľa, vybíjanie akumulátora sa prejavovalo pozvoľným znižovaním intenzity svietenia. Tento fakt je veľmi dôležitý, nakoľko mám skúsenosti s inými čelovkami, ktoré bez varovania zhasli, čo nie je najmä v teréne nič príjemné. Pri klasických večerných alebo nočných behoch v menej náročnom teréne úplne postačuje slabší mód svietenia, kde sa dajú bez problémov rozoznať nerovnosti alebo prekážky. Silnejší mód som používal najmä v neprehľadnom teréne, alebo v prípadoch, kedy som sa potreboval orientovať a hľadať napríklad turistické značky na stromoch. Postačujúci dosvit som odhadoval niekde okolo 50 m. Stred svetelného kužeľa som mal nastavený na asi 2 metre pred seba, pričom systém nazvaný výrobcom „Intelligent light“ zabezpečoval dostatočnú svietivosť na bod, kde bol kužeľ zamierený a rovnako aj dostatočné osvetlenie širšieho okolia pre zabezpečenie periférneho videnia. Veľmi som ocenil plynulý spôsob nastavovania sklonu predného člena, ktorý nie je riešený „skokovo“ ako pri niektorých druhoch čeloviek.

Po nastavení správnej dĺžky elastického popruhu svietidlo neskáče, neposúva sa, nešmýka sa a neprekáža. Po zhruba 10 minútach behu som so železnou pravidelnosťou úplne zabudol, že mám niečo na hlave. Prístroj je veľmi ľahký (130 g s akumulátorom) a to, čoho som sa obával, že akumulátor bude pri behu skákať a udierať ma do zátylku hlavy, sa nedialo ani pri rýchlejších zbehoch. Rovnako dobre drží aj na čiapke či šatke. Plastový segment priliehajúci k čelu je primerane zakrivený, takže jediné prirovnanie, aké mi doposiaľ napadlo, je to o zadnej časti bábätka a nočníku.

Záver

Moje nočné behy prírodou boli v posledných dňoch obohatené o veľký komfort, spoľahlivosť a dostatočný výkon v podobe čelovky Silva trail runner II USB. Intuitívne ovládanie a absencia rušivých vplyvov pri rýchlom pohybe z nej robia vhodného spoločníka na bežecké podujatia s prívlastkom „ultra“, ale viem si jej využitie bez problémov predstaviť na bežkách, horskom bicykli, turistike, alebo iných outdoorových aktivitách, kde je posvietenie si na cestu podmienkou pre dokonalý zážitok z pohybu mimo civilizácie.

Fotogaléria k článku

Najnovšie