Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Lenka Vacvalová beží centrálnou časťou nízkotatranského hrebeňa, foto Vladimír Popluhár
Lenka Vacvalová beží centrálnou časťou nízkotatranského hrebeňa, foto Vladimír Popluhár Zatvoriť

Reportáž Nízkotatranská stíhačka 2020: bojovalo sa až do konca

Timotej Šály vyhral Nízkotatranskú stíhačku pri svojom prvom štarte na týchto pretekoch v horskom behu. Pritom bol ešte na predposlednom kontrolnom stanovišti na piatej priečke. Na pomery ultramaratónu vyhral s tesným rozdielom štyroch minút.

103 km a 5730 m prebehol za 13 hodín a 16 minút

Nízkotatranská stíhačka sú najstaršie 100-km preteky v kategórii ultra trail na Slovensku. Uplynulý víkend sa konal ich 11. ročník. Obvyklým scenárom býva to, že víťaz je jasný najneskôr od polovice trasy. Niekedy už od štartu. Tentokrát to bolo napínavé až do konca.

Z Telgártu vyštartovalo v rannom daždi 85 pretekárov na 103 km trasu a 77 pretekárov na 49 km trasu. Tá končila na Čertovici. Po úvodných 1000 metrov prevýšenia privítala pretekárov na Kráľovej holi hustá hmla. Pršalo s prestávkami celý deň, trasa bola veľmi blastistá a šmykľavá.

Nečakané odstúpenie prvého pretekára

Od začiatku bol na čele pretekov vlaňajší víťaz, šéfredaktor českého webu svetbehu.cz Tadeáš Vyvíjal. Jeho časy na kontrolách viacmenej kopírovali tie z minulého roka. O to väčšie bolo prekvapenie, keď za útulňou Ďurková prišla správa, že Tadeáš odstupuje zo zdravotných dôvodov. Nešlo o žiaden úraz a Tadeáš sa neskôr ukázal aj v cieli.

Ďalší priebeh pretekov bol zrazu otvorený, pretože dvadsať minút za Tadeášom sa nachádzali hneď štyria pretekári, ktorí mali medzi sebou minimálne rozostupy: Tomáš Štverák, Ondřej Pavelka, Ondřej Kovářík z ČR a Slovák Timotej Šály.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

“Snažil som sa ísť prvú polovicu čo najrozumnejšie, po Čertovicu som nechcel veľmi pretekať. Na Kamennej chate som zistil, že som piaty. Vtedy som si povedal, že to idem skúsiť dotiahnuť na tretie miesto,” hovorí Timotej Šály. Na Hiadeľské sedlo dobehol spoločne s Onřejom Pavelkom. Tam sa od dobrovoľníkov na kontrole dozvedel, že sú v čele pretekov. Na Kozom chrbte sa mu podarilo ešte trochu zrýchliť a napokon dobehol štyri minúty pred Ondřejom Pavelkom. Tretí dorazil český pretekár Tomáš Štverák.

Timotej Šály prebehol hrebeň za úctyhodných 13 hodín a 16 minút. Nejde však o rekord, najrýchlejšie trasu prebehol slovenský bežec Marián Priadka. V roku 2018 mu to trvalo 12 hodín a 3 minúty.

"Bežalo sa mi dobre, nemal som nejaké väčšie krízy. Asi najhorší bol úsek medzi Priehybou a Čertovicou," hodnotí preteky Timotej Šály. Nevľúdne počasie mu neprekážalo, len v najvyšších partiách hrebeňa, kde fúkalo, mu bola zima.

Lenka Vacvalová si prišla užiť Nízke Tatry

V kategórii žien sa zviedol boj medzi druhým a tretím miestom. Víťazka bola jasná od začiatku. Slovenská ultrabežkyňa Lenka Vacvalová prebehla trasu za 15 hodín a 2 minúty. Mala zároveň desiaty najlepší čas spomedzi všetkých pretekárov. Ženský rekord drží česká pretekárka Petra Ševčíková s časom 14 hodín 42 minút. Na druhom mieste prišla slovenská pretekárka Renáta Šmihálová, ktorá trasu prebehla za 20 hodín 59 minút. Po 27 minútach dorazila aj tretia pretekárka, Miluše Gombalová z Českej republiky.

Lenka Vacvalová označila Stíhačku za asi najkrajšie preteky v Čechách a na Slovensku. “Bola som nadšená z eufórie dobrovoľníkov, takýchto skvelých ľudí som na občerstvovačkách asi ešte nestretla. A príroda Nízkych Tatier je bomba.”

