Teplotná inverzia

Vystúpiť tatranskými dolinami až nad oblaky je naozaj skvelým zážitkom. Za chrbtom len skalné steny, nad hlavou teplé slnko a pohľad na mäkučké kúdoly mrakov, ktoré prikrývajú všetky mestá a dediny naokolo. Tie sú v tom čase zamrznuté, studené a zachmúrené. To je teplotná inverzia! Meteorologický jav, kedy teplota vzduchu s výškou neklesá, ale stúpa, kedy sa teplý vzduch nachádza vyššie od zemského povrchu. Tento zaujímavý, možno nelogický úkaz, skúmal i zakladateľ Nového Smokovca – Doktor Mikuláš Szontágh (1843-1899), ktorý sa na základe meraní a pozorovania presvedčil, že najmä počas zimných inverzií je vo vyšších polohách naozaj nie len teplejšie, ale je tu i podstatne viac slnečných dní. Vo vysokých horských polohách, zväčša nad úrovňou lesa, v bezprašnom prostredí s málo alergénmi človek tak môže všetky problémy hodiť za hlavu a pohodlne si užívať silné a liečivé lúče žiarivého slnka.

Video o liečivej sile Tatier a Dr. Szontághovi

Nadmorská výška

Zatiaľ čo myseľ rozjíma, telo sa prispôsobuje nadmorskej výške. Prehlbuje sa dýchanie a zvyšuje sa prekrvenie dychových orgánov čo pôsobí pozitívne na samotnú regeneráciu dýchacích ciest. Zmenu v organizme spôsobuje aj zvýšená intenzita slnečného žiarenia či znížený atmosférický tlak. Tatranské chodníky, nad vrstvou prachovej a dymovej zóny, sú jednoducho obklopené dokonalo čistým vzduchom, takmer bez baktérií a alergénov. Najviac výhodné sú trasy, sprevádzané prijemným lesným prostredím, ktoré ponúkajú presýtenosť celého ovzdušia voňavými silicami v nadmorskej výške od 600 metrov do 2500 metrov.

Video o nadmorskej výške a jej pozitívach

Čistý vzduch

Nádych – výdych, tak málo vo Vysokých Tatrách stačí k tomu, aby ľudské telo pocítilo prvé žiaduce zmeny na tele i mysli. Zvýšená intenzita slnečného žiarenia, znížený atmosferický tlak či nadmorská výška spoločne s neobyčajne čistým vzduchom tvoria dokonalú kombináciu na liečivý relax. Vzduch je vo Vysokých Tatrách zároveň obohatený aj o fytoncídy, ktoré produkujú stromy. Tieto látky slúžia ako ochrana pred škodlivými mikroorganizmami a preto je v tatranskom vzduchu omnoho menej baktérií ako v mestách. Stromy, najmä ihličnaté, do ovzdušia zas vylučujú látky terpénovej povahy, ktorých inhalácia blahodárne vplýva na dýchacie cesty človeka. Tatranský čistý vzduch zlepšuje teda imunitný systém a znižuje zápalovú reakciu.

Video o čistom vzduchu a stromoch

Máte už zbalené?

O všetkých zdravotných benefitoch, ktoré Tatry ponúkajú sa dočítate na https://www.tatry.sk/tatryakoliek/

Realizované s finančnou s podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky