Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hodinky Garmin Fénix

Rustislove

Ja vlastnim Fenix-a uz od jula 2013 a som s nim spokojny. Pouzivam ho okrem tur v horach aj na behanie a bicyklovanie.

Co sa tyka presnosti GPS som zistil, ze cim rychlejsi pohyb tym presnejsie su udaje. Cize najhorsie na tom je meranie pocas chodze. Je inak zaujimave, ze v auguste som prechadzal priecnom sedlom aj ja a pri Teryho chate som mal take iste ulety mimo trasu ako uvadza autor. Zvlastne, nie? :-)

Z clanku neviem ci bolo uplne jasne, ze pre kazdy profil (ktorych moze byt niekolko) sa da nastavit pre rezimy (1)sledovanie trasy, (2)navadzanie a (3)vnutorne pouzitie rozne obrazovky pocas aktivity. Kazda obrazovka moze zobrazovat jednu az 3 veliciny. Niektore su dedikovane, ako napr. teplota aj s grafom. Takychto velicin ktore Fenix pozna je v pristroji neurekom. Dost zamrzi ich slaby popis v manuali, co je co, pretoze sa vo Fenixe zobrazuju iba ako skratky. Niektore sa viazu na externe snimace. Celkovo manual k Fenix-u je dost odflakany.

Dost vela informacii som musel cerpat z for (napr. forums.watchuseek.com/…/garmi…. Tiez ma stve ze na Adroid app sa vykaslali.

Co sa tyka map, tak riesenie od Garminu pre Fanix je na zaplakanie, ale vdaka nadsencom tu mame portal ako je napr. gmaptool.eu/…/maps-garmin-fen… kde najdete openstreet mapy celeho sveta ktore sa daju po castiach napumpovat do fenixu. Samozrejme kvoli velkosti pamate nie vsetky naraz ale pomocou SW MAPSOURCE je to velmi pohodlne. Velke plus tychto map je, ze obsahuju skoro vsetky slovenske turisticke chodnicky plus vsetky vyznamne kopce, stity a mesta. Odporucam vyskusat. Potom je pouzitie map vo Fenixe uplne super.

Musim dodat, ze na navigovanie sa GPX track nehodi, ako uvadza autor. Pretoze ak je v logu chyba pripadne ak pocas tury obidete nejaky bod, Fenix nevie ze moze ist podla najblizsieho dalsieho bodu ale treba sa vratit a ist presne podla vsetkych bodov (presne!). Pri route je to ako pri navigacii logicky podla blizkosti bodov. Ale na turn by turn navigaciu treba zabudnut. A route ako trasa vyzera ako sled useciek bod-bod cize jednotlive casy do ciela a vzdialenosti nie su presne, ale v horach je to podla mna aj tak velmi uzitocne.

Chcem tiez doplnit ze sekundovka ma asi 5 rezimov nastavenia nie len dve ciarky po obvode. Celkovo vzhlad hodin ako ukazovatela casu je konfigurovatelny s mnozstvom moznosti.

Porovnania s etrexom a podobnymi zariadeniami: Pouzivam ich aj na behanie a tam nic ine ako hodinky sa ani nehodi. Vyvojari stale aktualizuju firmware cize postupne pribudaju nove vlastnosti. Fenix napr. aktualne podporuje aj novu outdoor kameru od Garminu.

Co sa tyka vzhladu ja som spokojny s robustnostou aj so vzhladom.

Musim ale napisat kritiku na vyskomer. Fenix vie ziskat vysku zo zmien tlaku po predoslej kalibracii alebo z GPS. Ani jedna z tychto hodnot sa po cedennom merani neukaze ako velmi presna. Vzdy su odchylky, niekedy az desiatky metrov. Na portalch je toto dost kritizovane. Skoda.

Este dodam ze hodinky vedia podla GPS kedy vychadza a zapada slnko, kedy vychadza a zapada mesiac. Kedy je vhodne ist lovit zver. Velmi uzitocna je funkcia svietidla kedy je podsvietenie vybudene na max a displej je prazdny. V stane je to velmi uzitocne. Hodinky podporuju aj vibracny rezim. Alarmy sa daju naviazat na rozne udalosti, nie len casove.

