Objavte symbol samostatnosti a slobody nášho národa i drevenú rozhľadňu s čarokrásnym výhľadom

Na ceste medzi Brezovou pod Bradlom a Košariskami sa nachádza perla Myjavského regiónu. Na najvyššom vrchole pahorkatiny sa týči jedinečná stavba, neprehliadnuteľná ani z jednej svetovej strany – pietne miesto večného odpočinku legendárneho generála, pilota i hvezdára M. R. Štefánika. Pamätník na vrchu Bradlo pripomína život a dielo významného slovenského politika, vedca a vojaka európskeho formátu. Dielo podľa projektu geniálneho slovenského architekta Dušana Jurkoviča, mimochodom rodáka z Turej Lúky, postavili v roku 1928 za 280 pracovných dní. Biela terasovitá stavba so štyrmi 12-metrovými obeliskami je postavená z druhu vápenca zvaného travertín. Po čelných a bočných schodiskách sa dá dostať až k hrobu M. R. Štefánika. Umiestnenie generálovej mohyly ponúka čarokrásny výhľad na okolitý kopaničiarsky kraj.

Z mesta Brezová pod Bradlom vedie až takmer k pamätníku asfaltová cesta. Turistický chodník z mesta, ktorý je súčasťou Štefánikovej magistrály, má červenú farbu so zelenou odbočkou na Bradlo. Z Košarísk je pre turistov vyznačená cesta žltou, neskôr zelenou turistickou značkou. Od roku 1968 je Mohyla M. R. Štefánika národnou kultúrnou pamiatkou svetového dedičstva UNESCO.

K veľkolepému výhľadu na malebný kopaničiarsky kraj vedie len 137 schodov

Na okraji lesa pri obci Brestovec stojí veľkolepá 21,5 metra vysoká drevená rozhľadňa Brestovec – Poľana. Z nadmorskej výšky 580 metrov poskytuje rozhľadňa skutočne krásne výhľady na Biele Karpaty, Myjavskú pahorkatinu, Malé Karpaty, Považský Inovec, Tribeč, Vtáčnik a Strážovské vrchy. Pri pohľade na Veľkú Javorinu, Strážov či Inovec zaplesá nejedno turistické srdce. Cesta k rozhľadni vedie smerom od Myjavy cez Vrbovce do Brestovca. Po úseku stúpania v Brestovci sa odbáča na Poľanu, odkiaľ sú to už len 2 kilometre mierneho svahu priamo k rozhľadni. Prechádzka k rozhľadni je krátka, nenáročná a vhodná pre deti s rodinami.

V chotári obce Brestovec sa nachádza okrem rozhľadne aj rovnomenná vodná nádrž. Brestovec je prírodnou vodnou plochou v pokojnom prostredí, 2 kilometre vzdialenom od mesta Myjava. Počas horúceho leta využívajú vodnú nádrž rybári, vhodná je aj na kúpanie a slnenie. V zime slúži na korčuľovanie po zamrznutej hladine nádrže. Najmä milovníci ticha a pohody ocenia pokojné prostredie, ktoré vodná nádrž Brestovec ponúka.

Pre viac turistických informácií a zážitkov navštívte webové sídlo www.tsk.sk alebo www.trencinregion.sk.