Aktuálne

Tip na túru

Jedna z menej navštevovaných malokarpatských túr vás zavedie k ikonickému Červenému domčeku a rozľahlým lúkam na Lintavách a na vrchol Skala. Okruh začína a končí v Stupave. Pôjdete aj po trase bývalej lesnej železničky na Košarisko.

Ďalšie tipy

  • Vysoké Tatry: Nenáročná, no atraktívna jesenná túra vo Vysokých Tatrách od Daniely Mäkkej vhodná pre všetky vekové kategórie. Navštívite symbolický cintorín, obídete Popradské pleso a po Tatranskej magistrále prejdete na Štrbské Pleso. Túra je plná pestrofarebných výhľadov do Mengusovskej a Zlomiskovej doliny.
    Jesenné Popradské pleso a magistrálou na Štrbské Pleso

  • Poloniny: Na krajnom východe by nemuselo byť tak veterno, môžete sa teda vybrať na hrebeň Polonín od Runiny. Okruh popísal Marián Jaššo, je plný zaujímavých miest s množstvom nádherných panoramatických výhľadov, najmä z vyhliadky na Riabej skale a Ďurkovca. Pri ceste naspäť sa môžete zastaviť na pútnickom mieste Tri studničky.
    Ďurkovec a Riaba skala z Runiny

  • Veľká Fatra: "Prvýkrát som si veľkofatranský Lysec všimol až počas našej hrebeňovky, kedy pritiahol môj zrak z vrcholu Rakytova. Veľkolepá hora s lúčnymi úbočiami, ihneď som začal dolovať mapu a zisťovať jej totožnosť. Ako keď sa mladý nezadaný chlap stretne s neznámou kráskou a začne pátrať po jej telefónnom čísle či adrese," píše Pavol Timko o tomto zaujímavom kopci. Z vrcholu sú výhľady smerom na Šiprúň, Skalnú Alpu a v pozadí Západné Tatry, Rakytov, Čierny kameň a v diaľke hrebeň Nízkych Tatier od Ďumbiera po Prašivú.
    Lysec z Jasenskej doliny

Tipy na túru s deťmi

Andrea Morongová spísala viacero tipov na menšie výlety s deťmi v okolí Makova na Kysuciach. Nájdete tu rozhľadňu Čarták, roztrúsené osídlenie na lazoch, drevenú kaplnku na Kršlisku, osadu Gregušovci na hlavnom hrebeni, horské chaty, 500-ročný chránený brest u Papajovcov, Kulíškovu naučnú stezku na moravskej strane a rozhľadňu Miloňová.

  • Malé Karpaty: Hundsheimer Berg je najvyšší vrchol Hainburských vrchov, ktoré patria ešte do Malých Karpát. Tento okruh z obce Hundsheim je nenáročný a veľmi vďačný. Na jeho vrchole sú rozľahlé lúky a výhľady na Dunaj, obec Hundsheim, kopec Königswarte a tiež Spitzenberg, ktorým Malé Karpaty končia. Na vrchole stojí chatka Hundsheimer Hütte, vo vnútri aj v okolí sú viaceré možnosti sedenia a občerstvenia sa z vlastných zásob.
    Náučným chodníkom na Hundsheimer Berg s deťmi

Príbeh od Pavla Forgáča

Nie tak v dávnych časoch bolo v horách okrem salašov a senníkov množstvo malých domčekov, ktoré slúžili pre lesných robotníkov. Na začiatku jednej jari som sa rozhodol, že si urobím peknú štvordňovú túru. Dni boli celkom teplé, ale v noci ešte stále prituhlo. Nechcelo sa mi však vláčiť teplejší spacák, ktorý bol ťažší a mal obrie rozmery. Preto som si povedal, že si zoberiem ľahký letný spacák a prespím v chatkách, ktoré spomínam vyššie.

Z fotogalérie

Z Klinu
Z Klinu – Foto: Galéria / Jožo Š.

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ oblačno až zamračené, na západe aj prechodne zmenšená oblačnosť. Miestami dážď alebo mrholenie, najmä na strednom a východnom Slovensku. Veľmi teplo a veterno. Najnižšia nočná teplota 19 až 14, v údoliach miestami okolo 12 st. Najvyššia denná teplota 16 až 21, na západe a na juhu Banskobystrického kraja okolo 23 stupňov. Bude fúkať vietor v nárazoch miestami 15 až 20 m/s. V horských polohách nad 1000 m búrlivý vietor až silná víchrica. Popoludní bude vietor slabnúť.

V nedeľu dopoludnia bude ešte fúkať, potom vietor zoslabne. Spočiatku bude veľká oblačnosť a najmä vo východnej polovici dážď alebo prehánky. Cez deň ubúdanie zrážok a od západu zmenšenie oblačnosti. Najnižšia nočná teplota 14 až 9 st. Najvyššia denná teplota 15 až 20 stupňov.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké a Západné Tatry
Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline. Na turistických chodníkoch sa môže nachádzať námraza alebo sneh.

Nízke Tatry
Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Pieniny
V Prielome Dunajca počítajte s obmedzeniami súvisiacimi s rekonštrukciou cesty. Modrý TZCH od obce Lesnica až po sedlo Targov je z dôvodu opráv uzavretý do 15.12.2023.

Lúčanská Malá Fatra
Ferrata HZS na Martinské hole je sezónne uzavretá od 15. 9. do 31.10. (hzs)

Vtáčnik
Žltá značka medzi rázcestiami Horný dom a Kláštorská skala je sezónne uzavretá od 15. 9. do 31.12.

Kysuce
Správa CHKO Kysuce informuje, že v dôsledku veternej kalamity sú v súčasnosti turistické chodníky v prírodných rezerváciách Veľký Polom a Klokočovské skálie nepriechodné. Odporúčajú vyhnúť sa týmto trasám, kým nedôjde k ich spriechodneniu.