Merhorn

K dizajnu, pridu mi ako hodiny kapitana nema :) Ako hodinky z vernehovskeho romanu zapasovane svojim vizorom do 19 storocia. Ale to nie je kritika, len ako mi pridu :)

Peter61
PaliT : nebolo tam dajake obmedzenie rychlosti svihu, a nad tuto povolenu rychlost tam dajak vypadavaju elektrony cez gtx membranu ? -)

Qeci : mate dakto skusenost s opravou, ked barometricky vyskomer uz nameria napr. o 80 m rozdiel pocas tury napr. 1000 m za 4 h ( Suunto Vctor) ? Pocasie na ture stabilne, takze zmena atm.tlaku IMHO iba pri zmene vysky.

Predtym som mal Avocet a ten sa mi zadl presnejsi.

Rado

@Ľubo - ja tiež preferujem strohý a decentný dizajn, preto ešte stále nosím staré otlčené Timexy lebo tie novšie dnešné vyzerajú hrozne. :) Ale ako hovoríš, je to subjektívne, a hlavne naživo to môže byť iné. Schválne som ani nepísal o materiáli lebo na tých detailných fotkách to vyzerá ako lacný plast. Ale čakal som že v tejto kategórii to plast nemôže byť.

Ináč Jaro asi myslel inštaláciu software na PC, ak som to dobre pochopil, aby mohol s GPS záznamom pracovať - zrejme bude začiatočník v tomto ohľade.

Ellessar

Ja používam Suunto AMBIT a velká spokojnosť, predtým som mal Suunto X10 avšak tie malí slabú výdrž, pri AMBIT-e mám na turistiku - podľa toho čo uvádzajú cca 50 hodín. Reálne som s nimi dal prechod nízkych tatier z čertovice na donovaly na tri dni a baterka bola niekde pri 40 percent. Plus oproti X10 majú merač pulzu.

Lubo

@rado
Dizajn je dost subjektivna vec. Mne sa velmi paci svojou strohostou bez vsakovakych obliniek. Material je na urovni - telo hodiniek je z magneziovej zliatiny (z tohoto materialu sa robia profi fotaky), pocitovo je velmi robustne a celok na omak posobi fest odolne.

@dmiba
O vydrzi pisem v clanku. Zopakujem vsak - pri zapnutom GPS vyrobca udava 16 hodin. Mne bateria vydrzala tak na 1 dlhu celodennu turu. Ak nepouzijes GPS, iba senzory, vydrzi nasobne viac a len v cisto hodinkovom rezime vraj 2 tyzdne. Primarne vsak ocakavam od hodiniek s GPS, ze ich bude majitel chciet vyuzivat s GPS. Teda 1 den a dost. Na viacdnovku treba zobrat so sebou batterypack alebo solarnu nabijacku, ci sa spolahnut na elektrinu v mieste noclahu.

@jaroslav jenis
Co myslis pod instalaciou? GPS v hodinkach proste je, netreba ho instalovat. Zapnes a ides :-)

Jaroslav Jenis

Ahoj Ľubo,poraď ako si naištalovať GPS mám ich len krátku dobu a ešte aj iné veci.Ďakujem prajem pekný večer,Jaro

PaliT

Suunto a výdrž? Asi najhoršia kúpa boli GPS hodinky na golf, plne nabité nevydržali ani 9 jamiek, už 2x mi ich akumulátor odišiel úplne, bolo to značné sklamanie...

Dmiba

Mozno som si to nevsimol, ale nevidel som vydrz tychto hodiniek. Predpokladam, ze vzhladom na gps to nebudu hodinky s vydrzou suntoo, skor nejake nabijacie hodinky a v pripade dlhsich tur ma informacia o vydrz na jedno nabitie s gps a bez gps dost velky vyznam.

Rado

Na mňa to tiež tak nejak z fotiek pôsobí - ten dizajn a materiál... hrubo/nedokončene. Možno je to subjektívne. Je to pekný počin všetko to natrepať do hodiniek, aj s grafickým displejom, ale tá obruba pôsobí... čudne :)

Lubo

@risototh
Mozes to nejako blizsie popisat?

Risototh

Na tych fotkach to vyzera ako nepodareny prototyp...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov