Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Bežecká vesta Raidlight Gilet Responsiv 8 L

Do rúk sa mi dostala bežecká vesta francúzskej firmy Raidlight, ktorá sa zameriava najmä na trailové a ultratrailové vybavenie. Táto značka nie je ešte na Slovensku medzi bežcami príliš rozšírená, ale ako som si stihol všimnúť, v zahraničí sa teší celkom slušnej popularite. Jej zameranie na maximálnu funkčnosť, ergonómiu a kvalitu, pri čo najnižšej hmotnosti dáva tušiť, že to nebude outsider na trhu. Spomínaná vesta bola v roku 2015 ohodnotená prestížnou francúzskou dizajnérskou cenou, tak som bol pochopiteľne zvedavý, čo dokáže.

Výrobca
Raidlight
Model
Gilet Responsiv 8 L
Typ
Bežecká vesta
Materiály
3D tkanina, Ripstop, rýchloschnúca RDry tkanina
Hmotnosť
160 g
Základná litráž
8 l
Farebné kombinácie
šedo-biela
Páči sa mi
Nízka hmotnosť, materiál vyhotovenia, možnosť nastavenia, prepracovaný úložný priestor, mega dry pocket
Nepáči sa mi
Dlhé dolné pútko na zapínanie vesty, ktoré odstáva
Hodnotenie
cena: 7 z 10
hmotnosť: 10 z 10
dizajn: 10 z 10
manipulácia: 10 z 10
rozmery: 10 z 10
materiály: 10 z 10
údržba: 10 z 10
cena/výkon: 9 z 10
detaily: 9 z 10
multifunkčnosť: 8 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 93 bodov
» vysvetlenie hodnotenia

Konštrukcia

Vesta je primárne určená pre stredné a dlhé trate, z čoho vyplýva objem zadného vaku (8 litrov), ktorý sa vnútorne delí na dve časti. Vak nie je zhora uzatvárateľný. Prvá, väčšia časť je dostatočná na uloženie oblečenia, mapy, jedla, čelovky, prípadne inej výbavy. Je tu aj pútko na suchý zips, na ktoré sa dá zavesiť „mega dry pocket“, čiže igelitové vrecko, ktoré je štandardne súčasťou balenia a do ktorého sa dajú uložiť veci citlivé na vlhkosť. Rovnako sa však do oddelenia dá napasovať akýkoľvek hydratačný chrbtový systém, ktorého hadička sa dá prevliecť cez oba ramenné popruhy tak, aby nezavadzala. Menšie oddelenie chrbtovej časti je využiteľné na veci, ktoré potrebuje bežec mať rýchlejšie po ruke. Po oboch stranách sa nachádzajú nastaviteľné rozopínacie elastické popruhy, ktoré slúžia najmä na upevnenie paličiek. Nasleduje unikátny systém nastavenia stiahnutia vesty pomocou mikrometrických ovládačov a pevného drôtu. Táto časť môže byť ale použitá aj ako ďalšie vrecká (napríklad na papierové vreckovky). Predná časť vesty, teda popruhy, sú pomerne široké a poskytujú celkom štyri vrecká na fľaše, tyčinky, gély, kľúče... čokoľvek, čo sa do nich zmestí. Vrecká sú perforované pre zabezpečenie lepšej ventilácie. Rovnako sú tu dve pútka na upevnenie zariadení s klipom (GPS, mobil, hodinky, atď.). Vesta sa zapína dvomi nastaviteľnými pružnými sponami, na vrchnej z nich je odnímateľná píšťalka.

Materiál, z ktorého je vesta vyrobená, je vzdušný, rýchloschnúci, dobre odvádza vlhkosť a nie je nepríjemný ani pri nosení priamo na pokožke. Celá vesta váži iba 160 gramov, čo je pri množstve použitých vychytávok až neuveriteľné. Vyrába sa v dvoch veľkostných prevedeniach S-M a L-XL.

