Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Foto SportShots Lukáš Budínský
Foto SportShots Lukáš Budínský Zatvoriť

Rozhovor Prípravy na Malofatranskú 100-ku vrcholia

Minulý rok mala obľúbená ultra-trailová akcia Malofatranská stovka prestávku. Tento rok na pretekárov čakajú viaceré zmeny oproti tomu, na čo boli zvyknutí v predchádzajúcich ročníkoch, ale aj na iných pretekoch v rámci Slovenskej ultratrailovej ligy. MF100 sa tiež pridáva medzi preteky, ktoré nebudú používať jednorazový plastový riad. V rozhovore s hlavným organizátorom Martinom Drozdom si povieme viac.

Pre tých, ktorí už možno za dva roky pozabudli, o aké preteky, ide, by si ich mohol v krátkosti predstaviť.

Malofatranská stovka sú preteky v pohorí Malej Fatry v kategórii ultra-trail (horský ultramaratón). MF100 je registrovaným členom ITRA a každoročne sa uchádza o štatút kvalifikačných pretekov pre podujatia združené v ITRA, napr. jeden z najznámejších horských ultramaratónov v Európe Ultra-Trail du Mont-Blanc®. Predpokladom úspešného dokončenia niektorej z trás MF100 je výborná fyzická kondícia a dostatočné skúsenosti s horskými ultrabehmi.

Trasa prechádza celým pohorím Malá Fatra (Krivánska Fatra a Lúčanská Fatra) s výraznými stúpaniami a klesaniami a viacerými exponovanými miestami. V tomto roku máme až štyri rôzne trasy: klasickú "stovku" s parametrami 101,9 km / +6,699 m / -6,784 m; polovičnú "detskú" päťdesiatku s parametrami 52,3 km / +4,124 m / -4,246 m, ktoré sú určené pre jednotlivcov. Stovku je však možné absolvovať aj vo dvojici - Ultra Štafete. Úplnou novinkou je trasa s parametrami 180,0 km / +9,575 m / -9,277 m s kódovým označením MF180. Niektoré gpx súbory nám ukázali prevýšenia vyše 10 km vertikálne, sme preto veľmi zvedaví, ako si s touto trasou poradí 23 prihlásených odvážlivcov.

V akom termíne sa bude konať tohtoročný, 6. ročník?

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Je to v "klasickom" MF100 termíne, t. j. prelom júna a júla - víkend najbližšie k tomuto termínu, čo je v tomto roku termín 29. júna až 1. júla. Preteky tak trvajú až do pondelka, kedy očakávame príchod posledných účastníkov najdlhšej 180 km trasy do Fačkovského sedla.

Aké zmeny v pretekoch nastali oproti predchádzajúcemu ročníku a čo Ťa k nim viedlo?

Asi najväčšou zmenou je úplná absencia značenia na úsekoch, kde trasa prechádza štandardnými značenými turistickými chodníkmi, čo je asi okolo 95 % všetkých trás. Na trasách budú len živé kontroly. Pristúpili sme k úplnému zrušeniu všetkých "neživých" t. j. statických kontrol v teréne, akými boli napr. kliešte. Veríme, že každý účastník chce sám seba reprezentovať ako zástancu pravidiel fair play a nebude si trasu zámerne a úmyselne skracovať, alebo inak podvádzať. V konečnom dôsledku oklame seba a v cieli pri kontrole GPS záznamu môže byť diskvalifikovaný. Nebudeme žiadať potvrdenie o zdravotnom stave, veríme, že je zodpovednosťou každého objektívne posúdiť svoj zdravotný stav a zbytočne neriskovať. Budeme však vyžadovať akceptovanie Informovaného súhlasu počas prezentácie t. j. súhlasu, že pretekár berie na seba všetky riziká spojené s účasťou na podujatí.

Na občerstvovacích staniciach už nebudeme používať jednorazové plastové poháre, tácky a pod. s cieľom podporiť environmentálny rozmer podujatia. Od účastníkov budeme vyžadovať vlastný pohár (súčasť povinnej výbavy) do ktorého dostanú svoj nápoj.

Napokon tu máme nový úsek v úvode trasy cez hrebeň Sokolie.

Koľko pretekárov bude štartovať na tomto ročníku? Prípadne ak vieš, po jednotlivých trasách.

V sobotu 15. júna o polnoci sme uzatvorili registráciu a vygenerovali finálnu štartovú listinu, podľa ktorej čakáme na prezentácii spolu 217 účastníkov na všetkých trasách a vo všetkých kategóriách. Najviac majú zastúpenie Slováci (123), nasledujú Česi (80), potom Poliaci (14) a Maďari (3). Máme aj niekoľko účastníkov z Nemecka (2) a Rakúska (1). Na trase MF50 očakávame 95 bežcov, na MF100 takisto 95 účastníkov, t. j. tieto dve kategórie sme takmer úplne obsadili (celkový limit bol 100 štartujúcich na každú trasu). Oproti 5. ročníku sa však výrazne znížil záujem o Ultra Štafety a tak v tejto kategórii privítame len 5 dvojčlenných štafiet. Na trasu MF180 sa odvážilo prihlásiť celkovo 23 ultra vytrvalcov.

MF 100 bude už o pár dní, s prípravami asi finišujete, prezraď niečo zo zákulisia, čo riešite práve teraz?

Posledný týždeň pred štartom finalizujeme rozdelenie a organizáciu dobrovoľníkov na stanovištia vrátane spolupráce s dobrovoľníkmi z Horskej služby Malá a Veľká Fatra, pripravujeme materiálové a technické zabezpečenie podujatia, dolaďujeme logistiku a nakupujeme občerstvenie, tento rok to opäť vyzerá na veľa melónov... Dôležitou súčasťou pretekov je elektronická časomiera a tento rok máme aj sledovanie účastníkov pomocou GPS trackerov - povinná súčasť výbavy pre trasu MF180 a voliteľná pre ostatné trasy.

Najnovšie