To platí aj pre outdoorové oblečenie, ktoré sa tomuto trendu nijako nevymyká. Outdoorové značky sú predsa len viac v spojení s prírodou a ľuďmi, ktorí prírodu milujú a navštevujú. Škandinávske krajiny sú v tomto ohľade o krok ďalej, a to nielen kvôli svojim prísnym zákonom. Sú výborným príkladom, akou cestou sa dá ísť. V prvom rade ide o ekologickú výrobu, recyklovanie materiálov a samozrejme výrobu kvalitného oblečenia, ktoré je trvácne a tým sa redukuje trend tzv. „fast fashion“.

Nórska značka Skogstad ako prvá odprezentovala mikrofleecové produkty s certifikátom Nordic Swan Ecolabel. Táto „nálepka“ znamená, že materiály sú získané udržateľným spôsobom. Prísne sa sleduje celý životný cyklus výrobku - koľko energie sa spotrebuje na výrobu, či sú použité nezávadné farbivá, či sa zaobchádza dobre s tými, ktorí toto oblečenie vyrábajú a či sa dá recyklovať.

Skogstad norfic swan mikiny
Skogstad norfic swan mikiny

Jednotkou v eko výrobe je nórska značka Bergans of Norway, ktorá sa venuje výrobe oblečenia a outdoorových doplnkov už od roku 1908. Značka má najprísnejší certifikát bluesign®, ktorý prísne sleduje dodržiavanie ekologických štandardov a dopadov na životné prostredie. Bergans veľmi dbá na používanie recyklovaných materiálov. Syntetické tričko, vyrobené z recyklovaných plastových fliaš, spoznáte pod označením Repreve®. Chcete nosiť páperovú bundu s výplňou z recyklovaného peria z vankúšov a perín? V tom prípade si všímajte označenie Re:Down®. V Nórsku značka dokonca robieva „turné“, pri ktorom Vám oblečenie opravia a zašijú.

Bergans
Bergans

Najdôležitejšou kapitolou v boji proti odpadu je však používanie jednorazových plastov, či už na nápoje alebo potraviny. Ekologické fľaše a nádoby by mali byť základom výbavy do prírody. Laken je španielska spoločnosť, ktorá vyrába svoj sortiment v Európe. Fľaše sú vyrobené bez použitia BPA, ftalátov alebo iných škodlivých látok a heslom spoločnosti je: Opätovne používaj, redukuj odpad a recykluj. Širokú škálu rôznych typov fliaš, od tritánových, cez termo fľaše a obedáre nájdete na webe Norwayshop-u.

Laken
Laken