Skúsenosti z používania

Prvé, čo mi udrelo do pozornosti, bolo, že chrbtová časť nie je zhora uzavretá. Moje obavy z vypadávania vecí však boli zbytočné, nakoľko keď sa vesta oblečie, všetko zostáva pevne vo svojej polohe. Naopak, neskôr som práve túto vlastnosť hodnotil pozitívne, keďže odpadli otravné peripetie s manipuláciou so zipsom, vždy keď som chcel niečo vytiahnuť. Vesta sa dá perfektne nastaviť pomocou hrudných sponiek, mikrometrickými ovládačmi a keďže som na svojich behoch nenosil paličky, pútka na upevnenie palíc som takisto používal na nastavenie stiahnutia vesty okolo tela. Všetky ovládacie prvky a vrecká sú vhodne a logicky umiestnené. Mikrometrické stavidlá sa dajú využiť aj na uchytenie nejakých drobností, ako napríklad balíčka papierových vreckoviek, avšak tu už treba dávať pozor pri vyzlečení vesty a následného uvoľnenia zovretia drôtu, pretože upevnená vec má tendenciu z tohto zovretia vypadnúť.

Samotný pocit pri behu je vďaka niekoľkonásobnej možnosti nastavení perfektný. Umocňuje ho aj nízka hmotnosť vesty. Vďaka pomerne veľkým vreckám na predných popruhoch, do ktorých sa zmestí naozaj veľa materiálu, nie je nutné vestu často vyzliekať, takže onedlho sa stane súčasťou bežcovho tela a prestane ju úplne vnímať. Vrecká sú primárne určené pre fľaše rovnakého výrobcu, s chytrým systémom „dávkovania“, ktoré sa však štandardne s vestou nedodávajú. Mne však elastické vrecká spoľahlivo fungovali aj s fľašami iných výrobcov, dokonca aj s 3 dcl fľašami od detských džúsov. Vždy držali na mieste aj v prípade divokejších pohybov, a pritom sa v prípade potreby dali ľahko vytiahnuť. Kapacita 2 x 0,5 litra úplne postačuje na väčšinu behov, dá sa však zvýšiť pridaním vodného vaku do zadnej časti vesty. Ten sa dá v prípade potreby zavesiť prostredníctvom suchého zipsu na pútko. To je však prednostne určené pre zavesenie iného systému - mega dry pocketu, čo je vlastne veľké igelitové vrecko uzatvárateľné dômyselným spôsobom, ktorý zabezpečuje 100 % nepriepustnosť vlhkosti, ale zároveň veľmi rýchlu dostupnosť k uloženým veciam.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Materiál vesty je veľmi priedušný, pot odvádza spoľahlivo, vidieť to vždy po ukončení behu na spomínanom igelitovom sáčku, na ktorom sa vlhkosť zachytí. Spoje a vrecká sú z elastického materiálu, ktorý sa spoľahlivo prispôsobí tomu, čo do nich vložím. Nepríjemné nadhadzovanie, ktoré po čase naozaj lezie na nervy, som nezažil ani pri kľúčoch alebo tyčinkách.

Vyrába sa iba v bielo-šedej kombinácii. To znamená, že pri častom používaní a známom zaobchádzaní s vecami po odbehnutých x kilometroch, už nebude bežec vyzerať ako z katalógu, ale o to asi ani nikomu nejde. Na druhej strane, vesta sa dá ľahko oprať a vyschne naozaj veľmi rýchlo. Vytkol by som snáď len zbytočne dlhé dolné pútko na zapínanie vesty, ktorého vyčnievajúcu časť som musel vždy nejako schovať/upevniť (napríklad zastrčením pod ramenný popruh).

Vesta sa za krátky čas stala mojou najobľúbenejšou časťou výstroja napriek tomu, že vlastním najrôznejšie ľadvinky, bežecké ruksaky, fľaše do rúk a podobne. Jej nízka hmotnosť, možnosť perfektne ergonomického nastavenia na telo bežca a ľahko dostupný úložný priestor ma presvedčili o tom, že toto je najlepšia voľba aj pre extrémne dlhé trate.

Fotogaléria k článku

Najnovšie