Aj Lenke sa išlo dobre, ťažko jej padlo len vyštverať sa naspäť na hrebeň z útulne Ďurková. Menšiu krízu mala aj v stúpaní z Hiadeľského sedla na Kozí chrbát, kde sa to veľmi kĺzalo. “Do Nízkych Tatier si šla trochu napraviť minulý rok, kedy som bežala Cestu hrdinov SNP a strašne som si Nízke Tatry odtrpela, lebo mi tam napadol v máji sneh. Tak som si povedala, že tentokrát si to musím užiť a celkom intenzívne som si to užila.”

Do cieľa dorazilo napriek počasiu 71 z 85 pretekárov.

Novinka tohto ročníka bola kratšia, 49 km trasa z Telgáru na Čertovicu

Kratšia, 49-kilometrová trasa od Telgártu po sedlo Čertovica sa tento rok bežala prvý raz. Dokončilo ju 76 zo 77 pretekárov. Víťazom sa stal slovenský pretekár Michal Weiss s časom 5 hodín 35 minút. O minútu za ním pribehol český pretekár Michal Repta. Prvú trojicu uzavrel Vladimír Jambrich, chatár z Chaty pod Kráľovou hoľou.

V kategórii žien sa na prvých troch miestach umiestnili slovenské pretekárky, vyhrala Ivana Líšková, ktorá trasu prebehla za 6 hodín a 34 minút. Zároveň dobehla na celkovom siedmom mieste. O dvanásť minút po nej prišla Diana Tonhauzerová, tretia bola Karina Vargová Ursínyová s časom 7 hodín a 17 minút.

Účasť bežcov zo zahraničia bola tento rok nízka, viacerí prihlásení museli účasť zrušiť kvôli obmedzeniam proti šíreniu koronavírusu.

O pretekoch

Ide o najstaršie 100-kilometrové preteky v horskom ultra maratóne na Slovensku. Preteky sú extrémne náročné – pretekári musia nonstop v limite 26 hodín prejsť 103 km vzdialenosť hrebeňom Nízkych Tatier. Celkové stúpanie je 5740 m.

NTS je zaradená medzi kvalifikačné preteky pre Ultra-Trail du Mont Blanc, najznámejší ultra-trail maratón na svete. Zároveň je súčasťou Slovenskej ultratrailovej ligy.

Preteky organizujú

HIKING.SK v spolupráci s OZ Slovak Ultra Trail.

Ďalšie podrobnosti o pretekoch a ďalšie fotografie nájdete postupne na stránke podujatia a taktiež na Facebooku.

Ďakujeme

Sponzorom a partnerom

Devold
DAMI’sport Donovaly
Kontur
MT Agency
Kamenná chata pod Chopkom
Útulňa Ďurková pod Chabencom
Chata M. R. Štefánika
Útulňa Andrejcová
Domček Horskej služby na Čertovici
Obec Telgárt
OZ Lesy SR Beňuš
OZ Lesy SR Liptovský Hrádok
Lesy mesta Brezno

Dobrovoľníkom

Pali Olejník, Tomáš Trstenský, Ivan Kadlečík, Andrea Kurdel, Jozef Magát, Rado Harach, Peter Horňáček, Naďa Regendová, Matej Štreba, Matej Oravec, Andrea Morongová, Matúš Morong, Maťa Hancková, Vlado Popluhár, Robert Hennel, Miro Svítek, Dušan Krajčovič, Vojtech Špišák, Vanda Hošeková, Martin Oceľ, Juraj Mucha, Stanka Plánka, Filip Plánka, Martina Šmídová, Ľubka Jobusová, Jana Miškolczyová, Peter Olenič, Pavol Bigoš, Marek Šúň, Kristína Miholeková, Dalibor Greguš, Katka Janechová, Lukáš Bukai, Kristýna Hollá, Monika Kučerová, Majka Latináková, Michal Bačinský, Peter Torma, Ingrid Košťúrová, Jana Podstavková, Peter Knížat, Katka Gajdošík Hrabovská, Dominik Kochan, Stanislav Krídl, Jakub Feik, Filip Košár, František Slaničan, Lucia Fraňová, Lujza Ferencová, Lukáš Ogurčák, Eva Ferenčíková, Martina Sýkorová, Martin Figuli, Damián Mock, Michal Zakarovský, Martin Semaník.

Fotogaléria k článku

Najnovšie